Boc: „Ponta inventează avize. CSAT nu are nicio competenţa legală să aprobe vreun contract de privatizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Emil Boc FOTO Arhiva Adevărul
Fostul premier Emil Boc FOTO Arhiva Adevărul

Fostul premier Emil Boc crede că nu intră în competenţa CSAT să aprobe vreun contract de privatizare, precizând că prim-ministrul Victor Ponta „inventează avize“ pentru că nu are curajul să-şi asume eşecul privatizării CFR Marfă.


 „Victor Ponta nu are curajul să îşi asume eşecul privatizării CFR Marfă şi inventează avize“, a afirmat Emil Boc.

Fostul premier consideră că intră în atribuţiile Guvernului să finalizeze contractul de privatizare CFR Marfă, şi nu în competenţa CSAT.

„Decizia politică de privatizare şi aprobarea contractului de privatizare sunt atribute exclusive ale Guvernului. CSAT nu are nicio competenţă legală să aprobe vreun contract de privatizare. CSAT avizează în prealabil, după decizia politică a Guvernului de privatizare, doar strategia de privatizare în domenii strategice, dar de derularea privatizării şi desemnarea câştigătorului licitaţiei răspunderea aparţine în exclusivitate Guvernului“, a adăugat Boc.

Guvernul a anunţat vineri că neformularea unei poziţii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în cazul contractului de privatizare a CFR Marfă se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei.

„Cu sau fără competenţe, CSAT a avizat de trei ori până acum privatizarea CFR Marfă. In 2011, 2012 si 2013 s-au dat avize ale CSAT în legatură cu această privatizare. Guvernul aşteaptă în continuare convocarea CSAT de către preşedintele României şi formularea unei poziţii cu privire la finalizarea negocierilor pentru privatizarea CFR Marfă“, afirmă purtătorul de cuvânt.
 

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei. Şeful statului l-a invitat pe Victor Ponta să nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit premierului, au primit avizul Consiliului.

„De la intrarea în vigoare a Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi până în prezent, CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitaţie, acest lucru neintrând în atribuţiile CSAT. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îl invită pe ministrul interimar al Transporturilor şi prim-ministru al Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, să nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit domniei sale, au primit avizul CSAT“, afirmă purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite