Adevărul Live. Ce şanse are PNL să câştige alegerile locale din 2016. Contraatacul PSD, întoarcerea baronilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii se pregătesc pentru alegerile locale FOTO Cosmin Iftode
Liberalii se pregătesc pentru alegerile locale FOTO Cosmin Iftode

Consultantul politic Răzvan Prişcă şi jurnalistul Sebastian Zachmann au discutat astăzi, la Adevărul Live, despre şansele liberalilor la alegerile locale din 2016, dar şi despre ofensiva PSD - revenirea baronilor penali.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări dezbaterea

Adevărul: Ce şanse are PNL la alegerile locale?

Răzvan Prişcă: Nu ştiu dacă PNL are prima şansă în faţa lui Sorin Oprescu de astăzi. Fiecare din candidaţii liberali are plusuri şi minusuri. Canacheu este unul din cei mai vechi parlamentari de Bucureşti, Ludovic Orban a fost viceprimar, primar interimar al Capitalei. Buşoi e tânăr, oarecum venit din afară, este timişorean, dar ar putea fi o soluţie. Petre Roman este un om cu experienţă, cu aşezare, dar nu ştiu dacă este cea mai potrivită variantă. Importante sunt şansele lor de câştig într-o bătălie într-un singur tur. Se poate ca Oprescu să câştige Primăria cu 20-25%.

În acte, Bucureştiul are sub două milioane de locuitori, deci bătălia este foarte strânsă şi dacă nu vii cu un candidat care să strângă voturi emoţionale, carismatice, pe persoană, nu cred că astăzi, într-un oraş în care media de educaţie este foarte dezvoltată, cineva crede promisiunile unui politician. Votul va fi, după părerea mea, unul mai emoţional.

Procesul electoral este împărţit în două. Una este momentul votului, unde o persoană ca Alina Gorghiu s-ar putea califica, dar este şi partea managerială. Cred că a fi primar ţine oarecum de vocaţie şi, dincolo de a fi politician, a fi primar înseamnă să ai o viziune de dezvoltare a unui oraş. Este mai mult despre gospodărire în cursa locală. Trebuie să se găsească liantul spre zona de carismă. Aici este cheia succesului. Analizând mandatul lui Oprescu, ne dăm seama că ambele reuşite ale sale s-au bazat doar pe partea asta carismatică, stilul lui zeflemitor, de intelectual de modă veche. În spate, nu am văzut nicio capacitate managerială.

Adevărul Live: Nu ar fi mai bine ca PNL să susţină un candidat din afara partidului?

Răzvan Prişcă: Aruncarea unui candidat în cursă trebuie să fie rezultatul unor studii asumate. Din candidaţii de acum, dacă niciunul nu este pe placul bucureştenilor, trebuie să se meargă pe altă variantă. Problema e alta, când alegi un candidat din afară, este greu să găseşti un candidat realizat în domeniul lui ca să stea pe un salariu de 800 de euro, având sabia DNA deasupra capului, având şi Consiliul General şi tensiunile de acolo. Fără a avea un consiliu local care să te urmeze nu poţi să faci nimic.

Adevărul: Gabriel Oprea a invitat astăzi partidele la consultări pe tema Codului Fiscal. A părut o palmă dată PNL.

Răzvan Prişcă: E trist cum un astfel de subiect este aruncat în derivă, prin politizare. Codul Fiscal nu este rău aşa cum a fost gândit, problema este calendarul. Cei care contestă acest calendar contestă faptul că studiile şi analizele care fundamentează acest Cod nu sunt temeinice şi pot arunca ţara într-o criză.

Adevărul: Liberalii se găsesc în cea mai ingrată postură. După ce preşedintele a întors Codul, a apărut un declic.

Răzvan Prişcă: Dacă e să gândim în interes naţional, dar nu în sensul UNPR, nu contează decât ca oamenii să stea la masă şi să aibă o negociere raţională cu datele pe masă.

Ce face acum Oprea îi va da argumente să poată să meargă la masa negocierilor cu oricare din partide.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite