Alegerea primarilor în două tururi: Premierul Cioloş merge pe sârmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

În disputa dintre PSD şi PNL privind schimbarea legii electorale, în care miza este revenirea la două tururi de scrutin, premierul Dacian Cioloş încearcă din răsputeri să arate că este imparţial. Nu vrea să se strice relaţia cu liberalii, dar nici nu-şi doreşte o moţiune de cenzură din partea PSD.

În urmă cu aproape trei săptămâni, PNL anunţa că dă Guvernul în judecată – în instanţa de contencios administrativ – pe motiv că Dacian Cioloş a programat data alegerilor într-un singur tur de scrutin. Scopul liberalilor este să ridice excepţie de neconstituţionalitate, adică să trimită legea la CCR, unde, speră ei, va fi declarată neconstituţională.

Conform legii contenciosului administrativ, până să ajungă în instanţă, PNL trebuie să trimită o plângere prealabilă Guvernului, în care să solicite organizarea alegerilor în două tururi. Practic, să ajungă la o înţelegere pe cale amiabilă. PNL a trimis plângerea prealabilă premierului Dacian Cioloş în data de 12 februarie, iar Guvernul are la dispoziţie, conform legii, 30 de zile să răspundă. În acest caz, Guvernul nu poate decât să răspundă negativ solicitării PNL, pentru că legea în vigoare stipulează un singur tur de scrutin, deci premierul a procedat legal.

Pe această speţă, dincolo de răspunsul în sine, esenţială era rapiditatea cu care răspunde Guvernul. Căci un răspuns rapid le-ar fi oferit liberalilor posibilitatea să meargă mai repede în instanţă, deci să ajungă mai repede la CCR. Numai că au trecut mai bine de două săptămâni şi Guvernul n-a răspuns, fapt ce a stârnit nemulţumirea liderilor PNL.

De ce îi ia secretariatului general al Guvernului trei săptămâni să răspundă cu două fraze într-o adresă? Să mă iertaţi, asta chiar nu înţeleg. Alina Gorghiu copreşedinte PNL

„Eu ştiu dinainte răspunsul Guvernului: că hotărârea lor este una legală. Foarte bine, dar răspunde-mi, domnule, asta, dacă tot ştii ce-mi vei răspunde. De ce nu-mi răspunzi în timp util? De ce îi ia secretariatului general al Guvernului trei săptămâni să răspundă cu două fraze într-o adresă? Să mă iertaţi, asta chiar nu înţeleg. Ar fi putut să-mi răspundă după prima zi, după primele cinci zile“, a spus Alina Gorghiu.  „Răspunsul este în lucru, nu se va depăşi termenul legal de 30 de zile“, a răspuns Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit unor surse guvernamentale, Cancelaria primului ministru a pregătit răspunsul negativ încă de săptămâna trecută, însă nu l-a trimis către PNL din pragamatism politic. Dacă ar fi răspuns repede i-ar fi dat apă la moară lui Liviu Dragnea. PSD, care l-a acuzat deja pe Cioloş că, împreună cu liberalii, formează „un grup infracţional organizat“, ar fi arătat că Cioloş le face din nou jocul liberalilor, un motiv bun pentru o moţiune de cenzură. În condiţiile în care PSD dirijează în continuare majoritatea parlamentară, premierul Dacian Cioloş evită să să intre în conflict cu Dragnea. De aceea, a preferat să ţină răspunsul la sertar.

Calendarul e strâns
În următoarele zile, cu răspunsul primit, liberalii vor merge în instanţă. „Se va stabili primul termen de judecată, în care se va putea ridica excepţia de neconstituţionalitate. Însă mai e o problemă. Dacă ne uităm pe rolul Curţii de Apel, vedem că se aşteaptă chiar şi două luni până la primul termen de judecată. Deci, chiar dacă lucrurile merg repede, se va ajunge în faţa instanţei în buza campaniei“, a calculat avocata Elenina Nicuţ. „Dacă această sesizare va ajunge în timp util pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale, adevărul va fi de partea noastră“, conchide Alina Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite