Serviciul de Ambulanţă Olt a primit doar avertismente, după ce 20 de angajaţi au fost infectaţi cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Activitatea de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt în perioada stării de urgenţă/alertă a fost gestionată necorespunzător, iar instituţia a fost sancţionată cu avertismente de o comisie de verificare constituită prin ordin al prefectului în luna mai, după apariţia mai multor cazuri de COVID-19 în rândul cadrelor medicale şi ambulanţierilor.

 Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Olt remis marţi Agerpres un avertisment a fost dat în urma unor neconformităţi constatate în privinţa securităţii şi sănătăţii în muncă şi altul a fost dat în baza Legii 55/2020. Totodată, raportul de control va fi transmis Ministerului Sănătăţii.

Informaţia vine în contextul în care ambulanţierii din Olt  au anunţat că dau în judecată Serviciul Judeţean de Ambulaţă (SJA) şi cer daune de un milion de euro. Oamenii au fost nevoiţi să lucreze în perioada stării de urgenţă cu echipamente de protecţie neconforme, iar mulţi dintre ei s-au infectat cu noul coronavirus.

Mai exact, în plină epidemie de coronavirus au fost trimişi „în prima linie” cu măşti de protecţie pentru copii, viziere reutilizate şi soluţii biocide diluate. „Au primit măşti de copii în loc să primească măşti pentru adulţi, s-au folosit produse neconforme pentru dezinfectarea ambulanţelor – soluţiile erau atât de diluate încât părea că mai mult dădeau cu apă, vizetele şi ochelarii de unică folosinţă de fapt au fost obligaţi să le refolosească şi să le dezinfecteze încă din luna martie”, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Adrian Cuculis.

Acum, 20 de ambulanţieri din Olt vor să dea în judecată Serviciul de Ambulanţă pentru „accidente de muncă”, deoarece angajatorul nu le-a pus la dispoziţie echipamente de protecţie într-o perioadă critică, când statul avea dreptul să rechiziţioneze astfel de resurse şi să le redirecţioneze acolo unde era nevoie de ele.

Ambulanţierii: „Când cereai, ţi se spunea nu”

„Au fost măşti de proastă calitate, unele erau de copii şi nu îţi acopereau nasul şi gura. Materialele erau de proastă calitate, când cereai se spunea nu, cele bune, FFP2 şi FFP3 le păstrăm pentru cazuri mai grave, pe acestea ni le-au dat, trebuie să ţinem de ele”, a declarat la TVR ambulanţierul Dumitru Comănescu de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt (SAJ Olt).

Primul caz de COVID-19 la Ambulanţa Olt a fost înregistrat pe 18 mai, când o asistentă a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus.

Un număr de 21 de ambulanţieri testaţi pozitiv

Până în prezent 21 de salariaţi ai SJA Olt şi 6 contacţi ai acestora au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19.

Prefectura a mai informat că în legătură cu acest focar au fost identificaţi 117 contacţi pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu.

O comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) a efectuat un control la SAJ Olt în perioada 26 - 28 mai.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite