Sindicatele din administraţia publică anunţă grevă şi proteste la Palatul Parlamentului, miercuri. Iohannis: „Au motive de îngrijorare”
0Sindicatele din administraţia publică anunţă grevă şi proteste în Capitală, în faţa Palatului Parlamentului, pentru miercuri, când va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, angajaţii din administraţie fiind nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare şi de lipsa unei grile de salarizare.
„De miercuri încep conflictele de muncă în administraţia publică locală. Nu se respectă statutul funcţionarului public unde se spune că salarizarea se face prin lege. La primari şi viceprimari salarizarea se face prin lege iar la angajaţi se face prin decizie. Adică din pixul primarului sau al consilierului local. Prin urmare, funcţionarii din primării vor fi subordonaţi deciziei politice şi nu interesului public”, a explicat, pentru „Adevărul”, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).
În prezent, 56% din cei care lucrează în administraţia publică locală au salariul minim pe economie. „Toţi sperau că se va regla ceva prin legea salarizării unitare şi nu este nici pe departe aşa”, a completat Oprescu.
Iohannis: „Proiectul necesită îmbunătăţiri”
Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, referitor la protestele anunţate de către sindicaliştii din administraţia publică, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare, că acesta necesită încă nişte îmbunătăţiri şi că nu poate fi lăsată salarizarea oamenilor, în special a celor din administraţia publică locală, "aşa, undeva în aer".
„Abordarea pe care am văzut-o în Parlament cred că necesită încă nişte îmbunătăţiri. Nu poţi să laşi salarizarea oamenilor, în special a celor din administraţia publică locală, aşa, undeva în aer E Vorba de funcţia publică ce trebuie tratată sustenabil, serios, la nivel naţional, şi aici sindicaliştii au dreptate dacă sunt îngrijoraţi. Eu cred că se va înţelege această îngrijorare şi se va corecta proiectul legii salarizării, altfel nu poate avea prea multă valoare pentru administraţia publică locală”, a declarat şeful statului, citat de news.ro.
Legea salarizării unitare, în dezbatere
Senatorii din Comisia de muncă au adoptat, joi seară, raportul asupra proiectului privind legea salarizării, după trei zile de dezbateri şi mai bine de 25 de ore petrecute în şedinţă. Faţă de forma depusă de PSD în Parlament, raportul Comisiei conţine unele modificări, în principal privind creşteri salariale pentru aleşii locali, angajaţii din Gărzile de mediu, din ANI, ANAF şi din Educaţie.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că Legea salarizării a fost introdusă pe ordinea de zi, precizând ca s-a decis programul în plen al senatorilor să fie prelungit până la finalizarea dezbaterilor şi până la votul final.
După votul din Senat, proiectul va ajunge şi în Camera Deputaţilor, pentru votul final. Camera este forul decizional pe acest proiect. Guvernul doreşte intrarea în vigoare a proiectului la 1 iulie.