Ana Birchall: Trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul economic românesc şi să promovăm politici care să asigure creştere economică şi echitate socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe, faptul că România ar trebui să promoveze mai mult politicile care să asigure creşterea economică, dar şi echitatea socială.

„Dezbaterea de astăzi vine într-un moment plin de însemnătate pentru România, respectiv împlinirea a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi, pentru a avea toate elementele unei dezbateri utile, trebuie să plecăm de la un bilanţ – cel al României ca stat membru al Uniunii. Ultimul deceniu a reprezentat indiscutabil o perioadă de progres pentru România. Creşterea schimburilor comerciale cu partenerii europeni, impulsionarea investiţiilor străine directe şi stimularea antreprenorialului într-un mediu foarte concurenţial, au fost vizibile şi pentru România, asemenea fiecărui nou stat membru. Dezvoltarea din ultimul deceniu a dus la o rată mai mare de ocupare a forţei de muncă, o creştere a salariului mediu şi a nivelului de trai. De dezvoltarea economică durabilă depinde viitorul nostru ca naţie! Numai astfel vom putea pe termen mediu şi lung, să reducem decalajele de dezvoltare faţă de statele din regiunea noastră şi să imprimăm, mai puternic, un model economic şi social viabil. Acest lucru reprezintă o prioritate absolută”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, la conferinţa „Modelul economic românesc în cadrul UE“

„Trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul modelului economic românesc, trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul modelului economic şi social românesc. Trebuie să promovăm politici care să asigure creştere economică şi echitate socială. Spre exemplu, fiecare leu cheltuit pentru educaţia copiilor noştri este o investiţie în prezent şi mai ales în viitor, nu o cheltuială bugetară!”, a mai spus Ana Birchall.

Nicolae Titulescu, declinul demografic şi românii din diaspora 

Ana Birchall a susţinut că afirmaţia lui Nicolae Titulescu – „daţi-mi o bună politică internă, pentru a vă da o bună politică externă” – este la fel de actuală şi astăzi, iar România are capacitatea de a urma acest principiu. „Pentru noi, acest principiu este mai mult ca oricând actual, de dezvoltarea economică depinzând şi reducerea declinului demografic – un alt aspect de care trebuie să ţinem cont dacă vrem să fim o ţară influentă în Uniunea Europeană şi pur şi simplu dacă vrem să avem un viitor. Acest lucru a fost pe deplin conştientizat în programul nostru de guvernare care şi-a propus ca rezultatele economice să se resimtă în nivelul de trai al oamenilor. Numai astfel românii îşi vor regăsi speranţa de a-şi construi viitorul în propria lor ţară! Numai astfel vom putea identifica formule pentru stimularea românilor plecaţi în străinătate pentru a se întoarce în ţară şi pentru a contribui la creşterea nivelului de trai din ţara lor. Este drept că prin sumele de bani trimise au contribuit şi contribuie la scăderea deficitului de cont curent însă, dincolo de calculele economice, avem nevoie de ei acasă”, a subliniat ministrul pentru Afaceri Europene.

„Doar prin dialog putem identifica soluţii pe termen lung, capabile să antreneze beneficii multiplicate atât de ordin economic cât şi social. Acelaşi dialog ne va permite să ne conturăm mai clar interesele astfel încât vocea României în plan european şi global să fie fermă şi bine articulată. Îmi exprim încrederea că în cadrul dezbaterii de azi au fost găsite soluţii constructive reale şi durabile la provocările actuale. România şi UE continuă povestea de succes începută acum 10 ani. Am încredere în potenţialul nostru, am încredere în România şi în români!”, a susţinut Ana Birchall în finalul intervenţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite