14 ani de când România a aderat la NATO. Ce mesaje au transmis politicienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, au transmis duminică mesaje prin care marchează 14 ani de la aderarea României la NATO.

Klaus Iohannis: ”Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie: aniversăm 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, 14 ani de la aderarea, în martie 2004, la cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie”.

Viorica Dăncilă: “Apărarea reprezintă un sector prioritar, ţinând cont de contextul geopolitic complicat şi de provocările de securitate cu care ne confruntăm în ultima vreme. România îşi respectă angajamentul faţă de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, iar investiţiile pe care le avem în proiect pentru perioada următoare vor viza achiziţiile necesare de tehnică militară, dar şi relansarea industriei de apărare româneşti. Sunt măsuri cu caracter defensiv, nu împotriva cuiva, prin care România înţelege să contribuie la promovarea rolului Alianţei Nord-Atlantice pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

Mihai Fifor: „Apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană, respectiv materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, reprezintă pilonii solizi ai fundamentului securităţii naţionale şi repere de bază în afirmarea pe scena relaţiilor diplomatice ale ţării noastre, ca o voce puternică în Europa şi în lume“. 

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite