Ambasada SUA, despre cazul Vosganian: Să nu se facă abuz de imunitatea parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian a demisionat ieri din funcţia de ministru al Economiei FOTO Arhiva Adev[rul
Varujan Vosganian a demisionat ieri din funcţia de ministru al Economiei FOTO Arhiva Adev[rul

Ambasada SUA a răspuns marţi unei solicitări Mediafax referitoare la decizia de luni a senatorilor de a bloca anchetarea lui Varujan Vosganian, că nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere.


„Dar, în general, credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere“, a arătat ambasada.

Totodată, Ambasada SUA la Bucureşti a reamintit că raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) din ianuarie 2013 recomandă că „ar trebui să se furnizeze o justificare completă dacă Parlamentul nu permite ca activitatea de aplicare a legii să se desfăşoare normal“.

Senatul a respins astăzi cererea de începere a urmării penale pe numele senatorului liberal Varujan Vosganian, cu 126 de voturi „împotrivă“ şi doar 25 „pentru“. La scurt timp, însă, Varujan şi-a prezentat demisia, care a fost acceptată de premierul Ponta. Demisia nu-l pune la dispoziţia Justiţiei, Vosganian fiind apărat de votul negativ al Senatului.

Vosganian a făcut acest anunţ după ce a ieşit din cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde a avut loc o şedinţă a liderilor PNL la care au participat şi premierul Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

"În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisie mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei. Aceasta, în contextul în care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea şi în plus a arătat încrederea de care mă bucur în rândul clasei politice, iar pe de altă parte moştenirea pe care o las în Ministerul Economiei în care mai toate dosarele grele sunt aproape de scadenţă, cred că este o confirmare a faptului că mi-am făcut datoria la Ministerul Economiei", a spus Vosganian.

Deşi anterior şedinţei Senatului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că senatorii liberali se vor abţine, în momentul votului aceştia s-au pronunţat împotrivă. 

„Scopul acestei mizerii politice este eliminarea domnului Vosganian din funcţia de ministru al Economiei pentru că nu a dat aviz pentru escrocheria Roşia Montană. Cei care vor vota împotriva domnului Vosganian merită să păţească la fel. Votul meu este împotriva acestei mizerii băsiste cu nuanţă juridică“, a tunat Ghişe de la tribună. Senatorii PSD au refuzat să ia cuvântul în timpul alocat dezbaterilor pentru a-şi demonstra solidaritatea faţă de Vosganian, dar, în schimb, au votat în favoarea ministrului.

Materiale pe aceeaşi temă:

Vosganian a demisionat din funcţia de ministru al Economiei. Interimatul, asigurat de Chiţoiu. Demisia nu-l pune la dispoziţia Justiţiei

Varujan Vosganian, demisie de operetă

Antonescu: Demisia lui Vosganian e o încercare de a nu oferi posibilitatea unor atacuri la Guvern

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite