VIDEO Grigore Cartianu, despre divorţul USL: Este acum care pe care în PNL, între Antonescu şi Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prietenia dintre Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin a ţinut trei ani
Prietenia dintre Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin a ţinut trei ani

Grigore Cartianu a comentat, într-o ediţie specială a Adevărul Live, plecarea de la guvernare a PNL şi spargerea cu zgomot a Uniunii Social Liberale.

După o prietenie care a durat trei ani, Crin Antonescu a scos aseară PNL de la guvernare, a rupt USL şi i-a cerut chiar demisia premierului Victor Ponta. Despărţirea cu scântei a alianţei care a avut până ieri 70% din Parlament face ca în acest moment România să aibă două ”Puteri” - Traian Băsescu şi USD - şi mai multe ”Opoziţii” - PNL, PDL, PMP, Forţa Civică şi PPDD.

Despre cum se reconfigurează scena politică românească după mutarea lui Crin Antonescu a vorbit Grigore Cartianu în această ediţie specială a Adevărul Live.

Grigore Cartianu despre divorţul USL: Cine câştigă la partaj 


„(Crin Antonescu) Mi s-a destul de relaxat, deşi multe dintre glumele sale nu erau spontane, erau pregătite. Dar această zi ne-a arătat doi politicieni care şi-au compus o ieşire publică diferită. Victor Ponta a căutat să pară cât mai preocupat, să fie sobru“, a spus Grigore Cartianu. „El încearcă să convingă publicul USL că Antonescu a rupt alianţa. În realitate, Victor Ponta şi PSD au rupt USL“.

Cartianu a spus că ambii lideri USL au afişat o mască falsă. „Antonescu n-a pierdut nimic, dar el mai avea un argument să fie sigur pe el. Şi-a luat ca aliat partidul, nu era doar el şi alţi câţiva inşi“, a apreciat Cartianu.

„USL a fost un monstru politic, a fost o catastrofă pentru România. Totuşi, de acum încolo guvernarea e complicată“, a mai spus Cartianu. Liviu Iolu a amintit că acum sunt doi poli de putere, dar sunt mai multe opoziţii: PNL, PDL, Forţa Civică şi chiar PMP.

„Aseară, Crin Antonescu a atacat destul de vizibil Antena 3“, a spus Iolu. Cartianu a completat prin a aprecia că Antena 3 îi face acum ce i-a făcut lui Traian Băsescu în ultimii ani. „Ce se mai hlizea el când erau linşaţi unii de la PDL“, a spus Cartianu. „Domn'e, fac feţe-feţe liberalii acum prin studiourile Antena 3, nu sunt obişnuiţi cu aşa tratament“. „PNL va fi activ în opoziţie, PDL nu dispare, iar în partea cealaltă este PMP cu Traian Băsescu“, a mai spus Cartianu.

„E un guvern umflat, că trebuiau să-şi împartă posturile“, a apreciat Iolu. Cartianu a spus că acum guvernul revine la structura sa iniţială, reîntregind ministere sparte în două pentru a face loc liberalilor. „Acum, discuţia ar fi dacă vor fi reduse toate ministerele, aşa cum au fost. Aş băga în Constituţie ca guvernul să aibă o structură fixă, să nu fie schimbat după cum vor miniştrii“, a mai spus Cartianu. „Să fie clar, nu PNL a plecat de la guvernare, ci a fost zvârlit“, a comentat acesta.

Un nou lider pentru PNL?

„Tăriceanu simte acum că poate să iasă în faţă. Ziceam că Antonescu, dacă îşi va şubrezi imaginea politică, Tăriceanu va încerca să profite de asta“, a afirmat Cartianu cu privire la ultimele declaraţii ale lui Călin Popescu Tăriceanu, fostul prim-ministru al României din partea Alianţei D.A. „Asta e lovitură la palat“, a caracterizat Cartianu afirmaţiile lui Tăriceanu. El a spus că a devenit un joc de care pe care, fie pierde Antonescu şi e dat afară din PNL, fie Tăriceanu este dat afară. „Ăsta e puci în interiorul PNL“, a afirmat Liviu Iolu.

„Se întâmplă ceva aici. E clar că e cu săbiile pe masă. Tăriceanu şi Antonescu îşi dispută partidul PNL“, a mai spus Grigore Cartianu. „Motivele actualului divorţ din USL sunt puternice: PSD voia un candidat propriu la prezidenţiale, spre exemplu. Iar Băsescu e acum ca un boxer, campion mondial al greilor, dar a încasat mult timp, ani de zile. Doar că ştie să ţină garda“, a comentat Cartianu.

„El boxează cu doi, mai pirpirii aşa, dar sunt doi. Acum s-a trezit, s-a ridicat şi le dă pumni de îi aruncă peste ring. Şi publicul e uluit şi va sfârşi prin a-l aclama pe el. Ei acum s-au automutilat, s-au distrus politic. Şi n-au viitor. Mie mi-e clar că n-au viitor“, a caracterizat Cartianu situaţia actuală.

„USL a greşit şi cu ElectoRata, după ce mulţi specialişti au avertizat cu privire la riscurile acesteia. Apoi, a greşit cu supraacciza. E aproape banditesc ca guvernul să pună două juguri pe populaţie“, a apreciat Cartianu. „Prin această hoţie guvernamentală, Ponta le-a furat bani românilor. Schimbă legile, dă ordonanţe astfel încât să învârtă treburile de colo-colo. Traian Băsescu ştie asta, probabil că are mai multe informaţii decât noi“, a mai spus Cartianu.

Război pe trei paliere

E tabăra Băsescu şi anti-Băsescu. Apoi, e frontul de triplă înţelegere: PSD, PNL şi PC, unde între timp a intrat şi UNPR. „În partea asta de front se produce o fisură şi încep să se bată între ei“, a spus Cartianu. „Dar şi în altă parte fragmentată de război se bat alţii, adică în PNL“.

Liviu Iolu a menţionat declaraţia lui Ludovic Orban care susţine că nu l-a recunoscut pe Tăriceanu în recentele declaraţii. „Sub ce steag merge Tăriceanu?“, a întrebat Liviu Iolu.

„Mă gândesc acum ce nocivă a fost mişcarea lui Dan Diaconescu, a creat o masă de parlamentari de unde se înfruptă cine vrea. Apoi, e acest grup al minorităţilor. Eu aş scoate asta din Constituţie, nu e normal să dai atâtea locuri. Sunt oameni care au 500 de voturi şi devin deputaţi“, a comentat Cartianu. „Minorităţile au un comportament absolut descalificant. Iar UDMR-ul va fi oportunist, va veni la guvernare“.

„Când a venit Ponta, şi şi-a strâns PSD-iştii la Bucureşti, a spus că îi pare rău că Antonescu nu mai vrea să candideze din partea USL. Atunci, Antonescu a fost mirat de cum poate să mintă Ponta aşa“, a spus Cartianu.

Despre Elena Udrea şi PMP

„Rămâne de văzut cum reuşeşte Elena Udrea să se rebranduiască“, a spus Cartianu. „Dacă Antena 3 s-a luat de Băsescu, dictatorul, noul Ceauşescu, trebuie să-i creezi o Ceauşească. Şi dacă n-o poţi folosi pe doamna Maria, creezi o Elena Lupescu. Iar aici e Elena Udrea. Ea a fost aleasă ca ţintă“, a spus Cartianu.

„Crezi că aceste ciudăţenii politice se vor întinde pe un timp mai lung“, a întrebat Iolu. „Cred că până la europarlamentare se va mai duce bătălia asta. S-ar putea să mai fi şi liste comune. Toate formaţiunile politice care simt că au şansa să se facă mai cunoscuţi, vor încerca. Va fi, cum să spun, un Beirut ca pe vremuri. Erau trei-patru tipuri de influenţe, erau diverse interese“, a spus Cartianu. „Acolo, nu era tabăra asta şi tabăra asta, erau mai multe. În politica noastră se trage cu toate armele, de toate calibrele, din toate direcţiile. Toate lumea vrea să iasă deasupra“, a apreciat Cartianu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite