Elek Levente: Foarte mulţi regretă plecarea lui Nicuşor Dan. Am să lupt ca să se întoarcă. Voi candida la şefia USR doar dacă voi vedea că se doreşte scindarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elek Levente, preşedintele interimar al USR
Elek Levente, preşedintele interimar al USR

Elek Levente, preşedintele interimar al USR, a vorbit, la Adevărul Live, despre Congresul din toamnă care va duce la alegerea unui nou preşedinte. Cât de iminentă e ruperea USR? Ce şanse mai sunt ca Nicuşor Dan să se întoarcă în partid? Cât de mult a avut partidul de pierdut de pe urma conflictului intern? Cum va colabora USR cu platforma lui Dacian Cioloş?

Adevărul: De ce este nevoie de un Consiliu Politic al USR, programat pentru mijlocul lunii septembrie, la care să se discute rezultatul referendumului intern, din moment ce rezultatul a fost foarte clar şi validat de Biroul Naţional?

Elek Levente: Comitetul Politic se va întruni pe 16 septembrie pentru alte teme. Sunt regulamente de aprobat, care intră în atribuţiile acestui for, regulamentele de funcţionare ale diferite structuri din partidului. Nu cred că se va propune în discuţie analiza rezultatului referendumului, cred că pentru toată lumea este evident, iar întoarcerea rezultatului cred că nici nu se poate pune în discuţie. Atâta timp cât baza partidului a decis ceva, nu poate să vină niciun for al partidului să întoarcă rezultatul.

Nici măcar la Congresul programat pentru luna octombrie n-ar mai putea fi reluată discuţia legată de rezultatul referendumului?

Congresul din octombrie este unul extraordinar, va avea un singur subiect:  alegerea preşedintelui. Doar acest subiect se va discuta.

La un moment dat, Nicuşor Dan spunea, după aflarea rezutatului referendumului, că pe o temă aşa sensibilă ar trebui să se pronunţe şi Congresul.

Congresul se poate convoca de o treime din filialele judeţene, dar trebuie unul ordinar. În cel extraordinar nuu poate intra în discuţie acestă temă.

Vă doriţi să fiţi preşedinte  deplin, având în vedere că acum sunteţi preşedinte interimar?

Nu, nu-mi doresc asta.

De ce?

Pentru că acum consider că sunt persoane competente în partid care ar putea face asta. Nu-mi doresc să candidez. În schimb, nu renunţa la ideea de a candida. În cazul în are voi vedea că se doreşte scindarea partidului. Voi candida doar în momemntul în care cei care-şi doresc această funcţie îmi vor transmite cumva că intenţionează să ducă partidul spre scindare.

Ce înseamnă asta mai exact? Pare că deja este scindat, ca urmare a rezultatului referendumului. Ce poate scinda partidul mai mult?

Membrii USR provin din diferite  medii, au diferite convingeri, asta ştiam de la început. Discuţii vor fi mereu. În urma referendumului au apărut şi voci care cer ruperea partidului.

Dinspre tabară liberală sau dinspre cea conservatoarea vin aceste voci?

N-am să dau nume, acestea sunt dezbateri din partid. Sunt şi le simt, informaţiile ajung la mine, însă eu am mare încredere în membrii USR, la care fac apel să nu se lase manipulaţi, să-şi amintească de ce au intrat în politică, care sunt ideile care ne-au adus împreună şi să lăsam discuţiile minore de-o parte.

Poate din punctul dumneavoastră de vedere sunt discuţii minore, însă ele au dus la plecarea preşedintelui fondator din partid.

Da, plecarea preşedintelui a fost o decizie personală şi nu pot decât să o accept. Cred că a fost o decizie pripită, se puteau găsi alte soluţii. Putea să demisioneze din funcţia de preşedinte, ca un semn de protest, dar să lupte încontinuare pentru ideile promovate de partid. Eu am să lupt pentru a se întoarce. Consider că locul lui este în USR şi ar putea ajuta mai mult partidul dacă s-ar întoarce.

Aţi rămas în relaţii bune cu Nicuşor Dan?

Da, din punctul meu de vedere. Nu am avut niciodată divergenţe cu el.

Credeţi că se va întoare în partid?

Nu ştiu, decizia îi aparţine. Nu-i cunosc planurile, singur va decide să se întoarcă.

Dacă va decide să se întoarcă, va putea candida pentru preşedenţie la Congresul din toamnă sau este înafara partidului cu totul,  nemafiind nici măcar membru?

În acest moment este înafara partidului cu totul. A renunţat şi la calitatea de membru. Se poate însă înscrie în partid şi candida.

Deci dacă se reînscrie în partid până la alegeri, poate candida?

Da.

Vă aşteptaţi la aşa o mişcare?

Eu mi-aş dori, dar nu ştiu care va fi decizia.

O eventuală întoarcere a acestuia şi o candidatură la preşedenţie, nu credeţi că vor scinda partidul şi mai mult?

Nu cred. Întoarcerea lui poate aduce mai multă linişite. Plecarea lui a generat numeroase discuţii şi poziţionări, deci întoarecerea lui cred că ar fi pozitivă pentru USR.

„Poporul” USR îl regretă pe Nicuşor Dan?

Da, cred că foarte mulţi îl regretă. Mulţi am intrat în politică datorită lui. Regretăm gestul de a pleca, dar este deciza lui.

Îl vedeţi pe Cristian Ghinea vinovat de plecare lui Nicuşor Dan din partid?

Nu cred că este exculsiv vina domnului Ghinea. Nu i-a cerut nimeni să plece, el a decis singur. Chiar dacă cei doi au idei diferite, nu l-a obligat nimeni să plece.

Dacă unul dintre candidaţii pentru conducerea partidului va susţine clar că partidul trebuie să-şi asume o ideologie, credeţi că acesta va fi semnul unei posibile scindări de care vorbeaţi?

Depinde care este ideologia. Nu neapărat, dar este posibil. Dacă-şi propune o ideologie cu care marea majoritate nu rezonează, atunci da, putem vorbi de o posibilă scindare.

Un exemplu concret. Din refendumul intern, vedem că liberalii au avut câştig de cauză. Dacă candidatul liberal va spune că USR trebuie să fie un partid liberal, cum veţi reacţiona?

Nu cred că se va întâmpla asta. Chiar şi dacă va veni din grupul liberal, cu toate că eu unul nu recunosc niciun grup, nu cred că va avea intenţia de a veni cu o propunere categorică, pentru că se ştie că-n partid sunt multe voci diferite, iar asta l-ar costa multe voturi.

Ce fel de relaţii aveţi cu Dacian Cioloş?

Niciun fel de realţie. Nu m-am întâlnit niciodată cu el. Mi-aş dori asta, l-am apreciat mereu foarte mult. Din punctul meu de vedere, a fost unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut România. Nu m-am întâlnit însă niciodată cu el, dar sunt deschis către asta.

Unii colegi de-ai dumneavoastră au propus un referendum pentru a începerea negocierile cu Platforma România 100, poate pentru o fuziune sau doar o tatonare. Vedeţi posibilă o colaborare între cele două entităţi?

În primul rând, Platforma România 100 nu este partid, deci nu se poate vorbi de o fuziune. Cât despre referendumul propus, noi trebuie să dăm curs oricărei cerinţe, dar noi deja avem o colaborare cu România 100. Am discutat şi am stabilit să colaborăm pe proiecte comune, cum este Comisia de Tăiat Hârtie 2. Vor mai urma şi altele, dar asta nu înseamnă că fuzionăm sau că ne înghiţim unii pe alţii. Da, dorim să colaborăm pentru că avem lucruriîn comun, iar colaborarea noastră aduce un plus partidului şi celor care ne-au votat.

Credeţi însă că USR ŞI Platforma România 100 ar trebui să meargă pe drumuri paralele?

Nu ştiu ce-şi propune România 100 pe viitor. Nu am discutat asta. Ar fi greşit să mă pronunţ despre cum mi-aş dori să mergem pe viitor.

V-aţi dori să fiţi coleg de partid cu Dacian Cioloş?

Eu da.

Deci aţi susţine o eventuală veniri a acestuia în partid?

Dacă discutăm de persoana Dacian Cioloş, da, este o persoană pe care  o apreciez. Dacă-şi depune o cerere de adeziune, oricând va fi aprobată. În schimb, să vină Dacian Cioloş cu un anumit grup, asta este altă discuţie. Noi avem criterii stricte de aderare, nu cunosc persoanele din jurul lui, merg pe supoziţia că persoanele din jurul lui se încadrează în criteriile  noastre, dar fiecare caz va fi analizat în parte.

Prin umare, îl vreţi pe Dacian Cioloş  individual şi pe fiecare ministru al lui în parte, nu echipa Cioloş?

N-aş putea să spun aşa. Fiecare adeziune se analizează pe persoană, deci nu poate spune asta. Sunt foarte mulţi miniştri din  echipa Cioloş care ar putea aduce un plus USR.

Dar nu-l vedeţi preşedinte al partidului pe Dacian Cioloş?

Nu. Nu-l văd. Oricum, pentru a ajunge preşedinte, trebuie să-şi dorească, Până acum, Dacian Cioloş nu a dat niciun semn că-şi doreşte să intre în partid. Este ca la lotto. Pentru a câştiga, trebuie să-ţi cumperi bilet. Pentru a ajunge preşedinte la USR, trebuie, mai întâi, să fii membru, să-ţi doreşti asta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite