UPDATE Deputaţii au aprobat demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar l-au salvat, din nou, pe Ioan Diniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc

Camera Deputaţilor a luat act, luni, de demisia înaintată de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Deşi deputaţii trebuiau să voteze astăzi şi ridicarea imunităţii deputatului PC, Ioan Diniţă, cei mai mulţi au plecat după ce au votat pentru numirea deputatului PSD, Marian Neacşu, în funcţia de vicepreşedinte al Camerei şi, implicit, nu a mai existat cvorum pentru continuarea şedinţei.

UPDATE: Deputaţii au luat act, luni, de starea de incompatibilitate în care se află deputatul Ştefan Bucur Stoica, ei urmând să voteze o hotărâre privind vacantarea postului acestuia, în timp ce parlamentarul contestă procedura şi declară că îşi va căuta dreptatea în justiţie.

Ştefan Bucur Stoica a mai spus că în calitatea de deputat nu s-a aflat în nicio situaţie de incompatibilitate şi că hotărârea ICCJ privind incompatibilitatea sa se referă la o situaţie anterioară mandatului de deputat, în 2011, când a fost declarat incompatibil pentru că era consilier judeţean şi director al unei direcţii regionale de drumuri şi poduri. "E un caz anterior mandatului de deputat", a adăugat Stoica, precizând că-şi va căuta "dreptatea în justiţie".

UPDATE Doar 154 de deputaţi se mai aflau în sală înainte de începerea votului de ridicare a imunităţii deputatului PC, Ioan Diniţă, ceea ce înseamnă că nu s-a întrunit cvorumul necesar. Este a doua oară când şedinţa pentru ridicarea imunităţii deputatului Diniţă se amână. 

UPDATE „S-a luat act de demisia domnului Hrebenciuc, deci nu se mai pune problema să mai fie împiedicat dosarul. În acest timp, domnii de la ACL se luptă să-l salveze pe deputatul Stoica (n.r. Ştefan Stoica), declarat incompatibil, dând un semnal că vor fi protejaţi până la sfârşit. Am vrut să punem punct propagandei băsito-iohanniste“, a declarat premierul Victor Ponta.

UPDATE A început şedinţa de plen în care s-a luat act de demisia deputatului PSD, Viorel Hrebenciuc. Deputaţii de la PNL şi PDL sunt prezenţi la şedinţa de plen, având pancarte pe care scrie: „Ponta, când îl graţiezi pe Voiculescu“.

Înaintea şedinţei de plen, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca în plen să se ia act de demisia lui Viorel Hrebeniciuc, urmând ca demisia să apară în Monitorul Oficial, iar în acel moment acesta se pune la dispoziţia justiţiei, a anunţat secretarul Camerei Ion Ciolacu.

Ciolacu a precizat că plenul va vota înlocuirea lui Viorel Hrebeniciuc din funcţia de vicepreşedinte al Camerei cu Marian Neacşu, actualul lider al grupului PSD.


Demisia deputatului PSD Viorel Hrebenciuc ar trebui să fie astăzi citită în plenul Camerei Deputaţilor, iar apoi deputaţii trebuie să adopte o hotărâre prin care vacantează locul de deputat al acestuia. Al treilea pas necesar pentru oficializare este publicarea hotărârii plenului în Monitorul Oficial.


Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive în două dosare, a demisionat din Parlament.

Liderul PSD este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Mai exact, acesta ar fi intervenit pentru ca Paltin Sturza, moştenitorul lui Elie Vlad Sturza (strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghika – n.r.) să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure.

Intervenţia parlamentarului ar fi survenit după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat într-un dosar privind o retrocedare, iar funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire deoarece instanţa retrocedase  43.000 de hectare în condiţiile în care fuseseră solicitate doar 23.000.

La doar două zile după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc a încercat să-şi asigure libertatea în cazul în care ar fi fost condamnat, susţin procurorii anticorupţie. Astfel, Hrebenciuc s-a întâlnit cu senatorul Dan Şova pe 17 octombrie, căruia i-ar fi cerut să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Se referea, conform procurorilor, la articolul 13 din Legea specială 78/2000, privind faptele de corupţie, pe care Viorel Hrebenciuc îl dorea abrogat. În schimb, Dan Şova urma să beneficieze de sprijinul lui Hrebenciuc şi al celorlalţi membri PSD aflaţi sub influenţa vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor pentru a deveni preşedintele partidului, în dauna altor doi posibili candidaţi: Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea.

Fiul său, Andrei, a fost deja arestat

Andrei Hrebenciuc şi Gheorghe Sturdza au fost reţinuţi joi de procurorii anticorupţie, în dosarul „Retrocedărilor”. Primul este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

La rândul lui Sturdza este acuzat că ar fi obţinut ilegal retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure pe Valea Trotuşului (Bacău). Aceasta este cea mai mare retrocedare de teren forestier din România. Prejudiciul creat Romsilva se ridică la 304 milioane de euro.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite