Preşedintele Colegiului Medicilor despre sesizarea în care Oprescu reclamă că nu îi sunt respectate drepturile: „Medicul de la arest riscă să fie exclus din profesie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Medicilor din România a primit o sesizare în care Sorin Oprescu reclamă faptul că nu îi sunt respectate drepturile la tratament şi în care o acuză pe doctoriţa de la Arestul Capitalei că refuză noi investigaţii medicale cerute de acesta. Sesizarea a fost primită de la Ministerul Sănătăţii, instituţia la care s-a plâns iniţial Oprescu.

UPDATE Tribunalul Bucureşti va judeca în 20 octombrie o nouă cerere a lui Sorin Oprescu de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie, marţi, 20 octombrie, cererea prin care Sorin Oprescu a solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv cu o măsură mai blândă, respectiv control judiciar sau arest la domiciliu.

Oprescu s-a plâns că nu i s-au făcut investigaţii

Concret, avocaţii lui Sorin Oprescu au reclamat, iniţial, la Ministerul Sănătăţii comportamentul personalului medico-sanitar de la Arestul Capitalei, arătând, într-o sesizare înregistrată în 9 octombrie, că nu se respectă drepturile edilului, arestat din 6 septembrie, şi nu i se acordă tratament şi hrană adecvate bolilor de care suferă.

Apărătorii lui Sorin Oprescu au cerut Ministerului Sănătăţii să verifice „neregulile din cadrul cabinetului medical aflat în serviciul de arest preventiv”, arătând că doctoriţa de la Arestul Central al Poliţiei Capitalei ar refuza să îl lase pe acesta să facă noi analize şi investigaţii medicale, aşa cum au recomandat medicii care l-au consultat până acum.

„Sorin Oprescu reclamă o obstrucţionare la drepturile sale la sănătate, reclamă o situaţie pe care o trăieşte într-o instituţie de detenţie. Noi am primit hârtia prin Ministerul Sănătăţii şi am trimis-o, spre rezolvare, Colegiului Medicilor Bucureşti, care va face o anchetă disciplinară. În primul rând, va anunţa medicul care este reclamat, i se va cere toată documentaţia medicală, toate documentele pe care le are privind starea de sănătate a lui Sorin Oprescu, se va cere expertiză de la un alt medic care are aceeaşi specialitate ca şi medicul intimat şi va întocmi un referat. Ulterior, acest referat va fi înaintat comisiei de disciplină, care va decide dacă medicul din arest va fi sancţionat sau nu”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Ioan Lascăr: „Am discutat sesizarea la începutul săptămânii”

Potrivit acestuia, în condiţiile în care una din părţi, fie Sorin Oprescu, fie medicul reclamat, nu nu vor fi mulţumiţi de decizia dată de Colegiul Medicilor Bucureşti, dosarul va ajunge la Colegiul Medicilor din România, la comisia superioară de disciplină.

„Nu vom avea un rezultat în 42 de ore sau în 72 de ore, este o procedură similară procedurilor din justiţie - e nevoie de evaluare, de expertiză, de constituirea unui dosar, de emiterea unei decizii, lucruri care durează ceva timp. Dacă va fi găsit vinovat, medicul riscă sancţiunile prevăzute în lege - mustrare, vot de blam, inclusiv excluderea din profesie”, a completat Borcean.

Sesizarea înaintată de Sorin Oprescu a fost deja luată în discuţie de comisia de disciplină a Colegiului Medicilor Bucureşti, după cum a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Ioan Lascăr, preşedintele organizaţiei teritoriale. „Durează câteva luni până se va soluţiona la nivel local. Pe noi nu ne influenţează cu nimic ancheta penală aflată în derulare. Se va lucra şi la acest caz la fel ca la oricare alt caz. De regulă, soluţionăm între 150 şi 180 de sesizări de acest gen într-un an”, a explicat Lascăr.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite