VIDEO Ziua Naţională se trăieşte pe adevarul.ro. Parada militară, istoricul şi toate evenimentele din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 1 Decembrie a fost marcată şi în studioul Adevărul Live, unde moderatorii şi invitaţii de marcă ai emisiunii au sărbătorit alături de românii din toate colţurile ţării, dar şi din lume.

Parada militară de la Bucureşti, transmisă în direct, a beneficiat de explicaţiile tehnice ale generalului Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major General. Echipamentele militare şi performanţele soldaţilor au fost explicate de generalul Degeratu.

Corespondenţii Adevărul au ţinut la curent cititorii cu toate manifestările dedicate Zilei Naţionale pe tot cuprinsul ţării.

Românii din diaspora, alături de ambasadori ai ţării noastre în diferite puncte de pe glob, au intrat în direct cu cititorii adevarul.ro. 

Cele mai importante declaraţii:

„Cred că în fiecare an ar trebui să fie o paradă deosebită. Anul acesta ne aflăm în faţa unei parade care sper să fie nu doar impresionantă, dar să dea şi un sentiment de siguranţă armatei române“, a precizat generalul Constantin Degeratu.

După ce s-a cântat Imnul Naţional şi s-au tras cele 21 de salve de tun, care subliniază pacea, jurnalistul Critian Unteanu a amintit de vorbele lui Nicolae Iorga. „Exact acest început pentru acest moment de după intonarea imnului naţional, poate acum ar trebui să răsune şi vorbele marelui om Nicolae Iorga: «A sosit un ceas pe care-l aşteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenelilor noastre»“.

„Sărbătoarea Naţională a fost întotdeauna o sărbătoare pentru români, noi de multe ori ne uităm la regimul din urmă, de după '89 şi avem senzaţia că toată lumea era împotrivă. Aceste evenimente au autenticitatea lor, în momentul în care s-a făcut trecerea de la ziua de 26 august la ziua de 1 decembrie cred că s-a câştigat autenticitatea. Toată lumea percepe această zi ca una a unităţii naţionale“, spune sociologul Darie Cristea.

Invitaţii au comentat şi prezenţa la paradă a Ministrulului Apărării din Republica Moldova: „Este un lcuru extraordinar de important, e un moment deosebit de important în relaţiile cu vecinii săi, cu Republica Moldova care a făcut un pas enorm de apropiere de Uniunea Europeană.“

„Prezenţa acestuia este foarte importantă în măsura în care vorbim despre ceea ce se va întâmpla în Europa, deocamdată perspectiva care s-a deschis Republicii Moldova este începutul drumului european. Prezenţa nu face decât să confirme că extinderea europeană înseamnă extinderea prin care popoarele pot dialoga, o formulă de uniune sub semnul steagului european“.

Ziua Naţională se trăieşte pe adevarul.ro. Parada militară, istoricul şi toate evenimentele din ţară

„Aş începe invers enumerarea: ce imagine vrea să transmită lumii. Un stat cred că încearcă să transmită nu o imagine de forţă militară, spune că astfel noi suntem gata să îndeplinim rolul de a apărea ceea ce înseamnă moştenirea europeană, inclusiv valorile statale ale statelor membre. Aceste armate pot îndeplini misiuni de apărare a intereselor europene în afara frontierelor europene.“

La paradă participă şi reprezentanţii militari ai Poloniei, Franţei, SUA, Turciei. 

Florin Lupescu, principal advisor European Commission Directorate General Communications Networks, Content&Technology, prezent la Bruxelles: „Este o zi foarte frumoasă şi aici la Bruxelles, iar eu mă simt foarte bine cu această ocazie. La şapte ani după aderarea României la UE pot spune că România este o forţă în concertul european şi cu siguranţă va continua să reprezinte acest lucru. Este o zi cu totul şi cu totul excepţional, 1 Decembrie întotdeauna umple sufletele româmnilor de bucurie şi mândrie. Parada este impresionantă şi cred că toată lumea se bucură de aceste momente de sărbătoare. Comunitatea românească din Belgia este foarte mare, astăzi dimineaţă în cele trei biserici româneşti de aici s-au oficiat slujbe şi sunt diferite evenimente organizate şi de către comunitate, dar şi de către grupuri. Este un prilej de sărbătoare şi lumea se comportă ca atare. Nu a existat nicio îndoială că toate forţele din România trebuie să-şi dea mâne.“

Corespondenţii „Adevărul“:

Dorin Timonea, corespondent Alba Iulia: „La Alba Iulia, ca şi la Bucureşti, este o zi specială, o zi însorită şi frumoasă. O zi plină de evenimente: au început la ora 9 şi se vor termina după miezul nopţii“

Remus Florescu, de la Cluj: „La Cluj pe lângă obişnuitele elemente care se întâmplă: parada militară, slujba, artificiile, este şi o manifestare interesantă, de la ora 10 vor asambla pe bulevardul Eroilor o carte poştală cu Regele Ferdinand şi Regina Maria“

Simona Suciu, Braşov: „În aceste momente mii de oameni participă la parada militară, iar la ora prânzului se va încinge o horă, iar în Piaţa Sfatului se va face o hartă umană şi participanţii vor purta făclii“

Dinu Zară, Suceava: „La Suceava avem noroc de o vreme foarte furmoasă, sărbătorile au început de joi. Tot centrul a fost închis pentur parada militară, va fi cea mai deosebită de până acum, tancuri, autospeciale. Elementele de armată vor fi expuse, iar publicul le poate admira.“ 

Caraş Severin: „Aici în Banat este o mare everfescenţă atunci cânt este ziua Naţională, asta mai ales că patriarhul Miron Cristea a plecat din Caransebeş. Aici se vor duce coroane de flori la Crucea Identităţii Naţionale care a fost ridicată în 1811. Sunt numeroase evenimente şi în localităţi româneşti din Serbia. În jurul 13.00, la Reşiţa, ceva începe un memorial de fotbal care poară numele lui Mircea Chivu, este posibil să fie prezent şi Cristian Chivu. În toate localităţile şi oraşele din Banat vor fi manifestaţii cu ocazia Zilei Naţionale. În Reşiţa sunt localuri care şi-au adaptat meniul la această zi”.

Cezar Pădurariu, Iaşi: „La noi în Iaşi se servesc porţiile de fasole cu cârnaţi, au fost de dimineaţă manifestaţiile. Au fost foarte multe persoane, cred că 5.000-6.000 de oameni. Au venit de la Bucureşti trei miniştri. La paradă au fost 300 de militari de la celebrul nostru batalion Lupii Negri, inclusiv SRI, cei de la SMURD, dar şi de la Poliţie. De la 11 a fost un concert cu muzică populară, iar la ora 12 s-a servit mâncarea 7.500 de porţii, dar şi vin. Cei care postesc vor primii doar fasolea, fără cârnaţi. Ăn această seară la 17.30 se vor aprinde beculeţele de sărbători.”

Ştefan Both, Timişoara: „Ziua Naţională la Timişoara a început încă de la ora 9.00 pentru a vedea parada, care a durat aproximativ o oră. A fost un moment frumos, însă evenimentele continuă la Timişoara. Astăzi la Timişoara se inaugurează şi Târgul de Crăciun şi se aprind şi beculeţele de sărbătoare, după care vor fi concerte în Piaţa Unirii.

Ambasadorul României din Marea Britanie: „Aş spune doar că am trecut prin momente şi mai dificile, cred că trebuie să rămânem cu fruntea sus, nu avem niciun motiv nici să plecăm capul, nici să ascundem că suntem români. Suntem în mijlocul unei serii de evenimente excepţionale dedicate Zilei de 1 Decembrie. Săptămâna trecută am marcat, la Londra, 1900 de ani de la ridicarea Columnei lui Traian. Suntem în acelaşi timp în plină desfăşurare cu Festivalul Filmului Românesc de la Londra.“

Ambasadorul României în Marea Britanie a transmis un mesaj românilor atât din ţară, cât şi din străinătate.

„Revenind la un mesaj, eu cred că românii din diaspora sunt într-un fel mai fragili pentru că ei nu trăiesc în ţara lor. De aceea, tot ceea ce se întâmplă în România sau în ţara în care lucrează reverberează mai puternic în inimile lor decât în cele ale celor de acasă. Le urez să fie autentici, solidari şi să fie mai patrioţi. Eu cred că România este o entitate spirituală acolo unde trăiesc românii. Mai mult, le urez românilor să nu lase capul jos şi să spună cu fruntea sus că sunt români”.

Ambasadorul României în Polonia a intrat în direct în cadrul emisiunii Adevărul Live.

„Este vorba despre o istorie mai lun iar prezenţa trupelor poloneze la manifestaţiilor de la Bucureşti reprezintă o apropiere a acestor naţiuni. În Polonia este o comunicate mai mică de români, majoritatea studenţi sau oameni de afaceri care au venit în interes de serviciu.”

Parada militară de la Arcul de Triumf s-a terminat după mai bine de o oră.  

Mai mulţi bucureşteni s-au bătut în staţiile de tramvai pentru a putea ajunge la parada de 1 Decembrie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite