Alina Gorghiu: Din păcate, Ponta are potenţialul de a face şi mai mult rău decât Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Adevărul
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Adevărul

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a vorbit, la Realitatea TV, despre simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii în cazul parlamentarilor, despre reţinerea lui Radu Mazăre şi a lui Horia Georgescu, dar şi despre schimbarea actualei guvernări.

Principalele declaraţii ale Alinei Gorghiu:

Despre reţinerea lui Radu Mazăre

Nu am să comentez, nici mai mult, nici mai puţin decât pe celelalte. Nu asta este menirea mea în politică. Există o preocupare reală pentru asigurarea resurselor umane. Mă mai preocupă, în cazul lui Horia Georgescu, să rămână nepătată imaginea instituţiei. Instituţiile europene au tot lăudat-o până acum. Nu este vreo ştire care să treacă neobservată. M-am obişnuit să văd pelerinajul oamenilor politici spre sistemul judiciar. Nu este un lucru rău. Este o problemă când vezi şeful instituţiei care verifică integritatea, dar este semnalul că nimeni nu este mai presus de lege.

La BPN, astăzi, am făcut un lucru la care electoratul se aştepta, am modificat criteriile care ţin de integritatea membrilor de partid. Ne afectează, ca partid, fiecare caz care înseamnă etichetă de om corupt. Problema este generalizată. Dacă ne uităm la analize, Parlamentul este la o cotă de încredere sub nivelul mării. Mie îmi este ciudă că se vorbeşte aproape deloc de un proiect care se referă la procedura de ridicare a imunităţii. Domnul Parlament să fie votat la vedere şi cazul să fie rezolvat în 48 de ore.

Despre procedura de ridicare a imunităţii

Cred că, din păcate, mai sunt colegi în Parlament, îndeobşte la PSD, care nu înţeleg cât de detestaţi am devenit. Am obosit să-l provoc pe Victor Ponta să-mi spună părerea pe proiectul acesta. Îi voi ruga pe toţi senatorii să ţină bilele în faţa camerelor de vederi. Sunt mulţi prieteni cu domnul Şova, dar vor vota pentru o procedură corectă. Nu am niciun fel de bucurie că se întâmplă lucrurile acestea. Evident că vom vota la fel (n.r. Nicolaescu).

Integritatea nu are cum să nu-şi mai găsească locul în PNL. Oamenii care au probleme vor ieşi. La cum ştiu PSD, nu vor adopta această modificare. PNL ţine foarte mult la votul prin corespondenţă. Astăzi a devenit realitate. Am reuşit să-l punem pe hârtie. Românilor trebuie să le facem dreptate, au fost umiliţi. Este una din cele mai mari preocupări pe care le avem. Pot să le garantez că tot ce ţine de PNL va fi făcut. Românii trimit în ţara mai mulţi bani decât investiţiile directe. Trei miliarde şi ceva, mai mult decât investiţiile străine directe. Ei sunt cei care finanţează ţara aceasta. Ei cer un drept şi o stare de normalitate. Vom merge cu proiectul în Comisie. Nici nu semnez eu pe ultima pagină, îl las pe Victor Ponta, dacă parteneritatea este problema. Depinde foarte mult de PSD.

Mă gândeam la ce motiv ar putea găsi pentru a nu vota acest proiect. Sunt foarte multe mijloace de a pune presiune pe Victor Ponta. Pot să merg până la capăt atunci când vine vorba de respectarea unor promisiuni. A fost o acţiune intensă de rebranding. Era evident că va scădea în credibilitate premierul pentru că nu faci Comarnic-Braşov din pricina Opoziţiei, că nu îţi iese Codul Fiscal tot din cauza Opoziţiei. Sunt modele similare, Traian Băsescu şi Victor Ponta. Din păcate, Ponta are potenţialul de a face şi mai mult rău.

Despre deciziile Comisiei de Cod Electoral

Finanţarea campaniei să fie de la buget, am susţinut votul pentru primari în două tururi. La vot a picat această propunere. Formula votului în primul tur a fost susţinută de PSD. Vom relua această propunere în plen şi vom fi mult mai vocali. Votul în Comisie a fost pentru votul pe listă. Este cel mai onest în acest moment. Trebuie revenit la normalitate.

Despre schimbarea guvernării

Bătălia este şi în teritoriu. Au nevoie de suport. Nu am nimic personal cu Victor Ponta. Este toxic pentru România. Domnia sa blochează întreg Executivul. Îl sfătuiesc, fac apel, să plece. Este oportunitatea domniei sale de a rămâne în viaţa politică. Eu sper să înţeleagă că Opoziţia îi mulţumeşte pentru ce a făcut. Suntem pregătiţi pentru guvernare. Programul de guvernare există. Mai este nevoie de un premier şi îl avem, Cătălin Predoiu. Avem nevoie de o echipă care să fie susţinută, şi o să fiţi surprinşi când o să-i vedeţi, şi de o majoritate parlamentară.

Am făcut o greşeală că am vorbit depsre momentul în care o să ajungem la guvernare. Nu avem această majoritate. Am agreat public să nu mai vorbim despre acest lucru. Vom face toate negocierile pentru a obţine un număr necesar să promovăm această moţiune de cenzură. Vom sta de vorbă cu toţi colegii parlamentari care au disponibilitatea să susţină un program de guvernare al PNL. Vom continua discuţiile şi cu UDMR. Domnul Oprea a spus că nu vrea să ajute la schimbarea Guvernului Ponta. Am discutat cu colegi ai domniei sale şi pe unii i-am convins să susţină programul de guvernare al PNL. Când vom avea majoritatea, vom depune moţiunea. Le-am solicitat colegilor să nu mai avansăm date în calendar. Suntem determinaţi să o facem înainte de 2016. Nu mai are mult de trăit Guvernul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite