Tudorel Toader a anunţat că meniul pentru deţinuţi o să fie diversificat şi vor fi eliminate din grăsimi: „Calitatea hranei va creşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calitatea hranei pentru deţinuţi va creşte, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, făcând referire la proiectul adoptat de Guvern în şedinţa de joi referitor la norma de hrană a persoanelor private de libertate.

"Norma de hrană este până la urmă reglementarea pe care am modificat-o, data din 1994, acolo se vorbea despre deţinuţii contravenienţi, or din 2003, de la revizuirea Constituţiei, nu mai avem închisoare contravenţională, ea a rămas în lege, dar instituţia în sine a dispărut din 2003, de acum 14 ani. Ce mai aduce nou? A uniformizat valoric raţia sau cum îi zice cota de alimente, de hrană pe zi, pentru că, sigur, nu ştim noi raţiunile din '94, dar în '94, când s-a adoptat legea, erau diferenţe valorice pentru norma de hrană, diferenţe între cei arestaţi preventiv, cei reţinuţi şi cei condamnaţi. Le-am uniformizat în sus, adică s-a ridicat valoarea normei de hrană", a spus Tudorel Toader, care a participat la Festivalul de folclor pentru deţinuţi, potrivit Agerpres.

El a afirmat că se mai elimină din grăsimi şi poate fi diversificat meniul, iar conţinutul lui îmbunătăţit. Tudorel Toader a menţionat că economii se pot face prin cumpărarea unor produce mai ieftine.

"Sunt instituţii care fac acorduri-cadru de aprovizionare şi le fac în februarie, când preţurile sunt cele mai ridicate şi după aceea cumpără tot anul la nivelul din februarie, când e foarte ridicat şi dacă cumperi salată, să spunem, în februarie are un preţ şi în vară, în mai, are alt preţ. Şi dacă te blochezi în preţul din februarie şi cumperi în vară e deja o greşeală managerială", a explicat ministrul Justiţiei.

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care stabileşte că Ministerul Justiţiei va decide, prin ordin, norma de hrană a deţinuţilor după consultări cu specialişti din domeniu, modificând astfel criteriile în vigoare, care prevăd doar o raportare la valoarea calorică. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului spre adoptare, arată News.ro.

Iniţiativa actului aparţine Ministerului Justiţiei, fiind vorba despre proiect de lege prin care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională şi al persoanelor private de libertate.

Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei.

Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialişti în nutriţie, prin ordin al ministrului justiţiei. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentaţie sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriţie din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatura de specialitate.

O altă prevedere a proiectului adoptat în şedinţa de guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reţinute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferenţa de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite