Băsescu, faţă-n faţă cu studenţii de la Şcoala de Televiziune Tudor Vornicu: Vă spun de la început, nu ţin în palme jurnaliştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a mers, joi după-amiază, la Şcoala de Televiziune Tudor Vornicu pentru a le vorbi tinerilor care urmează cursuri acolo despre relaţia unui preşedinte cu presa. Fostul şef de stat a glumit în nenumărate rânduri şi a prezentat modul cum ar acţiona el dacă ar fi preşedinte al României în continuare.

Aşezarea în sala unde s-a ţinut conferinţa în care rolul presei a fost jucat de tineri cursanţi a început cu aproape o jumătate de oră înainte de eveniment. Pozele de grup, selfie-urile şi etichetările la eveniment au pregătit terenul pentru tirul de întrebări la care urma să fie supus Băsescu.

„Să văd dacă rezist eu cu răspunsurile. Dacă nu, vă fac eu să rezistaţi. Trebuie să vă spun de la început: nu ţin în palme jurnaliştii“, i-a avertizat Băsescu de la începutul întâlnirii pe tinerii prezenţi la eveniment. Imediat după atenţionare, fostul şef al statului le- vorbit de istoria relaţiei sale cu presa. „Atunci când eram mai tânăr, când eram la Transporturi, relaţia cu presa era mai bună. Apoi, lucrurile s-au alterat. Presa e atât de liberă pe cât îi lasă propietarii de trusturi de presă pe jurnalişti să fie liberi“.

O bună parte a întrebărilor adresate de cursanţi s-au axat pe ce înseamnă a fi preşedinte, cum trebuie să procedeze acesta în cazul vizitelor în alte state şi ce s-a întâmplat la alegerile din 2009. Băsescu a făcut o comparaţie între modul în care s-a comportat el ca şef de stat şi cum se comportă actualul preşedinte Klaus Iohannis, criticându-l voalat pe acesta.

„La Cotroceni, poţi să-ţi faci o viaţă relaxată. Poţi să stai cinci zile în Israel“

„Depinde de felul lui de a fi. Am fost în Japonia. Am stat doar 36 e ore. Mi-am făcut treaba şi am plecat. E o chestiune de opţiuni. Char dă prost să te duci şi să stai să vizitezi“, a spus fostul lider de la Palatul Cotroceni.

„Eu mi-am dorit să termin mandatul cu bine şi să fac ce vreau. La Cotroceni, poţi să-ţi faci o viaţă relaxată. Poţi să stai cinci zile în Israel, la patru ore de zbor faţă de Bucureşti. Ziariştii acreditaţi la Cotroceni au avut o viaţă foarte stresantă. Nu am stat niciodată mult timp plecat. Mi s-a părut că un preşedinte trebuie să fie aproape mereu în ţară”, a adăugat Băsescu.

Traian Basescu la conferinta de la Tudor Vornicu

Referindu-se la unul din momentele de cotitură ale carierei sale, turul doi al alegerilor din 2009, fostul şef de stat a recunoscut faptul că a avut noroc datorită modului cum s-a prezentat la dezbaterea finală Mircea Geoană. „Geoană era câştigător în 2009, înainte de confruntarea finală. Eu aveam 47%, el 53%, când am intrat în confruntare. Cei care l-au sfătuit să nu meargă, au făcut bine (râde). Eu, acum, le mulţumesc. A avut o prestaţie slabă toată seara. Au pus filmuleţul trucat (n.r.-cel în care Băăescu era prezentat lovind un copil). Dacă-l puneau în acea seară, eu pierdem. Nu mai aveam timp să recuperez“, a precizat Băsescu.

„Nu am spus idioţi, am spus tâmpiţi“

Spre final, fostul şef de stat a răspuns şi la întrebari care au adus zâmbetul pe buzele celor aflaţi în sală.

 „Vă menţineţi afirmaţia din 2009 când spuneaţi că sistemul românesc de educaţie produce idioţi“, l-a întrebat o cursantă a Şcolii Tudor Vornicu. Preşedintele a răspuns relaxat: „Nu am spus niciodată idioţi. Am spus tâmpiţi. Am încercat după aceea să o dreg. Asta a fost“, a punctat fostul şef de stat  fără a da detalii.

Cea mai neinspirată întrebare

De asemenea, Băsescu a evitat să vorbească despre lupta pentru Primăria Capitalei şi dacă va negocia cu PNL pentru a susţine candidatul liberal. Mai mult, fostul şef de stat a subliniat faptul că, probabil, cel mai nefericit scenariu pentru Capitală ar fi unul în care în cursa pentru Bucureşti s-ar întâlni el cu Gabriela Firea. „Ar fi cel mai nefericit scenariu. Ar fi SF“, a concluzionat Băsescu. 

La finalul conferinţei, Băsescu a fost abordat de ziariştii de la televiziuni şi presa scrisă. Întrebat de o tânără dacă i-a dat telefon Elenei  Udrea de 8 martie, fostul şef de stat i-a replicat că aceasta a fost cea mai neinspirată întrebare pe care a auzit-o în ultimele ore. 

Citeşte şi: 

Cozmin Guşă: Băsescu este de acord cu decizia CCR pentru că Elena Udrea are de suferit de pe urma interceptărilor

Consultantul politic Cozmin Guşă a arătat, la Realitatea TV, că decizia Curţii Constituţionale Române (CCR) prin care SRI nu mai poate face interceptări în dosare de corupţie este una cu care Traian Băsescu este de acord, "din pricina faptului că una dintre femeile apropiate dânsului, Elena Udrea, are de suferit şi oameni apropiaţi dânsului au de suferit" de pe urma implicării SRI în anchetele oamenilor legii.

Traian Băsescu: În România, la ora actuală, sunt două femei extrem de puternice, Laura Codruţa Kovesi şi Elena Udrea 

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, consideră că şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi deputatul Elena Udrea sunt, la ora actuală, cele mai puternice femei din viaţa publică din România, potrivit unei afirmaţii făcut luni seară la TVR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite