Adevărul Live. Cătălin Ivan: Proiectul Victor Ponta s-a încheiat. Voi candida cu o echipă tânără, dar şi experimentată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat miercuri, la Adevărul Live, că nu este disperat să ajungă în fruntea PSD, dar că nici nu poate sta impasibil în contextul în care partidul are nevoie de o schimbare radicală. Ivan a mai afirmat că în jurul premierului Victor Ponta nu mai poate fi creionat un alt proiect, dat fiind eşecul de la prezidenţiale.

Principalele declaraţii:

De ce jigniţi femeile?

A fost un moment dificil. A fost în direct, în văzul tuturor. Oricine poate vedea dacă eu am jignit vreo colegă dintre cele două care au intervenit. Momentul a fost dificil pentru mine. Reuşisem să blochez o dezabatere legată de votul din diaspora şi care ar fi pus Guvernul într-o situaţie dificilă. Ar fi trebuie să fie invitat premierul. Toată presa internaţională ar fi scris. Le-am spus colegilor de la Bruxelles că atâta timp cât există o anchetă nu are sens ca PE să intervină.

Nu este colegial să afli în emisiunea că eşti schimbat. Iar schimbarea se face prin vot în PE. Urma să fie votul marţi, dar nu m-am dus. 

De când le-am spus că nu mai vreau să fiu şef de delegaţiei, ei mi-au spus să rămân până se rezolvă anumite lucruri. Le-am obţinut pe toate. Nu aveam în mandat să obţin funcţia de vicepreşedinte pentru Comisia de Agricultură pe care a obţinut-o doamna Dăncilă.

Supărându-l pe domnul Dragnea, mi-au înscenat treaba asta. Declaraţia urătâ cum că aş fi un puşti obraznic. După ce l-au exclus pe Vanghelie se gândeau că trebuia să fiu exclus. 

Au fost mulţi colegi care mi-au luat apărarea înainte de şedinţă şi care ar fi luat cuvântul pentru susţinere. 

Cum aţi scăpat de excludere?

Unii chiar îşi doreau acest lucru. Discuţii au fost, dar nu s-a întâmplat pentru că nu au fost de acord colegii din CExN.

Sunt unii în PSD care spun că trebuia neapărat să fiu pedepsit. Şi din cauza asta am probleme la Sectorul 1. Avem în martie un congres. Până atunci avem obligaţia să venim cu mai multe variante de reformare a partidului.

Candidatura mea nu este împotriva cuiva. Nu candidez împotriva nimănui. Poate veni domnul Dragnea cu un proiect, dl Ponta poate veni cu un proiect, Corina Creţu poate veni cu un proiect.  Eu la 36 de ani nu sunt disperat să ajung preşedintele partidului. Dar am oblligaţia să spun când nu sunt de acord.  Eu de multe ori, în PE, l-am criticat pe Martin Schulz.

De ce lucrurile nu merg în direcţia bună cu Ponta şi Dragnea?

Un proiect în jurul lui Ponta s-a încheiat cu aceste alegeri. A spus-o şi Ponta. Am avut o guvernare bună.

Când amesteci guvernarea cu partidul nu merge. Una este ce trebuie să facă Guvernul şi ce se întâmplă la partid. De asta am spus că Victor Ponta nu are de ce să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru.

Deci trebuia să demisioneze din funcţia de preşedinte al PSD?

Şi-a şi depus demisia la CExN, dar am spus că nu e momentul să face schimbări radicale. Să lăsăm actuala conducere să asigure interimatul până la alegeri şi să facem dezbateri, care înseamnă mai multe idei. Sper că cei care vor câştiga să aibă înţelepciune să aducă la masă şi pe cei cu alte platforme. 

Partidul nu controlează Guvernul. Guvernul are o independenţă. Partidul nu poate trasa decât liniile generale.

Ce relaţe aţi avut cu domnul Dragnea?

Niciodată nu am avut niciun fel de relaţie. Nu am fost compatibili niciodată. Ne-am întâlnit în proiectul Victor Ponta. Dar s-a încheiat. În rest, nu am lucrat împreună.

Sunteţi sigur că veşi candida la şefia PSD?

Foarte sigur. Sunt tânăr dar responsabil. Puteam merge pe elementul surpriză. Dar văd altfel lucrurile. Votul de la congres nu trebuie să fie emoţional, ci raţional. Faptul că mi-am anunţat acum candidatura, îi oblig şi pe ceilalţi să vină cu un proiect. La congres, toţi vor şti ce spune unul, ce spune celălalt. Am avut prea multe congrese cu voturi emotionale. Voi candida cu o echipă tânără dar şi cu oameni cu experienţă.

Aveţi susţinere în teritoriu?

Sunt tânăr, dar am pornit de jos. Prima funcţia a fost de vicepreşedinte la organizaţia munciipală de tineret din Iaşi. Cunosc partidul foarte bine. 

Dacă pierdeţi, mai rămâneţi în partid?

Unde să plec? Eu sunt social-democrat. Eu mă regăsesc în PSD. Este suficientă energie în rândul generaţiei mele.

E nevoie de un nou partid de stânga?

Din punctul nostru de vedere, orice partid creează o problemă pentru că ia din voturi, dar ne obligă să fim proactivi. 

De ce aţi votat împotriva excluderii lui Vanghelie şi Geoană?

Din principiu. Am spus şi înaintea şedinţei că nu sunt de acord cu excluderile. Dai afară trei oameni cu bune, cu rele. Nu-mi era clar unde greşise Vanghelie, care câştigă alegerile la Sectorul 5. Şcoşi înafară au o luptă cu cei care i-au exlcus, cu Dragnea în special. Iar asta pune partidul într-o situaţie şi mai dificilă. 

Nu am nimic cu dl Dragnea. Nu i-am dat bani cu împrumut (râde). Nici nu aş putea. 

Ce fel de relaţie aveţi cu doamna Firea?

Declaraţia cu copiii a fost nefericită. Dumnezeu dă fiecăruia ce merită. Domnului Iohannis i-a dat o carieră strălucită. Nici dl Iliescu nu a avut copii. Eu aş fi vrut să fie preşedinte Ponta, dar nu s-a putut. Copiii nu pot fi folosiţi în campanie, iar să-l critici pe un adversar că nua re copii...E un subiect atinc greşit.

De ce nu aţi fost dvs. purtătorul de cuvânt?

Eu am fost cel care nu a mai vrut. E o misiune ingrată să nu poţi ieşi din mesajele partidului. Mie îmi place să spun lucrurile aşa cum simt eu. 

Aţi început să vă debarasaţi  de pietrele de moară?

E o discuţie în partid. Din punctul meu de vedere, dacă începe urmărirea penală pe numele unui coleg, el trebui să se retragă din toate funcţiile de conducere. Procurorii au instrumentat un dosar şi a început urmărirea penală. 

Trebuie introdus în Statut că din momentul în care începe urmărirea penală colegul respectiv să fie suspendat din partid. Este greu să se ia decizia în partid. Sunt oameni la care ajungi să ţii foarte mult. 

Cum scăpaţi de eticheta de corupţi?

Doar prin acest instrument. 

A pierdut Ponta alegerile şi din cauza baronilor locali?

Sunt împotriva termenului de baronii. Preşedinţii de CJ sunt aleşi odată la patru ani. Termenul de baroni aduce o ofensă celor care au votat. Corupţi sunt cei găsiţi vinovaţi de instanţe. Până nu se pronunţă instanţa îi declarăm noi coruţi. Eu sunt economist şi nu-mi bag nasul în dosare. 

Vom prezenta proiectul în ianuarie, vom prezenta şi echipa şi vom deschide dezbaterea în partid pentru că este important ce se va întâmpla cu PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite