Pleşu: Sunt perplex că un personaj atât de nelalocul lui ca Victor Ponta a putut să joace un rol în politica românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Andrei Pleşu îşi mărturiseşte perplexitatea că un personaj ”atât de nelalocul lui” cum este Victor Ponta a jucat un rol în politica românească şi s-ar putea chiar să mai joace, în pofida unor dezonorante probe de inadecvare. Andrei Pleşu a comentat, într-o declaraţie pentru agenţia de presă News.ro, decizia de plagiat pentru teza de doctorat a lui Victor Ponta, pe care CNATDCU şi-a asumat-o.

„S-a întâmplat un lucru normal, care trebuia să se rezolve prompt, prin procedurile academice curente, la vremea când s-a produs frauda. Faptul că a fost nevoie de atîta tapaj  pentru a se ajunge la o constatare de ordinul evidenţei arată că trăim, pe mai multe planuri, într-o dezordine cronică. Domnul Ponta a avut o ocazie în plus  să se facă de râs cu declaraţii de tipul « Pe vremea mea nu se indicau sursele», ceea ce arată nivelul lui universitar şi intelectual. O ocazie să se facă de râs a avut şi comisia din 2012,  care s-a străduit împotriva argumentelor unor specialişti să îl scoată nevinovat. Cât despre reacţia de-acum a fostului prim-ministru, ea este în linia trivialităţii şi a confuziei morale şi mentale cu care domnia sa ne-a obişnuit. Ideea că profesioniştii care îţi dovedesc furtul sunt «politruci»  este de natură să mă lase – a câta oară? – perplex că  un personaj atât de nelalocul lui a putut să joace un rol în politica românească şi s-ar putea să mai joace”, a argumentat Andrei Pleşu.

Victor Ponta a comentat, cu sarcasm,  decizia luată, joi, de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) de a-i retrage titlul de doctor, stabilind că teza de doctorat a acestuia este un plagiat, anunţând că, astfel, ”tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării”. Fostul prim-ministru aminteşte că aceeaşi teză a primit, în 2012, de la Comisia de atunci, verdictul de neplagiat. În aceeaşi notă de ironie, fostul prim-ministru a amintit că teza de doctorat pe care a susţinut-o a primit un verdict de neplagiat, în 2012: ”Vă mulţumesc din inimă dragi politruci!”…Şi de azi mă ocup să îmi fac o noua teză de doctorat cu tema «Fabulosa Guvernare Tehnocrată şi măreţele sale realizări pentru poporul român» - that will be fun!!!”,şi-a încheiat Victor Ponta mesajul, publicat pe contul de Facebook.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Victor Ponta poate contesta decizia în termen de 14 zile. Decizia a fost luată cu 34 de voturi “pentru” şi o abţinere, în prima şedinţă a noului Consiliu General al CNATDCU.

Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a propus retragerea titlului de doctor acordat lui Victor Ponta, după ce comisia de lucru formată din trei persoane a analizat dosarul privind acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Propunerea Comisiei de ştiinţe juridice a fost supusă la vot şi aprobată de Consiliu General al CNATDCU, Victor Ponta putând contesta rezultatul în termen de 14 zile.

În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare"

Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat.

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.

În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite