Băsescu şi-a încălcat promisiunea: a numit un premier „cu lucruri ascunse în CV“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a fost singura variantă de premier pentru Traian Băsescu
Victor Ponta a fost singura variantă de premier pentru Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu şi-a călcat pe inimă şi l-a numit premier pe Victor Ponta, deşi liderul USL nu corespunde portretului-robot pe care şeful statului l-a făcut în ultima zi a campaniei electorale.

Traian Băsescu spunea atunci că nu va numi un premier care să aibă lucruri ascunse în CV, sau care să fi minţit. Chiar dacă făcea trimitere direct către Victor Ponta, acum, preşedintele a dat înapoi, fiind constrâns de larga majoritate obţinută de USL la alegerile parlamentare.

“Aş vrea să fie un om care a susţinut mereu respectarea Constituţiei, a statului de drept şi a principiilor politice care funcţionează în UE”, au fost primele cerinţe ale lui Traian Băsescu, cu aluzie la evenimentele petrecute în vara acestui an, care au culminat cu suspendarea şefului statului.

“Un alt criteriu este ca omul să nu aibă vulnerabilităţi. Adică, să nu se fi prezentat ca fiind ceva şi să fie altceva, să nu aibă lucruri ascunse în CV. Să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre sau minciuni în autodefinirea lui. Pentru că aici avem un risc major, când despre un politician nu se ştie tot. Mai ales când acele lucruri ar putea conduce la pierderea de voturi, acel politician devine şantajabil”, era de părere Traian Băsescu. Între timp, preşedintele a trecut uşor cu vederea şi aceste aspecte.

Şeful statului sublinia, în 7 decembrie, că nol prim-ministru "trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist. Sigur, nu se exclude relaţia cu Rusia, China. Dar domiciliul acestei ţări este în UE şi în NATO”. Şi la acest capitol Victor Ponta are carenţe, dată fiind poziţie sceptică a liderilor USL faţă de implicarea forţelor europene în evenimentele politice din vara aceasta.

“M-aş bucura mult dacă premierul ar fi un om cu experienţă în administraţia centrală. Să mai fi condus un minister sau un organism la nivel central", încheia  preşedintele profilul premierului. Acest paragraf  este singurul plus pentru Victor Ponta, care a condus Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, între 2008 şi 2009, în timpul guvernării Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite