Soţul basarabencei care-şi bate joc de cetăţenia română îi sare în ajutor: De unde era să ştim, acum trei ani, că se va renunţa la vize şi pentru moldoveni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul iscat în jurul cântăreţei basarabence care riscă să rămână fără paşaport românesc după ce şi-a bătut joc de cetăţenia română îl atrage şi pe soţul acesteia, Serghei. Acesta a declarat că ei „au dorit redobândirea cetăţeniei pentru a putea fi mobili, dar nu am ştiut, acum trei ani, că vor exista paşapoarte biometrice, care ar facilita acest lucru (pentru cetăţenii Republicii Moldova, după ce UE a ridicat recent vizele - n.r.)”.

„Presa are tendinţa să facă din ţânţar – armăsar. Noi am dorit redobândirea cetăţeniei pentru a putea fi mobili şi pentru posibilitatea de a circula, dar nu am ştiut, acum 3 ani, că vor exista paşapoartele biometrice, care ar facilita acest lucru. Cel mai important lucru este că suntem sănătoşi şi fericiţi, iar retragerea cetăţeniei Irinei este un semn că aşa va fi mai bine, pentru că într-un final tot ce se face, se face spre bine”, a declarat Serghei  Kovalschi pentru portalul diez.md. 

Irina Tarasiuc a devenit ţinta ironiilor pe internet după ce s-a aflat că, deşi este implicată activ în campania prorusă a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, condus de fostul comunist Igor Dodon, şi-a luat cetăţenia română. Acuzată de ipocrizie şi riscând să piardă contractele pentru apariţii publice şi concerte din campaniile politice, Irina Tarasiuc s-a apărat pe Facebook, unde a scris, în rusă, că „paşaportul românesc este pentru mine doar o viză care-mi permite să fiu mobilă, nu înseamnă cetăţenie. Eu sunt moldoveancă şi punctum”. 

Afirmaţiile au determinat însă Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) din România să se autosesizeze şi să reanalizeze cazul Irinei Tarasiuc. În plus, ANC a primit numeroase cereri de la cetăţeni români - cei mai mulţi dintre aceştia născuţi în Basarabia - pentru retragerea calităţii de cetăţean român a Irinei Tarasiuc. 

Pe 1 august, Irina Tarasiuc a jurat, în română, „să fie devotată patriei şi poporului român, să apăre drepturile şi interesele naţionale, să respecte Constituţia şi legile României”. A doua zi, ea a scris pe Facebook, în rusă, că „paşaportul românesc este pentru mine doar o viză care-mi permite să fiu mobilă, nu înseamnă cetăţenie. Eu sunt moldoveancă şi punctum” (captură jos).

Cazul artistei Irina Tarasiuc din Republica Moldova a readus în prim-plan dezbaterea privind motivele pentru care cetăţenii basarabeni îşi redobândesc cetăţenia română, după ce ani întregi partidele comuniste şi proruse de la Chişinău au transmis necontenit că moldovenii vor doar paşapoarte româneşti, nu şi calitatea de cetăţeni ai României. Mesajul pe Facebook a venit doar după ce un tabloid din Republica Moldova a transmis în exclusivitate că Irina Tarasiuc are cetăţenie română. 

Pe Facebook s-au format mai multe grupuri care cer să-i fie retrasă cetăţenia tinerei, îndemnându-i pe toţi cei nemulţumiţi de situaţie să scrie Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) din România în acest sens. Politologul şi bloggerul „Adevărul” Dan Nicu, născut în Basarabia, a trimis o astfel de scrisoare: „Aş dori să aduc în atenţia dumneavoastră un caz de ultraj la adresa României şi a simbolurilor cetăţeniei Statului Român, comis de Irina Tarasiuc, o cântăreaţă din Republica Moldova care a obţinut cetăţenia română. (...) Consider că a o menţine pe Irina Tarasiuc în exercitarea drepturilor sale de cetăţeană a României aduce atingere articolelor 54, alineat 1, «Fidelitatea faţă de ţară este sacră», şi 55, alineat 1, «Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România», din Constituţia României”. 

„ANC a luat act de afirmaţiile doamnei Irina Tarasiuc şi a înregistrat sesizările privind retragerea cetăţeniei române a susnumitei . Comisia pentru Cetăţenie urmează să analizeze şi să verifice îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei române. De asemenea, o serie de cetăţeni români au transmis în scris petiţii prin care doresc să afle poziţia ANC în ceea ce priveste aceasta speţă. Sesizările au fost înregistrate şi înaintate conducerii ANC, respectiv Comisiei pentru Cetăţenie, în vederea analizării şi formularii unui punct de vedere asupra acestui caz”, a transmis ANC în urma solicitării „Adevărul”. ANC a infirmat totodată zvonurile conform cărora Tarasiuc ar fi solicitat ea însăşi să renunţe la cetăţenie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite