Cum îşi pierde Toni Greblă mandatul de judecător CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistratul CCR Toni Greblă este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă şi luare de mită. Cât mai poate rămâne Toni Greblă în funcţia de judecător constituţionalist, purtând în spate aceste acuzaţii?

Pentru a pleca de la Curtea Constituţională, Toni Greblă are la îndemână varianta demisiei, un demers luat, oarecum, în calcul de magistrat. Întrebat, la ieşirea din sediul DNA, dacă va demisiona, Greblă a răspuns: „Nu ştiu. Deocamdată mă gândesc“. Dacă nu va pleca de bună voie, Toni Greblă ar putea fi forţat de lege să părăsească CCR, însă numai dacă va fi condamnat definitiv. Articolul 67 din legea 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, spune: „De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează“. Însă până să fie trimis în judecată,  o procedură ce poate dura câteva luni, Toni Greblă va putea verifica în continuare dacă legile sunt constituţionale sau nu. De altfel, Greblă a declarat că simpla sa audiere la DNA nu îi afectează activitatea de judecător CCR, pe care şi-o va desfăşura în mod normal.

Dacă procurorii vor decide să-l aresteze sau să-l trimită în jdecată, trebuie să ceară mai întâi acordul Senatului, insituţie ce l-a trimis pe Greblă al CCR. „Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general sau al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, mai spune legea. Dacă va ajunge în faţa instanţei, Greblă va fi judecat de magistraţii Curţii Supreme.

„Nu e bine pentru CCR“

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a comentat pe scurt situaţia colegului său. „Trebuie să văd, să întreb. Nu ştiu despre ce este vorba, nu e bine pentru CCR ce se întâmplă. Nu înseamnă că e şi vinovat dacă a fost audiat. Nu primesc cu bucurie vestea. Nu mi-aţi dat o veste bună deloc. Dacă ar fi pus sub acuzare, se suspendă din calitatea de judecător“, a declarat Augustin Zegrean, în această dimineaţă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat oficial că au început urmărirea penală pe numele judecătorului CCR Toni Greblă pentru trafic de influenţă, în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Toni Greblă a câştigat primul mandat de senator PSD în 2008, apoi a fost reales în 2012, pe listele USL. În vara lui 2012 a fost cel care a citit în plenul Parlamentului declaraţia de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. În decembrie 2013, Toni Greblă a fost numit de Senat în funcţia de judecător CCR, după plecarea Iuliei Motoc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite