Traian Băsescu, acuzat de ameninţare. Dacă va fi găsit vinovat riscă până la un an de închisoare sau amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Marian Iliescu/Adevărul
FOTO Marian Iliescu/Adevărul

Traian Băsescu s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, fiind citat în dosarul în care senatoarea Gabriela Firea îl acuză de şantaj. La ieşirea din sediul instituţiei, fostul preşedinte a declarat că procurorii au schimbat încadrarea juridică, acum fiind acuzat de ameninţare. Dacă şantajul este pedepsit de Codul penal cu maximum 5 ani de închisoare, ameninţarea se pedepseşte cu maximum un an de închisoare sau amendă.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a stat în sediul Parchetului General aproximativ o jumătate de oră. Înainte de a pleca, acesta le-a spus jurnaliştilor că procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul său.

„S-a schimbat încadrarea de la şantaj la ameninţare. Ameninţare înseamnă amendă sau închisoare de la 3 luni la 1 an, vedem”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat de jurnalişti ce înseamnă această schimbare, fostul preşedinte a răspuns: „Înseamnă că uşor - uşor, justiţia se apropie de adevăr”

Aceasta a precizat că nu a dat declaraţii în faţa procurorilor.

Avocatul lui Băsescu a declarat miercuri dimineaţă că nu ştia motivul pentru care clientul său a fost citat de procurori.

„Clientul meu este pregătit, a fost de la început să meargă la Parchet sau în instanţă. Nu ştim nimic, am fost citaţi pentru acest termen şi n-aş vrea să dăm cu presupusul”, a declarat în faţa Parchetului General Claudiu Dinu, avocatul fostului preşedinte.

Pentru şantaj, pedeapsa maximă este cinci ani de închisoare, iar pentru ameninţare un an sau amenda penală, în cazul în care se va dovedi că acuzaţiile aduse sunt întemeiate.

„Sunt pregătit pentru orice, da. Am încredere în justiţie şi n-am emoţii pentru că ai emoţii doar când încalci legea”, a spus şi Traian Băsescu atunci când a sosit la Parchetul General.

„Suntem într-o fază care nu se apropie de o soluţie, adică înaintarea acestui dosar sau respingerea. Decizia este în mâna procurorilor importantă pentru fostul preşedinte, dar mai puţin importantă în acest moment de opinia publică”, a comentat la Realitatea TV, jurnalistul Ion M. Ioniţă.

„Infracţiunea de ameninţare este mai uşoară decât cea de şantaj. Firea trebuie să dovedească intenţia şi faptele produse de Băsescu. Nu mă pot pronunţa asupra poziţiei pe care o va avea Traian Băsescu, nu pot spune acum dacă este suspect sau inculpat. Eu nu văd însă nici intenţia, nici faptele, deci eu nu aş putea să spun că declaraţiile lui intră la ameninţare sau şantaj. Eu cred că acest caz se va soluţiona cu NUP, este părea personală”, a explicat avocatul Cornelia Lalu.

Cum a început totul

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie". „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ţinut totodată să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacţionat în 14 aprilie, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest „act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi.

„Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".

Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie la Parchetul instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite