Adevărul LIVE: Analiza sondajului care îi arată pe Ponta şi Iohannis în finală: „Cu cât prezenţa la vot va fi mai scăzută, cu atât cresc şansele lui Victor Ponta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Ştefureac, directorul INSCOP, la Adevarul Live FOTO Adevărul
Remus Ştefureac, directorul INSCOP, la Adevarul Live FOTO Adevărul

Remus Ştefureac, director INSCOP Reasearch, şi Dan Marinescu, redactor - şef „Adevărul“,  au comentat datele din sondajul publicat azi de Adevărul.

Principalele declaraţii:

Remus Ştefureac: Datele pe care le-am publicat se raportează la o prezenţă declarată de 59,1%. Avem o uşoară creştere, firească în contextul atmosferei prezidenţiale. Prima concluzie este că nu vom avea surprize în ceea ce priveşte finala. Nu avem alţi candidaţi care să pună probleme la calificarea în finală a lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Acum am măsurat toţi cei 14 care se vor afla pe buletinuld e vot. Atât Victor Ponta, cât şi Klaus Iohannis, îşi păstrează abzinul electoral.

Ne mai spune ceva: rezistenţa la scandaluri a ambelor bazine electorale. Chiar şi noul scandal, a ofiţerului acoperit, nu cred că va afecta aceste bazine de fidel. Sunt cel puţin patru candidaţi care ar putea ocupa locul 3. Nu sunt diferenţe mari între ei. O supraexpunere a lui Teodor Meleşcanu i-ar putea aduce câteva procente pentru că problema lui era de notorietate.

Dan Marinescu: Este exact ce bănuiam. La primul tur va fi foarte interesant cine va ieşi pe locul trei. În jurul luis e va cristaliza a treia forţă. În România nu va putea exista doar două blocuri, iar a treia forţă va echilibra. Lupta adevărată este între Elena Udrea şi Monica Macovei. Tăriceanu va fi mereu în siajul lui Ponta. Teodor Meleşcanu nu mai are forţă. Elena Urea conduce deja un partid, Monica Macovei a spus că se gândeşte foarte serios să pornească o fundaţie care să se transforme într-un partid. Corneliu Vadim Tudor mai păstrează procentul pentru că a mai auzit lumea de el, dar în campanie nu a apărut.

Remus Ştefureac: Electoratul nu mai rezonează la discursul extremist. Dacă vedem bombele nucleare care sunt aruncate de către principalii protagonişti, nu prea mai este loc. Verbele şi atributele zguduie urechile alegătorilor. Spaţiile sunt ocupate.

Dan Marinescu: Este un articol din 2012 din Vocea Rusiei, postul oficial al Kremlinului. Se vorbea despre ce va urma în viaţa politică românească şi se spune că preşedintele pregăteşte o lovitură, că va spune de Victor Ponta că este ofiţer acoperit.

Remus Ştefureac: Faptul că a apărut în intrumentul acesta de propagandă ne trezeşte atenţie şis emne de îndoială. De unde ştiau?

Dan Marinescu: De unde ştiau că va ieşi Traian Băsescu să vorbească despre asta? Cu siguranţă au spioni infiltraţi la noi. Probabil au obţinut date că Victor Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit. Dar de unde au ştiut că va vorbi Traian Băsescu despre asta? Foarte interesant. Oamenii care au trecut pe acolo ştiu că nu trebuie să te joci cu asemenea lucruri.

Remus Ştefureac: Dacă avem în vedere că datele au fost culese după scandalul manualelor şi concomitent cu Microsoft, putem trage concluzia că aceste scandaluri trezesc interesul şi pot aduce oameni mai mulţi la vot. Nici alegerile din 2009 nu au fost liniştite. Dacă în 2009 am avut 55% şi 50% în turul II, probabil că şi acum ne apropiem de acest procent. Săptămâna viitoare vom face un profil al celor care merg la vot. În ce priveşte vârsta, peste 70% din cei peste 60 de ani participă la vot.

Dan Marinescu: Eu cred că vor veni şi oameni care nu au fost în turul I. Există şi oameni care gândesc aşa.

Remus Ştefureac: Având dificultatea în a estima prezenţa în tutul II, am pus o întrebare: cu cine veţi vota în tutul II? I-am dat la o parte pe cei care nu sunt hotărâţi sau nu au vrut să răspundă. Profilul celor care vin la vot în tutul I este diferit de cel al celor care vin în turul II. Putem să anticipăm că profuilul se va modifica, dar avem nişte constante. Cei din Sud şi Est votează în număr mai mare decât cei din restul ţării. Aşa a fost întotdeauna.

Dan Marinescu: Contează cum va fi vremea pe 16 noiembrie. Şi ACL şi PSD au structuri foarte bine înfipte în teritoriu. Mobilizarea va fi sensibil egală. Nu văd un avantaj pentru unul sau altul.

Remus Ştefureac:  Cu cât prezenţa va fi mai scăzută cu atât cresc şansele lui Victor Ponta.

Dan Marinescu: Cu cât numărul de votanţi este mai mare, cu atât vor creşte şansele lui Klaus Iohannis. Cred că diferenţa va fi foarte mică.

Remus Ştefureac: Mâine vom avea opinii cu privire la raporturile pteşedinte-premier, săptămâna viitoare un profil al votanţilor, încrederea în instituţii.

Dan Marinescu: Concluzia este că finala se joacă. Lupta se dă. Rezultatul ei depinde de foarte mulţi factori. Depinde foarte tare de mobilizare,. iar blocurile sunt conştiente. Vor fi interesante dezbaterile pentru că lumea îi va putea vedea faţa-n faţă şi vor putea să-i compare.


Potrivit cercetării INSCOP la comanda Adevărul, Victor Ponta conduce în topul intenţiei de vot a celor care declară că se vor prezenta în mod sigur la urne  în turul 1 (59% din totalul populaţiei).  40,6% declară că ar vota cu Victor Ponta în turul 1, cu peste 10 procente peste următorul clasat, Klaus Iohannis care ar fi votat de 30,1% din alegători. Cei doi cumulează împreună puţin peste 70% din voturi, fiind finaliştii cerţi ai alegerilor prezidenţiale.

Pe locul 3 se clasează Elena Udrea cu 6,7%, urmată foarte aproape de Călin Popescu Tăriceanu cu 6,2%. Locul 5 este împărţit de Teodor Meleşcanu şi Monica Macovei, ambii cu 4,6%. Kelemen Hunor ar obţine 2,5% din persoanele care au indicat o intenţie sigură de a vota, fiind urmat de Dan Diaconescu (2%) şi Corneliu Vadim Tudor (1,7%). Ceilalţi candidaţi (Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Brânză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariţei) incluşi în lista de opţiuni nu adună împreună decât 1%, fiind afectaţi şi de lipsa de notorietate a candidaturii lor, firească la începutul campaniei electorale.

Intră pe live.adevarul.ro si urmăreşte analiza sociologică
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite