Adevărul LIVE, Grigore Cartianu: Pe Ponta îl vor costa abuzul de prezenţă pe TV şi chestiunea cu Lukoil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Grigore Cartianu FOTO Eduard Enea
Jurnalistul Grigore Cartianu FOTO Eduard Enea

Jurnalistul Grigore Cartianu a realizat, la Adevărul LIVE, analiza campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale 2014 la jumătatea ei.

Principalele declaraţii:

 
Despre rezultatele sondajelor

La INSCOP sunt realişti. Pe băieţii ăştia îi simt că sunt sinceri. Primele două locuri le intuim, dar importante sunt procentele. După 8 a fost scandalul cu Firea. Scandalul ăsta le va ciupi un procent sau două. Ponta s-a asociat cu Firea, este purtătoarea de cuvânt al campaniei. Sutn oameni care s-ar putea să fie activaţi. Ponta nu i-a făcut niciun reproş Gabrielei Firea.

Sondajul care va apărea miercuri în Adevărul este din prima zi de campanie: 2-8 octombrie. Gafe sau dezvăluiri îi poate activa pe oameni. 53% sunt interesaţi sau foarte interesaţi de politică. Mai mult sunt interesaţi, dar este suficient. Dintre cei puţin interesaţi, şi ei vor să vadă dezbateri electorale. Mai aud şi ei trei fraze, nu mută imediat dacă văd dezbateri.

USL a avut 60% la alegeri, dar a fost minoritar în România. A avut 4,4 milioane de voturi. Niciun sfert din 18 milioane. Campania este importantă şi se joacă finala. Măcar politicienii nu au controlul. Este bine să fie o marjă de oameni care decid pe ultima sută. Cei din categoria a doua analizează. În campanie, primii nu se agită prea mult. Mai mutl se agită de la locul trei în jos. Iohannis este mai discret şi s-ar putea să-şi întărească acest contur. Ponta nu are lucruri de impact, dar este prezent.

Este prea mult. Abuzul de prezenţă îl va costa. Este mult mai mult decât era Ceauşescu. A ajuns şi la chestiunea potenţei masculine. A treia chestiune care o să-l coste este chestiunea cu Lukoil. Ponta s-a plasat pe poziţia apărătorului ruşilor. Impact are asocierea lui cu ruşii. Subiectele mai importante s-au discutat înainte de campanie. Tema, dacă ai sau nu ai copii, este o chestie nazistă.

Oamenii au văzut că nu respectă programul. La Guvernul Ponta este exat pe dos decât ce au promis în program. Eu nu cunosc programele politice ale candidaţilor. Nu o să pierd vremea să citesc programul. O să-l citesc după ce iese preşedinte. M-am săturat de programele lor. Nici 5% nu cunosc programele lor.

Cei care nu şi-ar putea schimba opţiunea în urma campaniei sunt 53%. Mare parte dintre cei 28% s-ar putea să fie din zona dreptei, aici avem mai mulţi candidaţi. În zona acesta este cea mai mare nehotărâre.

Despre notorietatea candidaturilor

Meleşcanu are şanse maxime să intre în turul II dacă îl va prelua PNL şi PDL. Vadim Tudor a dispărut practic. Dan Diaconescu nu cotează nici el. Oamenii nici măcar nu mai ştiu că va candida. Nu cred că vor fi mulţi oameni care privesc buletinul de vot şi îli schimbă votul. Oamenii ştiu cu cine votează atunci.

Dacă ar fi 38% - 32% în primul tur, Ponta pierde în turul II. Dintre votanţii lui Macovei şi a lui Udrea, pentru că sunt de dreapta, vor merge şi vor vota cu Iohannis. S-ar putea ca Ideea de Klaus Iohannis, fiind dintr-o minoritate, mobilizează maghiarii mai mult în turul II ca până acum. Este important să vedem cu cine votează ardelenii, bănăţenii, bucureştenii.

Despre confruntarea candidaţilor cu bloggerii Adevărul

Bloggerii Adevărul sunt la întretăierea a două lumi: presă şi societatea civilă. Sunt nişte voci specializate şi proaspete. Este o provocare specială pentru candidaţi.


Cum se prezintă candidaţii după primele săptămâni de campanie, ce le lipseşte, cât au punctat în relaţia cu alegătorii şi care este pulsul campaniei la firul ierbii? Despre toate acestea şi despre cât de surprinzător poate să fie sondajul INSCOP pentru Adevărul, care va fi publicat în această săptămână, aflaţi într-o ediţie specială a Adevărul Live.

Rămâneţi pe live.adevărul.ro şi urmăriţi emisiunea

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Sondaj: Cât de interesaţi sunt românii de alegerile prezidenţiale

Potrivit cercetării INSCOP Research, doar un respondent din doi e interesat şi foarte interesat de dezbaterile pentru alegerile prezidenţiale, programate în luna noiembrie.

Alegeri prezidenţiale 2014. Duminică de mâncat, de biserici şi candidaţi din popor

Duminica prezidenţiabililor e împărţită după gusturi. Unii insistă să viziteze toate târgule alimentare, unii se duc la consiliere religioasă cu înalţii prelaţi regionali, iar Elena Udrea a devenit brusc feministă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite