Băsescu: Moldova mai poate ajunge în UE doar prin unirea cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a explicat, vineri seară, la Realitatea TV, de ce a început să critice modul în care se face justiţie, un capitol-cheie al mandatelor sale. Fostul preşedinte a dat lămuriri şi cu privire la măsurile de austeritate impuse în perioada crizei economice.

“Când ajungi să ai instituţii atât de puternice în raport cu omul, drepturile omului rămân singura pavăză, fie că vorbim despre suspecţi, fie de inculpaţi”, a spus fostul preşedinte.

Băsescu consideră că justiţia s-a transformat într-un spectacol media, ale cărui personaje ies în cătuşe din sediul DNA la ore de maximă audienţă şi susţine că el nu a încurajat astfel de abuzuri în perioada mandatului său, subliniind că s-a opus “modei” stenogramelor şi amintind că Dan Voiculescu a fost cercetat în libertate timp de zece ani.

„Era o modă cu ‘DNA îl inculpă pe cutare pentru următoarele, investigaţia a fost făcută cu ajutorul SRI’. Le-am zis să scoată povestea pentru că o să se ajungă să se creadă că acest tandem bagă oamenii la puşcărie, când doar judecătorul o face”, a declarat Traian Băsescu la emisiunea Realitatea Românească.

Băsescu mai susţine că a contribuit “la construcţia unei justiţii puternice, dar departe de a fi perfectă”.

“N-am văzut în mandatul meu procuror care să spună dacă e nevoie arestăm o mie de persoane sau un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care să spună că suntem pe aceeaşi baricadă. (...) Justiţia nu este de o baricadă nicăieri în lume. Judecătorul este un Dumnezeu care nu e pe baricada nimănui”, a explicat fostul preşedinte. De asemenea, Băsescu declară că se simte deranjat de atitudinea oamenilor pe care i-a susţinut în timpul mandatelor sale.

“După instalarea la putere a domnului Iohannis se face un spectacol prin care oameni numiţi de mine vor să arate cât de utili sunt noii puteri. Mă deranjează”, a spus Băsescu.

Cât despre măsurile de austeritate luate în perioada crizei economice, fostul preşedinte spune că nu a avut de ales şi povesteşte care au fost calculele pe care şi le-a făcut când a decis reducerea salariilor în sectorul bugetar.

“Faţă de numărul de angajaţi pe care îi avea România în industrie, servicii şi agricultură, aparatul de stat era disproporţionat de mare, 1,5 milioane de salariaţi. Măsura de reducere s-a luat pentru tot sectorul bugetar, alternativa era să fie daţi afară într-o noapte cel puţin 250.000 de angajaţi. Aceştia erau banii pe care îi avea bugetul de stat la momentul respectiv. Soluţia pe care am adoptat-o a fost să îi menţinem pe toţi, să trecem la o reducere graduală a salariaţilor, dar să nu le mai plătim nivelul de salariu. Aveam varianta grecească, s-o ţinem pe termen lung, dar probabil că şi astăzi am fi fost într-o situaţie instabilă sau să trecem pragul să să ne stabilizăm macroeconomic. Ne-am asumat nişte măsuri dure ca să revenim la creştere economică”, s-a justificat Traian Băsescu.

Emisiunea a fost condimentată şi de o serie de contre între invitatul Traian Băsescu şi moderatorul emisiunii Realitatea Românească, Octavian Hoandră.

Băsescu: Îmi sunteţi antipatic ca om şi ca jurnalist. Sunteţi un jurnalist slab, eu am fost un preşedinte bun.
Hoandră: Eu am trăit şi în timpul lui Ceauşescu, pot să spun că a fost un preşedinte mai bun ca dumneavoastră.
Băsescu: Nu vreau să vă etichetez...
Hoandră: Nu vă e teamă că dezamăgiţi şi generaţia tânără? Eu măcar mai am simpatizanţi.
Băsescu: Vă asigură că dacă nu veneam la această emisiune şi eraţi doar dumneavoastră, audienţa era zero.

Jurnalistul Rareş Bogdan a ajuns în platou pentru a-i adresa câteva întrebări fostului preşedinte Traian Băsescu. În urma discuţiilor în contradictoriu pe care cei doi le-au avut, Traian Băsescu a afirmat că nici o instituţie a statului nu l-a informat depre problemele de la ANRP, Elen Udrea fiind singura persoană care i-a sesizat că în spaţiul public se vorbeşte despre aceste probleme.

„Sunt convins că Elena Udrea nu a luat acea geantă cu 900.000 de euro. Eu ştiu de dosarul din Gala Bute în care marea problemă este geanta cu 900.000 de euro pe care refuz să cred că Elena Udrea a primit-o în cabinet.”

Rareş Bogdan: „Dumneavoastră, spunând că Udrea, Bica şi Georgescu sunt nevinovatţi, negaţi justiţia.

Traian Băsescu: Acum nu sunt arestaţi pentru că sunt vinovaţi, da? Dumneavoastră nu înţelegeţi stadiile într-o astfel de situaţie. Judecătorii care au decis arestarea nu au decis că sunt vinovati, au decis că este necesară arestarea preventinvă pentru protecţia probelor. Ca să tragem o concluzie: Oamenii arestaţi acum nu au fost declaraţi vinovaţi. Când un judecător o să spună că sunt vinovaţi, n-o să contest.

Rareş Bogdan: Cum vedeţi faptul că atîţi oameni în care aţi avut încredere sunt acum în arest preventinv?

Traian Băsescu: Să nu credeti că a existat vreun om despre care să fi avut informatii că este corupt şi l-aş fi ţinut lângă mine. Mă surprinde că au apărut dintr-odată informaţii.

„Domnul Rareş Bogdan, cum credeţi că eu o să vă spun acum că nu mai sunt buni Coldea şi Maior? Este foarte bine că serviciile au forţă, numai că trebuie să ştie cineva ce fac.”

Rareş Bogdan: Faptul că o apăraţi atât de puternic pe Elena Udrea mă face să mă întreb: nu este ciudat că Elena Udrea a atacat  SRI şi pe generalii de acolo în ieşirile ei publice? I-aţi spus că nu e bine să atace serviciile?

Traian Băsescu: Nu discut pe tema asta.

După ce Rareş Bogdan l-a acuzat pe fostul preşedinte de faptul că şi-a petrecut Revelionul cu Dorin Cocoş, Traian Băsescu a spus: „Domnulel Rareş Bogdan, v-am declarat eu vreodată că mă ocup de anchete? V-am declarat eu vreodată că mă ocup de cazul soţului doamnei Udrea? Cum e o problemă faptul că eu am făcut Revelionul cu cineva şi dumneavoastră n-aveţi nici o problemă cu faptul că v-aţi petrecut zile şi nopţi cu dl Vanghelie?” 

Întrebat de Cozmin Guşă despre situaţia din Republica Moldova, Băsescu a menţionat: „Se poate transforma într-un eşec de proportţii. Am investit mult efort politic în Republica Moldova. După părerea mea, neimplicarea la momentul formării Guvernului înseamnă o Moldovă pierdută. Nu va fi clar o membră UE şi, după lecţia Ucraina, sigur UE nu se va mai extinde spre est. Moldova mai poate ajunge în UE cu România. Altfel nu mai poate. Şansa Moldovei de a intra în UE este unirea cu România. Dacă vor cetăţenii de acolo, că românii vor.”

Traian Băsescu i-a mai transmis analistului politic: „Domnule Guşă, cred că dumneavoastră înţelegeţi prin reformă întoarcerea ţării pe dos. S-au făcut patru coduri noi pentru justiţie. Aveţi o nouă lege a pensiilor care le-au aşezat în funcţie de contribuţie. Avem o lege a salarizării care e tot o reformă structurală. În România s-a liberalizat piaţa forţei de muncă. După mine, asta a deblocat sau a redus la maximum şomajul. E o altă reformă extrem de importantă pe care state mari din UE nu au reuşit să o facă.”

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite