Analiză. De unde şi-au luat voturile PMP, Pro România şi UDMR la aceste alegeri. Băsescu, procente surprinzătoare într-un judeţ din nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu a reuşit să ducă din nou PMP în Parlamentul European. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Băsescu a reuşit să ducă din nou PMP în Parlamentul European. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Pro România, PMP şi UDMR au fost partidele care au reşit să ia câte 2 mandate, lucru posibil după ce şi-au mobilizat votanţii în diferite judeţe ale ţării, unele procente fiind surprinzătoare.

PMP, formaţiunea care l-a avut cap de listă pe Traian Băsescu, a reuşit să treacă pragul, deşi în sondaje PMP da impresia că nu va prinde următoarea legislaură. Cel mai mare procesn de voturi  a fost obţinut în Maramureş (9,8%). Scorul este suprinzător mai ales că în acest judeţ nu este ales vreun lider al PMP, ci popularii au atras voturi doar prin convingerea oamenilor. Al doilea judeţ care adus voturi importante este Constanţa. Constanţa este judeţul din care provine Traian Băsescu, ceea ce ar  putea explica cei 9,4%.

Al treilea rezultat ca importanţă pentru PMP este cel din Sectorul 1 al Capitalei, unde a reuşit să ia 8.8%. Top 5-ul de la PMP e completat de Sectorul 5 din Capitală (8,5%) şi Sectorul 2 (8%). 

Cel mai bun rezultat scos de Pro România a fost în judeţul Brăila, judeţ de unde provine fostul premier Mihai Tudose, care acum are o şansă mare să ajungă europarlamentar, în cazul retragerii lui Victor Ponta de pe listă. Pe locul al doilea în topul filialelor este Buzăul, organizaţia de care s-ar fi ocupat Felix Rache. Surse politice susţin că scorul de 11% ar fi fost scos şi în urma apropierii celor din Pro România de unii lideri PSD din Buzău, cum ar fi Marcel Ciolacu. Podiumul a fost completat de Dâmboviţa (10,8%), organizaţie condusă de Adrian Ţuţuianu, în timp ce Caraş Seerinul lui Ion Mocioalcă a scos un rezultat asemănător.

UDMR a scos cele mai bune procente în judeţele din Harcov. Pe scurt, în Harghita a luat 83%, în timp ce în Covasna a luat 69%.Apoi, voturi multe a mai luat în Mureş (33%) şi în Satu Mare (33%). În jurul UDMR a apărut controversa obţinerii de voturi în judeţe fără populaţie maghiarăsau doar cu câteva persoane declarate. Explicaţia preşedintelui executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, este că „şi românii votează UDMR”, iar acest lucru ar putea reflecta şi un protest general faţă de partidele româneşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite