VIDEO Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David: „Capitalul uman din diaspora nu a fost exploatat strategic în România“
0Jurnaliştii Adevărul Ioana Lupea şi Dan Marinescu au dezbat cu ministrul Cristian David situaţia comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, cum pot fi acestea implicate în politica naţională şi dacă va fi reluat proiectul votului prin corespondenţă, la Adevărul Live.
Iată cele mai importante declaraţii ale lui Cristian David:
România poate fi dezvoltată. Vorbim de capitalul uman: cei care au plecat la o altă educaţie, a tinerilor foarte dotaţi, care se duc să urmeze cursuri afară, şi cei care se duc cu anumite meserii.Capitalul uman din diaspora nu a fost exploatat strategic în România. Avem foarte mulţi români în afară care s-au integrat foarte bine în societate, plus diaspora de după 1990, foarmată exclusiv pe criterii economice, în spaţiul european.Ei sunt primii care poartă cartea de vizită a României.Aceşti oameni nu se vor întoarce dacă nu le vom oferi salarii mai bune sau alte facilităţi.
Dacă mediul românesc ar putea încuraja investiţii, românii din străinătate vor găsi condiţii mai primitoare aici, în ţară, decât afară, în ceea ce priveşte startul unei afaceri. Ceea ce nu pot face în Spania pe sectorul serviciilor, aş putea face foarte bine în România.
Despre programe de investiţii:
Cei care au plecat în Europa în ultimii 10 ani au lăsat acasă fie copii, fie rude mai în vârstă, ceea ce este subliniat şi de nivelul remitenţelor. Relaţia cu familia este evidentă. Este posibil să asistăm la o politică de migraţie inversă.
7 miliarde trimise acasă în 2008 a însemnat o sumă comparabilă cu investiţiile străine directe, însă acei bani au fost dirijaţi în consum, nu în investiţii. Nu ştiu dacă românii vor fi la fel de încântaţi să depună banii la băncile din zona Grecia-Cipru. Noi trebuie să formăm acest mediu investiţional. Putem atrage câteva sute de milioane în circuitul economic românesc printr-un program de încurajare a acestor investiţii.
Pe zona programelor de inteprinderi mici şi mijlocii nu cred că trebuie să încurajăm în mediul rural apariţia unor mici prăvălii care să vândă băuturi alcoolice. Nu întătirea comerţului rural este scopul programelor de investiţii.
Încercăm să coaglăm forumuri de parteneriat economic cu alte state pentru a aduce proiecte investiţionale mari în România. Sunt peste 50.000 de români care au firme în Italia. Vreau ca legăttura cu diasporă să fie în nota formării de locuri de muncă.
Avem o legătură cu Liga studenţilor străini din străinătate, prin care să punem companiile din România în contact cu oferta de tineri instruiţi în afară.
Vom da bani pentru proiecte de grup, punem accent pe asociativitate. Am încurajat ca structurile federative de români să privească politic şi în societăţile unde trăiesc. Această asociere devine extrem de importantă, pentru că , prin coagulare, colectivităţile devin un partener de discuţie.
Despre votul electronic:
Cu privire la modul în care se încurajează participarea, e clar că viitorul este de angajare în zona votului electronic pentru românii din diaspora. Unica chestiune este de structură şi de timp.Cu ce resurse vom putea informatiza un sistem. Votul prin corespondenţă este o etapă care uşor- uşor va fi valorificată. Nu ştiu în cât timp va fi pregătită infrastructura logistică.
Despre românii din zonele de conflict:
Grija pentru aceşti oameni revine serviciului consular, nu este în subordinea mea, ci a MAE. Fiind parte a MAE, am o legătură funcţională, dar nu îi am în subordine.Problematica consulară este extrem de complexă, nici eu nu o cunoşteam. Munca unui consul este foarte grea: trebuie să cunoască legislaţie, să ştie ceva şi din munca notarilor. relaţia mea cu Consiliul consular este de colaborare funcţională.
Comunitatea din afară este vie şi se confruntă cu exact aceleaşi probleme ca şi populaţia de aici: locuri de muncă, maşina, casa. Universul comunităţilor noastre seamănă picătură cu picătură cu ceea ce se întâmplă aici. De aici vine şi dificultatea de articula toate elementele de comunicaţie.
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, la Adevărul Live