Senatorul Marius Isăilă a plătit o cauţiune de 10.000 de lei pentru a fi judecat sub control judiciar şi nu în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii Supreme au hotărât ca senatorul Marius Isăilă, acuzat de trafic de influenţă şi instigare la fals, să fie judecat sub control judiciar, cu o cauţiune stabilită la 10.000 de lei, care a şi fost plătită. Asta în condiţiile în care procurorii DNA propuseseră ca parlamentarul acuzat de corupţie să plătească o cauţiune de 500.000 de lei.

Magistraţii au discutat, vineri, măsura controlului judiciar sub cauţiune în cazul Marius Isăilă, în procesul în care acesta a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Instanţa a stabilit cuantumul cauţiunii în cazul demnitarului la 10.000 de lei, pe care Isăilă i-a plătit, iar vineri a depus documentele justificative judecătorului de cameră preliminară.

În cursul urmăririi penale, cauţiunea stabilită de procurorii anticorupţie pentru Isăilă a fost de 500.000 de lei. Senatorul nu a plătit aceşti bani pe motiv că nu-i are şi de aceea a cerut instanţei să stabilească o cauţiune mai mică. 

Senatorul PSD Marius Isăilă a fost trimis în judecată pe 23 iulie. Alături de el va lua loc în boxa acuzaţilor şi consilierul parlamentar Cristian Ene. Un alt inculpat, Cătălin Cristescu - comisar în cadrul Gărzii Financiare - şi-a negociat deja pedeapsa cu procurorii: 2 ani de închisoare cu suspendare. Asta după ce a recunoscut toate faptele de care era acuzat.

Conform procurorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Ovidiu Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF, la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.

„După ce Marius Isăilă şi Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină inculpatului Cătălin Cristescu, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi 2 inculpaţi“, scriu procurorii în rechizitoriu.

Denunţătorul a crezut că şi-a cumpărat liniştea, dar controlul a continuat. Astfel, Cătălin Cristescu le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea omului de afaceri. Aceştia au pretins o nouă sumă - 150.000 euro - plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.

„În cursul anului 2013, în luna august, inculpaţii Marius Isăilă şi Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală“, susţin procurorii.

După ce a primit cei 20.000 de euro de la Cătălin Cristescu, Marius Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între ceilalţi 2 inculpaţi.

Promisiuni de lucrări date de la Primăria Sectorului 3

„În cursul anului 2013, inculpaţii Marius Isăilă şi Cristian Ene au promis unui om de afaceri, realizarea de intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul Primăriei Sector 3 Bucureşti şi la alte entităţi juridice, pentru ca societatea acestuia să obţină încheierea unor contracte de lucrări“, mai spun procurorii.

Folosul celor 2 inculpaţi, urmare a acestor „intervenţii” a constat în nerestituirea unui împrumut, în sumă de 25.000 euro, pe care Marius Isăilă îl contractase de la omul de afaceri, parte din suma de bani împrumutată fiind folosită de inculpatul Cristian Ene.

Acord cu procurorii pentru o pedeapsă mai mică. Cristescu a recunoscut tot

„Inculpatul Cătălin Cristescu a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în sarcina acestuia reţinându-se săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. În prezenţa apărătorului ales inculpatul Cătălin Cristescu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani“, se arată în actul de sesizarte a instanţei 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite