Ecaterina Andronescu torpilează PSD: Nu a fost o idee bună de a tăia locurile de la marile universităţi. Nu era posibil să revenim la editura unică. E împotriva UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a criticat, la Adevărul Live, decizia Ministerului Educaţiei de a tăia locurile finanţate de stat de la marile universităţi din România, printre care Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Andronescu susţine că ideea fostului ministru Liviu Pop de a impune manualul unic - decizie respinsă de CCR- e contrară prevederilor europene. Cât despre mutarea Ambasadei la Ierusalim, Ecaterina Andronescu spune: „nu ne putem juca“.

Adevărul: Cât de justă este decizia Minsiterului Educaţiei de a tăia locuri bugetare de la marile universităţi?

Ecaterina Andronescu: Nu a fost o idee bună de a tăia locuri de la marile universităţi. Faptul că a acorda mai multe locrui pe domeniile strategice nu este rău, dar nu în dauna marilor universităţi, unde se formează profesorii. Nu aş fi redus locurile, puteau să găsească alte formule. Dacă ne uităm în clasamentele internaţionale, acestea sunt universităţile pe care le regăsim acolo. 

A fost o răzbunare a PSD?

Nu cred. Ar fi impardonabil să se creadă asta. Au vrut să susţină domeniile strategice. Dacă vrem să informatizăm instituţiiel publice, trebuie să avem mai mulţi absolvenţi de informatică. Dacă mă uit la generaţiile tinere, sunt din ce în ce mai preocupate să găsească universităţi performante. 

Editura unică a fost declarată neconstituţională. Vor avea elevii manuale?

Problema manualelor nu a apărut ieri sau anul trecut. În mometnul în care vrei să gestionezi printr-o lege, ai nevoie de experitza necesară şi să ne uităm de unde am pornit 1989 şi unde suntem acum. Nu era posibil să revenim la o singură editură pentru manuale, pentru că UE nu ar fi acceptat acest lucru, iar decizia CCR este în acord cu Tratatul UE. Vom încerca să ducem pe masa elevilor manuale de calitate prin legea manualului, pe care o dezbatem acum în Parlament. 

Sunteţi şi preşedinte al Comisiei din Parlament pentru Centenar. Ce faceţi acolo?

Există o Comisie pentru Cenetenar în parlament care cuprinde parlamentari de la toate partidele. Guvernele a făcut un Comitet interministerial, unde invită reprezentantul Preşedinţiei, şefii Comisiilor de Cultură din Parlament. Comitetul are obligaţia de a finanţa aceste proiecte pentru Centenar. Cred că schimbarea minişltrilor n-a fost benefică aprobării proiectului pentru Centenar. Au fost înscrise 2.400 de proiecte, din care Ministerul a reţinut 2.040 de proiecte. S-a schimbat ministrul, s-a schimbat şi secretarul de stat pentru Centenar. Cei doi au luat decizia de a finanţa proiectele care corespund cerinţelor tehnice. Ministerul a reprimit 1.000 de proiecte înapoi cu fişa tehnică. Acum suntem în situaţia de a primi finanţare cam 150 de proiecte. Aceste proiecte trebuie să arate recunoştinţă faţă de generaţia care a făcut România Mare. Ar trebui să vorbiom mai mult despre personalităţile pe care le-a avut România. 

Majoritatea proiectelor sunt pe motive tradfiţionale. Cea mai mare finanţare a primit-o o comună din Olt, judeţul vicepremierului Stănescu. 

A fost şi acesta un subiect de dezbatere. Eu cred că ne uităm prea mult la oameni şi prea puţin al manifestarea în sine. N-aş putea să vă dau un răspuns, încercăm să aflăm care e manifestarea de acolo. Nu m-aş uita urât că e o cumonă, dar nu ştiu despre conţinutul acestui eveniment. 

Despre mutarea Ambasadei la Iersualim aţi discutat în partid?

N-a fost o discuţie în partid. Este problema Guvernului şi este o problemă de diplomaţie internaţională. Israelul aniversează 70 e ani de independneţă, iar România aniversează 70 de ani de relaţii diplomatice cu Israelul. Poate că şi în sensul acesta trebuie înţeles de a face un pas mai departe. Dar noi nu trăim singuri pe lume. Putem să avem acest gest de prietenie, dar cred că diplomaţia are propriile ei pârghii pentru a decide. Nu ne putem juca cu aceste demersuri. Personal, aş lăsa Ministerul de Externe să găsească mijloacele prin care să decidă. E o problemă exterm de delicată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite