VIDEO Săptămâna toxică a Antenei 3. Manipulările care au divizat România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedetele postului de televiziune Antena 3 au avut o săptămână încărcată DESEN de Vali Ivan
Vedetele postului de televiziune Antena 3 au avut o săptămână încărcată DESEN de Vali Ivan

Scandalul Antena 3 – ANAF a fost dezbaterea săptămânii. Mulţi s-au arătat indignaţi faţă de contestarea unei sentinţe judecătoreşti, alţii s-au solidarizat cu angajaţii Intact. Asta după ce Antena 3 a aruncat în spaţiul public o serie de informaţii care s-au dovedit a fi false sau scoase din context.

În după-amiaza zilei de luni, 15 februarie 2016, postul de televiziune Antena 3 a întrerupt brusc emisia, iar pe ecranele televizoarelor a apărut, pentru câteva secunde, mira. La reluarea emisiei a fost prezentată informaţia că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a notificat posturile trustului Intact că trebuie să evacueze sediile în timp de 5 zile, punând astfel în executare sentinţa din dosarul în care a fost condamnat Dan Voiculescu. Într-un colţ al ecranului a apărut un cronometru care arăta timpul rămas până la ceea ce părea a fi „dispariţia televiziunilor trustului Intact“. În realitate, prezenţa cronometrului a fost o măsură alarmistă, pentru a scandaliza telespectatorii. Termenul de 5 zile era pentru evacuarea voluntară. Cei de la Antena 3 ştiau însă, de la bun început, că vor merge pe varianta evacuării cu executor, pentru care se aşteaptă o decizie judecătorească. În acest caz, decizia poate să vină peste câteva săptămâni. În momentul de faţă, deşi termenul de 5 zile a expirat, televiziunile Intact emit din acelaşi sediu. Cronometrul a dispărut de pe ecranul Antena 3 vineri seară, după încheierea mitingului din Piaţa Constituţiei.

Desant de trupe ANAF = o maşină şi patru oameni

În aceeaşi după-amiază, vedetele postului Antena 3 au intrat în direct şi au afirmat că solicitarea de evacuare este „o execuţie, nu o executare“. Realizatorul TV Mircea Badea a fost mai dur: „Sistemul securist vrea să ne omoare!“. Mihai Gâdea, directorul Antena 3, a declarat că la sediul Intact a avut loc o adevărată descindere, cu zeci de maşini şi o armată de inspectori fiscali care au împresurat clădirea. În plus, la Antena 3 s-a afirmat că mai mulţi angajaţi ai trustului au fost legitimaţi şi fotografiaţi.

ANAF a arătat, într-un comunicat de presă, că la sediul Intact s-a deplasat un singur echipaj format din 4 executori fiscali. În privinţa fotografierii, ANAF a precizat că aparatul foto a fost folosit numai pentru identificarea imobilelor supuse evacuării şi că au fost legitimate patru persoane, pentru a li se înmâna notificările, conform procedurii. Legitimarea a fost necesară pentru a le fi înscrise datele pe exemplarul al doilea al notificării.

Kövesi, tăiată la montaj

Joi seară, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei“, de la Antena 3, Mihai Gâdea a prezentat un fragment video dintr-un interviu pe care Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DNA, l-a acordat cotidianului „Adevărul“ în urmă cu un an şi jumătate. Fragmentul a fost însoţit de burtiere precum ,,Kövesi dă dreptate Antena 3” şi „Şefa DNA recunoaşte că Antena 3 nu trebuie evacuată”. Jurnaliştii Antena 3 au păstrat din declaraţia Laurei Codruţa Kövesi numai partea în care spune că „dacă sunt contracte de închiriere şi ele nu expiră până la momentul în care se face executarea silită, contractul de închiriere poate fi prelungit de către stat“. În realitate, declaraţia completă a procurorului-şef DNA era aceasta: „Dacă sunt contracte de închiriere şi ele nu expiră până la momentul în care se face executarea silită, contractul de închiriere poate fi prelungit de către stat, sau poate să nu fie prelungit de către stat“.

Mesajul lui Kovesi la Adevărul Live, trunchiat de Antena 3

DNA a precizat că titlurile prezentate în emisiunea „Sinteza zilei“ sunt neadevărate şi se bazează pe „o serie de afirmaţii făcute în anul 2014, scoase din context şi răstălmăcite cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică“. În comunicatul DNA se mai arată că Laura Codruţa Kövesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să constate „dacă neadevărurile difuzate sunt de natură să afecteze negativ şi nejustificat opinia publică, în sensul de a pune la îndoială autoritatea şi imparţialitatea autorităţii judiciare“.

5 zile sau 555 de zile?

Pe parcursul săptămânii trecute, vedetele Antena 3 au pozat în martiri, susţinând că înştiinţarea ANAF de mutare în 5 zile este un atac la libertatea presei. „Nu poţi muta un trust de presă în 5 zile“, au repetat cei din trustul Intact. De fapt, spectrul executării silite există din 8 august 2014, data condamnării lui Dan Voiculescu. De atunci şi până la înştiinţarea ANAF, din 15 februarie 2016 au trecut 555 de zile. Şi în august 2014, ca şi acum, vedetele postului s-au plimbat prin redacţia de ştiri a Antena 3 şi au vorbit despre kilometri de cabluri şi tone de aparatură care ar trebui mutate.

Reprezentanţii Intact spun că în ultimul an şi jumătate nu au primit niciun răspuns din partea ANAF cu privire la cererea lor de închiriere şi pe mai departe a sediului. Dar jurnaliştii Antenelor nu precizează, cu nume şi prenume, cine anume le-a refuzat răspunsurile atâta vreme. Iată-i, cu funcţiile lor de atunci: premierul Victor-Viorel Ponta, ministrul Finanţelor Eugen Orlando Teodorovici şi şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

Conform sentinţei Curţii de Apel Bucureşti în dosarul ICA, imobilele în cauză „trec în patrimoniul statului libere de orice sarcini“. Ceea ce înseamnă că din momentul preluării imobilelor de către stat, în septembrie 2014, acestea nu trebuiau grevate de nicio sarcină. Prin urmare, contractele de închiriere aflate în derulare şi-au pierdut valabilitatea în raport cu noul proprietar, Statul Român.

În încercarea de a recupera prejudiciul din dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro, au fost confiscate, pe lângă alte bunuri ale familiei Voiculescu, şi patru imobile (între care şi sediile televiziunilor Antena 3 şi Antena 1 şi cele ale companiilor Intact Media Group) evaluate la 32,582 milioane de euro.

Camelia Bogdan spune că a fost linşată mediatic la Antena 3

image

O sesizare la CSM a făcut săptămâna trecută şi judecătoarea Camelia Bogdan (foto), preşedintele completului care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul „Privatizării Institutului de Cercetări Alimentare”. Aceasta cere CSM să-i apere reputaţia după ce activitatea ei a fost subiectul unor dezbateri în mai multe emisiuni ale postului Antena 3.

Într-o emisiune de la Antena 3, din 10 februarie, Mugur Ciuvică a acuzat-o pe Camelia Bogdan că, în perioada în care judeca dosarul ICA, a participat la o conferinţă de instruire în probleme de anticorupţie a personalului din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Pentru participarea sa, judecătoarea a primit 10.000 de lei, bani care erau consemnaţi public în declaraţia de avere. Ciuvică arăta atunci că judecătoarea nu ar fi fost imparţială, în contextul în care Ministerul Agriculturii se constituise în parte civilă în dosarul ICA.

Dezvăluirea lui Mugur Ciuvică a fost difuzată repetat la emisiunea „Sinteza zilei“ şi comentată de diverşi analişti din platou. Ea a fost preluată de „Jurnalul Naţional“, dar şi de alte site-uri afiliate trustului Intact.  Pe 11 februarie, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în cazul judecătoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti. Oficialii IJ au spus că se vor efectua verificări pentru a se stabili dacă există sau nu indiciile vreunei abateri disciplinare.

În cererea de apărare a reputaţiei profesionale, Camelia Bogdan explică faptul că respectiva conferinţă nu a fost organizată pe banii Ministerului Agriculturii, ci ai Băncii Mondiale, ca urmare a unui împrumut contractat de Ministerul Finanţelor. Iar recrutarea sa ca lector nu a fost decisă nici de Ministerul Agriculturii, nici de APIA, ci de către societatea comercială care a câştigat licitaţia de derulare a programului. Judecătoarea mai arată că, înainte de a participa la această conferinţă, a solicitat un punct de vedere de la ANI, care i-a precizat că nu se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese.

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect, mai puteţi citi şi:

Klaus Iohannis face un pas înapoi în cazul Antena 3: „Am înţeles foarte clar mesajul primit via Facebook. Nu apăr pe nimeni în faţa legii”

REPORTAJ Mitingul Antena 3 din Piaţa Constituţiei: Defăimarea unei ţări

Dan Voiculescu: „Klaus Iohannis nu a fost niciodată la Grivco. Traian Băsescu a avut comportament de slugă faţă de mine în toţi aceşti ani“

Iohannis, reacţie ciudată în cazul Antena 3: Abordarea heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă

Klaus Iohannis, batjocorit pe Facebook după ce a luat apărarea Antenei 3. Câţi fani a pierdut, în doar câteva ore, preşedintele României

Cioloş a explicat în Senat cazul Antena 3: ANAF a respectat legea. Nu există posibilitatea închirierii. Dragnea: Nu m-a lămurit

Ordin de „evacuare urgentă” a sediilor Antena 3 şi Antena 1

Jocul amânărilor în scandalul clădirii confiscate de ANAF, din care emit Antenele

Ce nu se spune în scandalul ANAF – Antena 3

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite