Trei din cele 12 persoane reţinute, în Mehedinţi, pentru evaziune de 10 milioane de euro, arestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei din cele 12 persoane reţinute în Mehedinţi în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de zece milioane de euro au fost arestate preventiv, alte două au primit interdicţia de a părăsi ţara, iar celelalte şapte au fost puse în libertate.

Decizia a fost luată sâmbătă după-amiază de către magistraţii Curţii de Apel Craiova şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit lui Liviu Mândrilă de la Biroul de relaţii cu presa al Curţii de Apel Craiova, instanţa a decis să admită propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Eugen Ţuţurigă, Gheorghe Ion Frâncu şi Gheorghe Dinu, în timp ce alte două persoane reţinute în acest dosar - Bogdan Alin Curelea şi Dorina Damaschin - au primit interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Celelalte şapte persoane reţinute în acest dosar vor fi cercetate în libertate.

De altfel, ordonanţele de reţinere în cazul celor 12 persoane suspectate în acest dosar au expirat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cei 12 suspecţi au fost duşi la Curtea de Apel Craiova vineri seară, în jurul orei 19.00, iar pronunţarea a fost amânată de către instanţă până sâmbătă după-amiază, timp în care aceştia au fost puşi în libertate.

Procurorii au făcut 85 de percheziţii

Procurorii DIICOT şi ofiţerii de la Crimă Organizată au făcut, joi dimineaţă, 85 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Timiş, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti, fiind vizată o reţea specializată în evaziune fiscală în care sunt implicaţi mai mulţi oameni de afaceri, precum şi familia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, care are o firmă de pază în municipiu.

Oamenii legii au descins şi la sediul firmei de pază deţinute de familia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin - Vigilent Security -, firmă care are contracte de prestări servicii cu instituţii publice, între care Spitalul Judeţean din municipiu şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării înregistrau facturi fictive la firmele pe care le aveau în calitate de acţionari majoritari sau asociaţi.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea", se preciza într-un comunicat DIICOT.

Conform sursei citate, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

"Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute", mai precizau procurorii.

Cum acţionau firmele controlate de liderii grupării

Conform DIICOT, astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

"S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,borderouri achiziţii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari", mai menţiona DIICOT.

Cele 12 persoane au primit ordonanţe de reţinere vineri dimineaţă

Vineri dimineaţă, procurorii DIICOT au emis 12 ordonanţe de reţinere pe numele unor importaţi oameni de afaceri din Mehedinţi, între care: Constantin Apostol (S.C. Tandreţe Impex SRL), Tiberiu Giuca (S.C. Building Exim SRL), Dan Bălănoiu (S.C. Vulturul Pleşuv Com SRL), Valentin Daba, Constantin Isvoranu (Alpha Construct System) şi Eugen Ţuţurigă.

De asemenea, au fost reţinuţi Gheorghe Ion Frâncu, din Strehaia, judeţul Mehedinţi, Nicolae Popescu, din judeţul Gorj, Alin Curelea, din Dolj şi Gheorghe Dinu, din Dâmboviţa.

În acelaşi dosar au mai fost audiaţi şeful Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, şi soţia acestuia, ei fiind lăsaţi apoi să plece.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, firma de pază din Drobeta Turnu Severin, deţinută de soţia lui Nicolae Micşoniu, ar fi înregistrat facturi fictive în valoare de 1.600.000 lei şi a dedus TVA în valoare de 500.000 de lei, acesta fiind şi prejudicul adus statului.

Aceleaşi surse au precizat pentru Mediafax că liderii reţelei specializate în emiterea facturilor fictive la societăţile în care cei audiaţi erau fie acţionari unici, fie asociaţi sunt Gheorghe Ion Frâncu din Strehaia şi Eugen Ţuţurigă din Drobeta Turnu Severin.


Interlopii care au pus la cale „drumul sclavilor” au fost eliberaţi din spatele gratiilor

Filip Serdaru, Dumitru Chiciu, Ovidu Chiciu şi Radulian zis Graţian, au fost arestaţi pe data de 27 martie şi sunt acuzaţi de săvîrşirea infracţiunii de trafic cu migranţi.

Românul acuzat că şi-a ucis soţia şi fiul în SUA spune că-şi suspecta consoarta de prostituţie

Camil Mătase, bărbatul acuzat că şi-ar fi ucis soţia şi unul dintre fii într-un oraş din Statele Unite ale Americii, ar fi recurs la acest gest după ce a început să aibă suspiciuni că aceasta ar fi intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupau de trafic de droguri şi proxenetism.

Vîntu spune că a recuperat în instanţă Realitatea TV de la Cosmin Guşă

Acesta invocă o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti, care  ar repune firma controlată de Sorin Ovidiu Vîntu în poziţia de acţionar majoritar al companiei ce deţine Realitatea TV. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au anulat decizia directorului Oficiului Registrului Comerţului Bucureşti prin care firma lui Cozmin Guşă şi a lui Maricel Păcuraru a preluat firma PSV Company.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite