Barna, afirmaţie cotroversată: România trebuie să dezvolte relaţii economice cu Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna
Dan Barna

Dan Barna, candidat USR pentru Cotroceni, pledează pentru dezvoltarea relaţiilor economice cu Rusia şi China, actori ”relevanţi” pe plan mondial. Propunerea liderului USR vine în contradicţie cu politica externă a României, Rusia şi China aflându-se în relaţii de rivalitate cu partenerii strategici ai ţării noastre.

“Parteneriatul Nord Atlantic este garanţia reală şi cred singura de care dispune România în momentul de faţă. Relaţia cu Statele Unite este o relaţie privilegiată, care trebuie menţinută şi consolidată tocmai prin faptul că România poartă pe umeri o uriaşă aşteptare a ceea ce înseamnă NATO şi acest parteneriat cu Statele Unite, de a fi hub-ul de credibilitate şi stabilitate pe flancul estic. Deşi avem toate premisele, suprafaţă, resurse, poziţie geopolitică, context politic, totuşi pare că ne chinuim să ratăm oportunităţi. (...) Poziţia României trebuie să fie clară, de a fi membru care contează şi care e din ce în ce mai relevant în structura NATO”, a spus Barna.

Pe de altă parte, Barna crede că trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, actori ”relevanţi” pe plan mondial.

“Sunt relaţii de diplomaţie funcţională acolo (...) Relaţiile economice sunt fundamentale şi acestea sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare,şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere (...) Politic, sunt actori relevanţi pe plan mondial. Nu putem să-i ignorăm, cum, tot aşa, nu putem să pretindem că avem vreo relaţie privilegiată, în vreun fel,  cu Rusia, pentru că istoria nu ne ajută din această perspectivă'', a spus Barna.

În ceea cepriveşte relaţiile cu Europa, Barna consideră că este nevoie de oameni competenţi, care să reprezinte ţara, pentru că “politica iresponsabilă” din ultimii ani a făcut ca România să nu aibă o voce puternică în cadrul Uniunii, care să conteze.

“Pe plan european, deşi suntem al şaselea sau al şaptelea stat, vedem ce se întâmplă cu Brexit-ul, în realitate vocea noastră are tăria unui stat de pe poziţia 24,25. Am ajuns, cumva, la marginea Europei după trei ani de politică iresponsabilă şi am avut până de curând o voce foarte slabă în Europa. La masa discuţiei în cadrul Uniunii Europene, vocea României aproape nu a contat. (...) Ceea ce propune Alianţa USR-PLUS este competenţă şi onestitate şi, dacă vom trimite la nivel european, în mai multe poziţii, oameni competenţi cu voce, nu doar cu prezenţă, atunci vom şi conta ca al şaselea sau al şaptelea stat, nu doar ca prezenţă fizică”, a mai spus Barna. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite