Sindicatul poliţiştilor: Bărbatul care conducea autoturismul înmatriculat în Suedia nu a săvârşit niciun fel de abatere de la legislaţia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Ştefănescu nu a încălcat legislaţia românească, susţin sindicatele din Poliţie
Răzvan Ştefănescu nu a încălcat legislaţia românească, susţin sindicatele din Poliţie

Bărbatul care conducea autoturismul înmatriculat în Suedia cu numere personalizate anti-PSD nu a săvârşit niciun fel de abatere de la legislaţia românească în lipsa unor prevederi exprese care să interzică folosirea acestor numere, consideră Cosmin Andreica, lider sindical EUROPOL (Sindicatul Poliţiştilor Europeni).„Nu ne dorim ca instituţia Poliţiei Române să fie folosită ca şi ustensilă politică", a afirmat Andreica.

Ieri, poliţiştii de la Brigada Rutieră au întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România".

Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3, pentru stabilirea situaţiei de fapt şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene.

În ultima săptămână, pe reţelele de socializare a devenit virală fotografia cu maşina înmatriculată în Suedia cu numărul M*IEPSD. 

Reacţia suedeză

Situaţia a fost abordată şi de Ambasada Suediei la Bucureşti, pe pagina oficială de Facebook, într-un mesaj în limba engleză. „În acest weekend, unele site-uri media româneşti au relatat că o maşină înmatriculată în Suedia, cu numere personalizate, nu poate circula în afara graniţelor ţării. Informaţiile se refereau la o maşină înmatriculată în Suedia, care a beneficiat de multă atenţie media, în săptămânile trecute. Articolele au fost distribuite pe platformele de social media şi pe site-uri care nu au verificat informaţia sau adevărul acestor declaraţii. Unele site-uri au şters sau au actualizat aceste articole", preciza misiunea diplomatică.

Ambasada Suediei în România a dorit "să clarifice faptul că numere de înmatriculare personalizate emise de Agenţia de Transport Suedeză sunt valabile în interiorul Uniunii Europene".

Misiunea diplomatică precizează că "numerele de înmatriculare personalizate trebuie să fie mereu însoţite de documente oficiale atât pentru numerele originale, cât şi pentru cele personalizate". 

Plângere penală împotriva Poliţiei

Răzvan Ştefănescu şi avocatul său s-au prezentat astăzi la sediul poliţiei pentru a fi lămurit cadrul procesual, dar şi pentru a sesiza încălcarea drepturilor minorului, obligat să participe la audierea tatălui său. În momentul în care a fost oprit de un echipaj de poliţie, în dimineaţa zilei de luni, Ştefănescu se afla în maşină cu copilul său, în vârstă de 8 ani când a fost orpit în trafic şi dus la Brigada de Poliţie Rutieră.

Poliţia Rutieră a anunţat că maşina cu plăcuţe M...PSD a fost oprită de patru ori în trafic de Poliţie, începând cu data de 17 iulie, atunci când a intrat în ţară pe la Vama Nădlac, dar abia acum autorităţile au avut toate răspunsurile din partea autorităţilor suedeze.

Potrivit Polţiei Rutiere, maşina a fost oprită în trafic în ultimele două săptămâni pe raza a trei judeţe Hunedoara, Dolj, Olt şi apoi în Capitală.

„În momentul în care a intrat în ţară (17 iulie 2018) îndeplinea condiţiile.Ulterior, verificările le-am făcut noi. Este o situaţie inedită", a declarat şef director adjunct al Direcţiei Rutiere din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Badea.

Concret, directorul adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere, comisarul Marian Badea, a invocat Convenţia ONU de la Viena, din 1968, care stipula, la momentul ratificării de către România (în 1980 – printr-un decret dat de Nicolae Ceauşescu-n.r.), că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componenţă neapărat şi cifre. 

Ceea ce nu ştia oficialul Poliţiei este că în 2016, ONU a modificat Convenţia, iar acum permite şi numere de înmatriculare formate doar din litere. 

Precedentele

De altfel, Răzvan Stefănescu nu este singurul roman care umbla pe soselele tarii avand numere personalizate. Din lumea fotbalului, Helmuth Duckadam si Laurentiu Reghecampf si-au ales si ei astfel de numere pentru masinile pe care le conduc. Amândoi le-au inmatriculat în Statele Unite ale Americii, potrivit sport.ro

Helmuth Duckadam si-a înmatriculat maşina în SUA cu numărul STEAUA, iar Laurentiu Reghecampf a optat pe plăcutele de inmatriculare emise de statul Nevada pentru "REGHE 1".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite