AUR calcă pe urmele PP-DD. Partidul lui Simion şi Târziu începe să fie părăsit de parlamentari
0Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul care a pierdut cei mai mulţi aleşi după prima sesiune parlamentară, iar George Simion, copreşedinte al formaţiunii, a anunţat că vor mai fi plecări. Dezertările din AUR aduc aminte de parcursul unui alt partid, Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), surpriza parlamentarelor din 2012, care în doar câţiva ani a ajuns să piardă peste 80% din aleşi şi fie absorbit de UNPR.
Patru parlamentari ai AUR au părăsit partidul în cele şapte luni de la intrarea în legislativ. Deputaţii Mihai Lască şi Anamaria Gavrilă şi-au dat demisia din partid, în timp ce Francisc Tobă şi Diana Şoşoacă au fost excluşi. Singurul partid care a mai pierdut un deputat a fost UDMR, prin excluderea lui Apjok Norbert.
Simion anunţă noi plecări
Copreşedintele AUR George Simion a declarat, luni seară, într-un interviu pentru TVR, că în perioada următoare vor pleca sau vor fi daţi afară o serie de parlamentari AUR, susţinând că aceştia sunt nemulţumiţi că nu se pot atinge de cele aproximativ două milioane de euro aflate în conturile partidului. „Sunt colegi care insistă şi nu vor să ne respectăm promisiunile electorale. Printre ele, să nu luăm bani de la bugetul de stat pentru finanţarea partidului politic”, a declarat Simion, care a subliniat că vor exista inclusiv excluderi.
Liderul AUR a subliniat că nici în următoarele luni colegii săi nu se vor atinge de banii de la stat, cu excepţia finanţării unui spital sau pentru cauze sociale. „Vreau să construim un spital, dacă legea ne va permite. Am depus o iniţiativă de modificare în acest sens şi nu ne abatem de la ce am promis în campanie”, a completat George Simion. De altfel, din banii viraţi până acum de Autoritatea Electorală Permanentă, 7,17 milioane de lei în primele şase luni ale anului, singurele cheltuieli făcute din contul AUR sunt comisioanele bancare ale contului.
Din 68 au rămas 9
În trecut, o dezintegrare rapidă a mai avut loc în cazul PP-DD, partid care a intrat în Parlament cu 68 de deputaţi şi senatori, în 2012. În februarie 2015 a avut loc desfiinţarea grupului de la Cameră, iar majoritatea aleşilor mergeau în Partidul Naţional Democrat, după ce cu un an înainte PP-DD rămăsese şi fără grupul de la Senat. La fuziunea cu UNPR, în iunie 2015, zestrea fostului PP-DD era de doar nouă parlamentari.