VIDEO Liviu Avram: Iohannis a trântit pe masă un pachet anticorupţie. Nu cred că mai poate îndrăzni cineva să scrie o nouă lege a amnistiei şi graţierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un afiş pe care scria mesajul „Ponta, când îl graţiezi pe Voiculescu?" a fost expus în Camera Deputaţilor, marţi, 9 septembrie 2014 FOTO Mediafax
Un afiş pe care scria mesajul „Ponta, când îl graţiezi pe Voiculescu?" a fost expus în Camera Deputaţilor, marţi, 9 septembrie 2014 FOTO Mediafax

Jurnaliştii Liviu Avram şi Sebastian Zachman au discutat, în emisiunea Adevărul Live, despre intenţia parlamentarilor de a respinge, în sfrâşit, legea amnistiei şi graţierii, după ce proiectul a zăcut aproape, ameninţător, aproape un an, în sertarele Camerei Deputaţilor.

Principalele declaraţii:

Liviu Avram: În această lege exista un articol dedicat lui Adrian Năstase. Amnistia iartă integral şi total faptele pe care le-ai comis. Amnistia se produce după perioade foarte tulburi, de exemplu cum este acum în Ucraina.

Poate că penitenciarele sunt aglomerate, dar trebuie exceptate de la graţiere faptele de corupţie. Cu o asemenea lege ruinezi o muncă de zece ani a procurorilor, ceea ce este nedrept.

Dacă ar fi fost operată de parlament ar fi fost aplicătă şi în cazul celor care încă nu sunt condamnaţi.

Ar fi hazliu ca cineva să-şi pună problema de a nu respinge această lege. Este aceeaşi Comisia Juridică care, acum un an, s-a întâlnit noaptea ca să adopte această lege. 

Se poate scrie o nouă lege a amnistiei şi graţierii, dar nu cred că cineva va îndrăzni în următoarea perioadă. Poate cineva din sistemul penitenciarelor. Trebuie exceptat, repet, orice fel de fapte de corupţie, din Codul Penal sau din legile speciale. 

A fost jocul pe care îl face PSD şi Victor Ponta. În 10 decembrie, anul trecut, Comisia Juridică a adoptat acest proiect de lege. PSD nici nu şi-a asumat votul şi nici respingerea.

Despre parlamentarii cu probleme penale

E un pachet anticorupţie pe care Iohannis l-a trântit pe masă. El vrea atât respingerea acestei legi, cât şi aprobarea cererilor venite dinspre parchete. Sper să exercite suficientă presiune şi noi, de asemenea. Simplul aviz pe care îl dă Parlamentul nu înseamnă că parlamentarul este arestat. Instanţa decide dacă sunt justificate măsurile de arestare. 

Despre imunitatea parlamentară

Parlamentarii au împins lucrurile atât de departe încât ar trebui abolită complet. Ei au luat acest instrument şi l-au transformat într-un paravan împotriva legii. 

Despre demisia lui Meleşcanu

Rămân la convingerea că votul a fost premeditat sabotat de către Guvern, pentru că au păstrat acelaşi număr de secţii ca în 2009. 

BEC a făcut tot ce putea face. A emis o hotărâre de interpretare a legii. Nu era un argument juridic solid, dar un guvern care nu încurajează votul cetăţenilor ar fi luat mingea ridicată de BEC. Cine ar fi contestat?

Nu e un moment bun pentru domnul Motoc să înceapă o carieră politică. Este un diplomat de carieră, are o bună reputaţie. 

Ponta ar trebui să demisioneze?

Eu cred că da, pentru modul în care a gestionat votul în străinătate. E de neconceput ca un guvern să saboteze dreptul la vot al cetăţenilor. Dar nu cerd că o va face pentru că a invocat votul dat de cetăţeni în 2012.E straniu, pentru că în vara lui 2012 a contestat legitimitatea lui Băsescu, ales tot prin vot. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite