Vâlcov voia să-şi deschidă galeria de artă în buricul Bucureştiului, pe strada Stokholm. Numai în 2013, acesta a dat un milion de lei pe tablouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent al Senatului discută luni a doua solicitare de încuviinţare a reţinerii lui Darius Vâlcov pentru acuzaţia de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale. Procurorii au găsit pe strada Stokholm, unde fostul demnitar voia să-şi deschidă galeria, 29 de tablouri.

Ulterior, senatorii urmează să voteze noua cerere a procurorilor de arestare preventivă a lui Vâlcov.

Tot săptămâna aceasta, Magistraţii Curţii Supreme sunt aşteptaţi să analizeze contestaţia procurorilor la măsura de arest preventiv dictată joia trecută de instanţa Supremă,

Muzeul secret al lui Darius Vâlcov

Între timp, procurorii anticorupţie continuă să strângă dovezi care îl incriminează de fostul ministru. Şi acestea nu sunt puţine, anchetatorii reuşind să afle că fostul ministru de Finanţe avea şi alte secrete bine ascunse, pe lângă activităţile comerciale incompatibile cu calitatea de demnitar sau ”birul” pe care l-ar fi perceput unor oameni de afaceri în schimbul unor lucrări de la primărie, pe vremea când era edil al Slatinei.

Astfel, în numai o zi, procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său.

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Cazul Vâlcov şi şoferul iubitor de artă

Cel care ar fi cumpărat aproape toată colecţia secretă a lui Darius Vâlcov ar fi fost chiar fostul lui şofer din vremea când era primar la Slatina, Lucian Şuşală, ”reciclat”, ulterior, în om de afaceri. Astfel, vrând, nevrând, Şuşală a ajuns să îndrăgească arta. Tot el le-ar fi şi spus procurorilor unde sunt ascunse pânzele.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.
Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Pasiune nemărturisită în declaraţia de avere

Pasiunea secretă a fostului ministru a rămas nemărturisită chiar şi în declaraţia de avere. În ciuda comorii confiscate, declaraţia de avere a lui Vâlcov este ”curată”: în ea nu apar nici terenuri, nici case, iar valoarea declarată a obiectelor de artă şi a bijuteriilor, la grămadă, este 62.000 de lei. Or, numai tabloul de Renoir găsit de anchetatori în seiful ascuns al lui Vâlcov este cotat pe piaţă la peste 500.000 de lei (114.000 de euro).

Darius Vâlvoc, în arest la domiciliu

La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Curţii Supreme au decis ca Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu. Vâlcov fusese reţinut de procurori la 25 martie, după ce Senatul a avizat cererea DNA de reţinere şi arestare a sa.

DNA îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate. În acelaşi dosar, fostul ministru este suspectat şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură.

Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi şi de aceea au mai cerut un aviz de arestare a lui Vâlcov.

Colecţionarii de artă din Parlamentul României

Succesul în plan profesional le-a trezit multor demnitari şi apetitul pentru artă. Un hobby extrem de costisitor care se întreţine cu milioane de euro. Astfel, gusturile lui Darius Vâlcov pentru pictură, în mod special, este împărtăşit de mai mulţi parlamentari.

Din cei 562 de deputaţi şi senatori, nu mai puţin de 72 colecţionează ori sunt moştenitori de tablouri şi icoane de valoare. Campion absolut al colecţionarilor de artă din actuala legislatură, deputatul Sebastian Ghiţă, şi-a evaluat achiziţiile la 13 milioane de euro.

Următorul pe listă, dar la mare distanţă, este deputatul PNL Carmen Hărău, care deţine o colecţie de tablouri estimată la 250.000 de euro. Fostul senator PNL Sorin Roşca Stănescu (aflat în acest moment după gratii – n.r.), a declarat şi el tablouri în valoare de 220.000 de euro.

Peste 200,000 de euro ar valora şi colecţiile senatorului Cristian Rădulescu şi ale deputatului PC, Damian Florea. Social-democrata Cristina Dumitrache, liberalul Anton Marin şi fostul reprezentant al Partidului Poporului, Nicolae Nasta, au colecţii de artă evaluate la sume cuprinse între 150.000 şi 170.000 de euro.

Puţini sunt însă cei care dau detalii despre operele sau artiştii preferaţi în declaraţiile de avere. Majoritatea aleşilor au preferat să-şi ţină opţiunile artistice la secret, menţionând doar câţi bani au dat pe tablouri.
 

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

STENOGRAME  Muzeul Vâlcov. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru de Finanţe în dulapuri şi pe sub paturi

Darius Vâlcov, scos în cătuşe de la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite