UPDATE Primarul Sorin Oprescu, acuzat de luare de mită, rămâne în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Sorin Oprescu rămâne încarcerat, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 25.000 de euro.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, luni seară, să menţină măsura arestării preventive în cazul edilului Capitalei, Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu a fost scos din Arestul Capitalei şi dus la Curtea de Apel Bucureşti. Acesta a ieşit încătuşat din duba Poliţiei şi a intrat în sediul instanţei fără a face declaraţii.

Primarul Capitalei a fost arestat preventiv în data de 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Procurorii susţin că pe 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea sa şi cu o persoană de încredere, Oprescu a primit  suma de 25.000 euro din 60.000 de euro ceruţi la patru persoane care ulterior l-au denunţat. 

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi va fi judecată luni de un complet de la Curtea de Apel Bucureşti, scrie Mediafax. Din completul de judecată ar face parte şi judecătorul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, mai spune sursa citată.

Astfel, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor decide definitiv dacă Sorin Oprescu va rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, dacă va fi plasat în arest la domiciliu sau dacă va fi cercetat în libertate, sub control judiciar.

În cazul în care Oprescu va rămâne în arest, el va fi suspendat din funcţia de primar al Capitalei de către prefectul Bucureştiului, iar atribuţiile de primar general vor fi preluate de unul dintre viceprimari, decizia urmând să fie luată în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Alexandru Chiciu, avocatul principal al lui Oprescu, spunea, după ce l-a vizitat în arest, că Sorin Oprescu nu a cerut şi nu a primit bani niciodată. Avocatul arăta că Sorin Oprescu "nu va demisiona", iar mesajul său pentru toţi cei care s-au grăbit să-l acuze este: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!". Chiciu a mai spus că primarul este dependent de insulină şi are probleme medicale care sunt deja de notorietate, însă apărarea nu doreşte să invoce aceste probleme, aceasta fiind "dorinţa lui Sorin Oprescu".

Oprescu ar fi fost prins cu banii de mită asupra sa

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost oprit în trafic, în noaptea de 5 spre 6 septembrie, iar asupra s-ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii care ar fi fost primiţi ca mită, au mai spus sursele judiciare.

Judecătorul Daria Isabela Miheţ, de la Tribunalul Bucureşti, care a dispus arestarea lui Oprescu, a arătat, în motivarea deciziei, că edilul a primit suma de 25.000 de euro pentru menţinerea în funcţie a unui funcţionar din subordine, şi nu cu titlu de împrumut, aşa cum a susţinut "în mod cu totul neconvingător" în faţa instanţei.

„Astfel, este de necontestat faptul că la data de 05.09.2015 în jurul orei ...., denunţătorul ...s-a prezentat la locuinţa inculpatului O.S.M., situată în comuna Ciolpani, ocazie cu care, i-a remis acestuia din urmă suma de 25.000 euro. (...). Este de asemenea de necontestat faptul că inculpatul O.S.M.şi-a  însuşit această sumă de bani primită de la denunţătorul ..... (...) De altfel, audiat in faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, inculpatul O.S.M.nu a contestat acest fapt”, arată Curtea Supremă.

Magistraţii mai arată că în cazul lui Sorin Oprescu au fost administrate mijloace de probă precum convorbiri telefonice, supraveghere audio, video şi prin fotografiere, precum şi localizarea prin mijloace tehnice. De asemenea, denunţătorii ar fi depus la dosar documente cu privire la contractele derulate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite