Luna protestelor în Piaţa Victoriei. Zeci de mii de transportatorii ies miercuri în stradă. Sindicaliştii de la Dacia anunţă şi ei proteste pentru marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt anunţate proteste de amploare, săptămâna aceasta, în Capitală. Primii care ies în stradă sunt sindicaliştii Blocului Naţional Sindical (BNS). Mai exact, angajaţii Automobile Dacia. Acţiunea de protest, care vizează măsurile fiscale luate de Guvern, are loc marţi, de la ora 10.00, în Piaţa Victoriei. La miting sunt aşteptate să participe peste 1.000 de persoane.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de „impozitarea fără precedent“ a veniturilor salariaţilor din România. „Încălcarea Constituţiei României, impozitarea fără precedent a veniturilor salariaţilor demonstrează că această ţară este condusă pe un drum periculos pentru poporul român“, spun sindicaliştii BNS.

Programul protestului cuprindea, iniţial, şi un marş în Piaţa Revoluţiei, dar sindicaliştii s-au răzgândit, din respect faţă de Regele Mihai, care urmează să fie comemorat la Palatul Regal, înainte de a fi înmormântat, sâmbătă, la Curtea de Argeş. „Acţiunea face parte dintr-un calendar pe care l-am stabilit cu mai mult timp în urmă, care vizează mai multe probleme cronice. Nu vom intra la Guvern, doar vom înmâna un document care vizează revendicările noastre“, a declarat, pentru „Adevărul“, liderul BNS, Dumitru Costin.

Vor urma şi alte proteste

Sindicaliştii spun că nu se vor limita la acest protest, în ianuarie urmând să se decidă asupra unui protest mult mai amplu, pentru că, „problemele se cronicizează“, spune liderul BNS.

„La jumătatea lunii ianuarie, are loc Consiliul Naţional al BNS şi atunci vom decide când o să facem un protest mult mai mare. Pentru că problemele rămân şi se cronicizează. Vorbim de mutarea contribuţiilor. Avem certitudini asupra consecinţelor nefaste ale acestei decizii. Mulţi angajatori au anunţat deja că nu vor să crească bruturile. Vor să găsească un format de compensare în bani, pentru că, în eventualitatea unei decizii de neconstituţionalitate, nu ştiu cum ar mai putea reduce salariile şi încearcă să se protejeze. O altă temă majoră este modificarea legislaţiei negocierilor colective, care este amânată din 2011. Ultimul subiect este bugetul de stat, atragem atenţia asupra investiţiilor publice, care amputează orice şansă de dezvoltare economică şi socială a acestei ţări“, a mai spus Dumitru Costin.

Taxametriştii vor bloca Piaţa Victoriei

Şi transportatorii se pregătesc să ia cu asalt Capitala. Până la 5.000 de transportatori vor protesta miercuri, tot în Piaţa Victoriei, împotriva pirateriei şi concurenţei neloiale, a anunţat Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), după ce a obţinut autorizaţie pentru organizarea acestui protest.

COTAR estimează că alţi 30.000 de transportatori vor protesta în toate marile oraşe din ţară - Timişoara, Arad, Iaşi, Braşov, Bacău, Craiova, Constanţa etc., între orele 09.00-20.00.

Patronatul acuză autorităţile că tolerează pirateria în domeniul transporturilor.

„Nu înţelegem cum pregăteşte Guvernul OUG pentru a-i condamna penal pe cei care nu plătesc taxele şi impozitele, din moment ce în România vorbim deja despre fenomenul numit «uberizare» - fenomen tolerat şi susţinut de Guvern prin lipsa oricăror acţiuni care l-ar putea opri. Acest fenomen nu se referă exclusiv la firma Uber, ci la toate afacerile neautorizate care se ascund în spatele unor platforme digitale“, a explicat Vasile Ştefănescu, liderul COTAR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite