Alina Gorghiu, despre tensiunile din PNL: Nu se pune problema scindării. Dar opoziţia se face cu voci puternice şi credibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL. FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL. FOTO Eduard Enea

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a vorbit, la Adevărul Live, despre situaţia tensionată din PNL în urma repartizării funcţiilor de conducere din Parlament, reluarea discuţiilor pe legile justiţiei, dar şi modificările la legislaţia penală.

Despre tensiunile din PNL

Alina Gorghiu: Nu e nicio criză în PNL. Nemulţumirile care au existat în interior nu au fost legate de funcţii, ci de cum reuşim să promovăm în interior oamenii. Aici mai avem sincope, toată lumea e în tranşee, o să avem o sesiune parlamentară în care să alegem cei mai buni comunicatori pe care îi avem ca să transmitem mesajele cum trebuie. Avem nevoie de aşa ceva ca să facem faţă unei asemenea maşinării de propaganda cum e PSD-ul.

Dacă simte cineva nevoia să îmi ceară explicaţii, o voi face în interiorul partidului. Îi încurajez pe aceştia să vină la conducerea partidului. Nu se pune problema de nicio scindare. Iulia Scântei şi Daniel Fenechiu vor trebui să ducă greul sesiunii parlamentare în Senat pentru că ei au expertiză pe justiţie. Sunt absolut convinsă că şi Ludovic Orban şi alţi lideri vor ţine aproape oamenii cu experienţă şi expertiză.

Eu am avut alte opţiuni în privinţa funcţiilor din Biroul Permanent. Asta nu înseamnă că opţiunile mele au fost mai bune. Cei care sunt acum pe funcţii au o responsabilitate foarte mare, singura armă care ne-a rămas e opoziţia serioasă la PSD, dar opoziţia se face cu voci puternice şi credibile. Va trebui să mizăm pe aceste voci, indiferent de simpatia sau antipatia pe care o au aceste voci în partid. 

Despre legile Justiţiei

Se aşteaptă motivarea pe 303 şi 304 care au fost declarate neconstituţionale. E important să tranşăm aceste legi. Ele trebuie modificate, categoric trebuie modificate. Dar din păcate, PSD a preferat să bage tot felul de „şopârle” care să avantajeze pe unul sau pe altul, încât orice propunere normală este acum respinsă şi criticată. 

PSD nu şi-a dorit răspunderea magistraţilor, să fim serioşi. Dacă vrei răspundere, te uiţi la definiţia conceptelor în opinia Comisiei de la Veneţia. Să facem revoluţie acum, doar pentru că PSD-ul vrea să scrie acolo sub textul legilor Şerban Nicolae... 

Am convingerea că e deja prea multă poluare pe subiectul legilor justiţiei, atât în ţară, cât şi în exteriorul acesteia. S-au spus neadevăruri, s-a ajuns la atacuri la persoană în loc să discute concret, s-au folosit tot felul de manipulări. Doamna Dăncilă nu a avut curaj să se ducă la foştii colegi să explice. 

Dezbaterea din PE mi-a lăsat un gust amar, a decredibilizat România. Când spui că eşti comisar pe Justiţie şi spui că „eşti îngrijorat” sună destul de prost. Sper ca bâlciul pe legile Justiţiei să se termine, ca domnul Dragnea să uite câte dosare are şi să lase anatema pe care o pune PSD-ul pe aceste legi. PSD-ul e, dacă vreţi, lipsit de orice credibilitate atunci când modifică vreo lege a justiţiei.

 Acţiuni de monitorizare a statului de drept din România au mai fost. Aderarea la Schengen e compromisă din cauza acestor dezbateri, nu se mai pune problema de termen imediat. Vorbim de MCV, care devine o realitate tristă a zilelor noastre. Sunt teme de politică externă cu efecte interne de care guvernanţii români nu ţin cont. Nu se poate să nu te preocupe decât bătăliile interne, Dragnea, SPP, declaraţiile lui Victor Ponta sau mai ştiu eu ce structuri de securitate internă. 

Avem o sesiune parlamentară care a început cu stângul, un an care a demarat prost şi nimic nu o să schimbe acest lucru pentru că avem acelaşi lider la PSD. Un cuvânt care va monopoliza agenda media va fi „abuz în serviciu”. Va fi sintagma care va fi repetată la trei cuvinte, din păcate, în perioada următoare. Pentru că este o obsesie a liderului PSD, care se va termina prost.  

Despre situaţia salariilor şi Cartea Neagră a Guvernării

Toţi din comisiile de specialitate au lucrat foarte mult. 17 procente din promisiuni au devenit realitate parţial sau total. Asta înseamnă foarte puţin. Ne aşteptam la acest lucru. Se pare că românii s-au dumirit că programul de guvernare a fost o gogoaşă. Vorbim de zeci de mii de români cărora li s-au scăzut salariile. În mediul privat înţeleg că situaţia e mult mai dramatică de atât, situaţie pe care Guvernul încearcă acum să o cârpească într-un fel sau altul. 

 Am atenţionat pe toată lumea de aceste modificări ale codului Fiscal. Doamna Olguţa Vasilescu va fi cea care va îngropa PSD, pentru că electoratul domniilor lor va realiza într-un final că nimic din ceea ce s-a promis nu se va realiza. 

 Ministrul Muncii în loc să explice de ce s-au micşorat salariile, a găsit ţapi ispăşitori sau a făcut promisiuni de dublări ştiind că nu sunt bani la bugetul de stat.

 Anticipez că tensiunea în stradă va creşte, cred că se va coace de un protest în toată firea. Nu îmi doresc un astfel de protest, dar cred că e singurul lucru la care PSD-ul mai reacţionează. Aici se mai tem, mai fac paşi înapoi.

Ştiţi ce se întâmplă? Nu le pasă. Mai au trei ani de guvernare în care speră să recâştige electoratul. Nu poţi să elimini sau să înlături un abuz printr-o ordonanţă. E un abuz, e o discriminare care va naşte alte procese, alte nemulţumiri. E aşa o mare porcărie şi aşa o mare tocăniţă ce a făcut Vasilescu.. Îmi pare rău că Teodorovici a intrat în această ciorbă la final ca să încerce să drege ce-au făcut ei. 

Sunt foarte multe puncte în care deja această lege îşi arată neajunsurile. Concluzia mea e că PSD-ul nu pe tema justiţiei va pierde. Acela e electoratul nostru, foarte atent la teme legat de stat de drept, integrare UE şi altele. Nu, la domniilor lor, marea problemă este partea asistenţială. Sau uitaţi-vă ce se întâmplă cu profesorii. Au atacat prin această lege a salarizării exact electoratul pe care se bazează şi sunt convinsă că aceste nemulţumiri se vor arăta la un moment dat. 

Despre impozitul pe venit şi alegerile în două tururi

Am văzut şi primari PSD care au fost nemulţumiţi şi mulţi alţi primari din multe oraşe mari. Vor fi primării care nu vor mai avea de unde să plătească salariile angajaţilor, primării care nu vor mai putea cofinanţa proiecte. 

În teorie, cam toate partidele au susţinut proiectul în două tururi. Nu cred că va trece acest proiect de Camera Deputaţilor pentru că PSD are o majoritate largă. Nu îşi vor da cu stângul în dreptul. Vor calcula strict pe ce îi avantajează acum. ALDE a avut o poziţie interesantă, dar s-a schimbat. Sunt convinsă că vor fi negocieri între domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu. 

PNL va insista ca acest proiect de alegeri în două tururi să se concretizeze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite