UPDATE VIDEO Cutremur de 6,5 pe scara Richter în Marea Egee, resimţit şi în sudul României. Peste 260 de răniţi în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur puternic a avut loc, sâmbătă, la ora 12.25, în Marea Egee. Acesta a fost resimţit inclusiv în sudul României în Craiova, Giurgiu, Constanţa, dar şi la Bucureşti. În jur de 260 de persoane au fost rănite în Turcia.

UPDATE 17.10 Oficiali turci au anunţat că 266 de oameni au fost răniţi ca urmare a stării de panică ce s-a instaurat în timpul cutremurului, o persoană fiind în stare critică.

Guvernatorul Ahmet Çınar a precizat că în provincia Çanakkale din nord-vestul Turciei au fost 105 persoane rănite. Mai mult, o persoană de la Tekirdağ şi-a pierdut viaţa după ce a făcut atac de cord în timpul seismului, iar alte 20 de persoane au fost rănite. 

Reţelele de telefonie mobilă din Istanbul au fost indisponibile timp de câteva minute după producerea cutremurului din cauza utilizării la intensitate maximă.

Daune materiale semnificative au fost semnalate în Canakkale, Gökçeada şi Yenice.

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că seismul a avut o magnitudine de 6,5 pe scara Richter şi s-a produs în Marea Egee la o adâncime de 2 kilometri. 

Cutremurul cu epicentrul la nord de insula greacă Lemnos, la aproximativ 1.000 de km de Bucureşti, a fost resimţit şi în Craiova, Giurgiu, Olteniţa, Constanţa şi Mangalia.

Directorul INFP a precizat că este pentru prima dată când un cutremur produs în Marea Egee este simţit în România.

Acesta a mai spus că seismul a fost simţit şi în Grecia, Bulgaria şi Turcia.

Seismul a fost urmat de câteva replici, cea mai mare fiind de 5 grade. 

Potrivit AFP, o turistă britanică a fost rănită uşor după căderea unei părţi a plafonului pe aeroportul din Limnos (Grecia). Până în acest moment nu au fost anunţate pagube materiale. 

cutremur marea egee

Imagini filmate în Turcia după cutremur 

Cel mai mare cutremur produs în acest an în România: 5 pe scara Richter

Anul acesta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate opt cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4. Cel mai mare dintre acestea a avut 5 şi s-a produs în 29 martie.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ce trebuie să conţină kitul de urgenţă în caz de cutremur

De la începutul acestui an, în România s-au produs şapte cutremure cu magnitudinea peste 4 pe scara Richter, cel mai mare fiind de 5 grade. Specialiştii spun că fiecare persoană trebuie să îşi pregătească un kit de urgenţă pe care să-l aibă la îndemână în cazul unui seism mai puternic. Printre lucrurile pe care trebuie să le conţină geanta de urgenţă se numără copii după actele familiei, apă şi trusa de prim ajutor.

Cum s-au format plăcile tectonice care produc cele mai mari dezastre naturale

Un cutremur durează câteva secunde sau câteva minute, dar procesul care a dus la destabilizarea scoarţei planetei, care în prezent generează cutremure, a durat aproape un miliard de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite