Trei români vor să dea în judecată statul după ce au descoperit poza „horror” a tatălui lor pe un pachet de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei români, fraţi stabiliţi în Anglia, vor să dea în judecată autorităţile române şi să ceară daune de mai multe milioane de euro, după ce au folosit pe pachetele de ţigări o fotografie cu tatăl lor pe patul de spital. Bărbatul nu şi-ar fi dat acordul pentru fotografie şi nu era nici măcar fumător.

Cei trei fraţi au văzut de curând fotografia tatălui lor, decedat în urmă cu doi ani, şi susţin că nici ei şi nici tatăl lor nu şi-ar fi dat acordul pentru acest lucru. Un expert criminalist ar urma să confirme dacă bărbatul din imagine este tatăl celor trei români, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Fotografia respectivă ar fi fost realizată acum doi ani.  Tot atunci, Uniunea Europeană a impus o directivă care îi obligă pe producătorii de tutun să pună poze şocante pe pachetele de ţigări, însoţite şi de o serie de avertismente.

„Un prieten de-al lor de familie, fumător, a venit cu un pachet de ţigări şi l-a prezentat întrebându-i dacă nu cumva este vorba de tatăl lor, decedat cu doi ani în urmă. De pe pachetul de ţigări ne dăm seama că persoana respectivă este inconştientă, iar poza nu ştim nici noi cum a putut să ajungă într-un proiect de lege ce s-a transformat ulterior într-o obligaţie pentru toţi producătorii de ţigări. Mai grav este că poza a apărut nu doar pe teritoriul României, ci este o poză folosită pe tot teritoriul Uniunii Europene. Am trimis atât pozele defunctului, dar şi pozele din timpul vieţii acestuia către un expert criminalist să ne spună şi să ne confirme că într-adevăr este una şi aceeaşi persoană”, a spus Adrian Cuculis la postul Europa FM.

Ministerul Sănătăţii ar putea fi chemat în judecată

Imaginea ar fi fost realizată într-o clinică din Cluj-Napoca şi apare inclusiv pe pachetele distribuite în toată Uniunea Europeană. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, cei trei fraţi sunt hotărâţi să ceară daune de milioane de euro în instanţă.

„Dacă se va confirma acest aspect, probabil că va începe un proces de proporţii, vor fi nişte daune mamut, să le numim aşa, pentru că producătorii de ţigarete, Ministerul Sănătăţii din România, legiuitorul din România ce a permis introducerea într-un proiect de lege a unor poze ce nu făceau obiectul unui contract pentru folosirea acelor poze. Ei vor fi chemaţi în judecată pe teritoriul României pentru plata unor daune morale colosale. Pârâţii în dosarul respectiv vor fi Ministerul Sănătăţii, prin spitalul unde a fost operat tatăl lor acum doi ani şi a suferit acea intervenţie chirugicală, aflându-se sub anestezie totală exact aşa cum apare pe pachetul de ţigări”, a precizat Adrian Cuculis, la postul de radio citat.

„Sunt şocaţi”

Aceştia sunt cu atât mai şocaţi cu cât tatăl lor nici măcar nu a fost fumător, iar intervenţia realizată la clinica din Cluj nu se referea la un accident vascular, aşa cum apare mesajul pe pachetele de ţigări.

„Practic sunt şocaţi. Nu înţeleg cum tatăl lor a ajuns să fie folosit pe pachetul de ţigări sub o formă negativă, evident. Dacă citim mesajul spune că fumatul cauzeză accident vascular, ori tatăl lor nu a fost nici măcar fumător, printre altele. Intervenţia pe care a avut-o în spitalul din Cluj se referea oricum la o altă problemă medicală şi nicidecum la accident vascular. Recunosc tricoul pe care-l purta tatăl lor în momentul în care a fost internat, ceea ce mi se pare o probă indiscutabilă în proces”, a mai spus avocatul.

Ce spune Legea

Parlamentul a transpus directiva UE la sfârşitul anului trecut. În Legea aprobată de Camera Deputaţilor apar atât mesajele, cât şi imaginile pe care producătorii de tutun sunt obligaţi să le folosească pe pachetele de ţigări.
Conform legii 201/2016, începând din decembrie 2016 firmele producătoare de tutun nu mai au voie să producă ţigări cu arome sau aditivi, iar pachetele vor conţine noi imagini şi avertismente.

Totodată, producătorii de ţigarete au obligaţia afişării, pe ambele feţe ale pachetelor de ţigări, pe 65% din suprafaţă, a unor avertismente de sănătate, formate din text, poză şi număr de telefon la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite