Sebastian Ghiţă contestă în instanţă controlul judiciar şi cauţiunea de 13 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă este implicat în patru dosare penale FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă este implicat în patru dosare penale FOTO Mediafax

Sebastian Ghiţă a contestat la Curtea Supremă controlul judiciar şi cauţiunea de 13 milioane de euro dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul în care aceste acuzat de luare de mită şi şantaj.

Contestaţia lui Ghiţă a fost înregistrată luni şi are termen pe 6 aprilie, data limită până la care deputatul trebuia să plătească această cauţiune de 13 milioane de euro, arată Agerpres.

Pe 31 martie, procurorii DNA Ploieşti au dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune faţă de deputatul Sebastian Ghiţă, fiind stabilită suma de 13 milioane de euro.

El este acuzat de dare de mită. şantaj, cumpărare de influenţă, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acest dosar, un deputat PSD, cu identitate protejată, le-a spus procurorilor că Sebastian Ghiţă şi-ar fi şantajat colegii pentru ca aceştia să respingă cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi a arestării, precizându-le că în ziua votului Ghiţă „a contactat, personal, deputaţii de la toate formaţiunile”.

„În ziua votului, Ghiţă Sebastian Aurelian a contactat, personal, deputaţii de la toate formaţiunile politice şi i-a rugat să nu voteze cererea, promiţându-le direct sau lăsându-le să se înţeleagă că atunci când au nevoie, uşa televiziunii RTV le este deschisă, având în vedere şi faptul că urmează două campanii electorale anul acesta. A fost de la sine înţeles că, în cazul unui vot în favoarea arestării observat, consecinţele erau dezastruoase pentru cel în cauză”, a precizat parlamentarul cu identitate protejată în faţa procurorilor, conform Mediafax.

Totodată, acesta a precizat că votul ar fi putut fi observat în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a permis filmarea procedurii de vot de la balcon, lucru care, potrivit parlamentarului, nu se mai întâmplase niciodată până atunci, ceea ce ar fi înseamnat că „există posibilitatea ca din cele patru camere, una să fie a postului România TV sau chiar a lui personală, scopul fiind de a monitoriza votul fiecărei persoane care trecea pe la urne„, se arată în declaraţie.

„Deciziile lui Ghiţă sunt respectate de Victor Ponta şi Liviu Dragnea”

„A fost prima dată de când sunt parlamentar când s-a permis la un vot cu bile să fie lăsate camerele la balcon pentru a avea vizibilitate maximă. Ghiţă Sebastian Aurelian foloseşte televiziunea sa ca o forma de şantaj pentru oamenii politici, iar toată forţa financiară şi relaţională deţinută o foloseşte ca mijloc de a obţine în schimb avantaje persoanale de orice natură", mai susţine martorul cu identitate protejată.

Totodată, colegul de partid al lui Sebastian Ghiţă le-a mai spus procurorilor că îl cunoaşte personal pe acesta, precizând că „Ghiţă Sebastian Aurelian a avut în ultima perioadă şi are la acest moment atâta putere financiară şi relaţională încât deciziile lui au fost şi sunt respectate de conducerea Partidului Social Democrat şi mă refer aici, în principal la Victor Ponta şi Liviu Dragnea”. 

„Astfel, Ghiţă Sebastian Aurelian a putut să impună, în perioada mandatului lui Victor Ponta din aprilie 2012 până în noiembrie 2015, fără probleme, numirea, menţinerea sau revocarea în funcţii publice importante a unor persoane la nivel judeţean sau central. Această forţă a lui Ghiţă Sebastian Aurelian era şi este potenţată de deţinerea postului de televiziune România TV unde are posibilitatea să promoveze imaginea unor politiciei sau să-i distrugă", se mai arată în declaraţia dată în dosar.

Ghiţă, salvat de la arest 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut pe 23 martie încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, însă deputaţii l-au salvat pe colegul loc. Concret, aceştia au respins cu 167 de voturi „împotrivă“ şi 121 „pentru“ cererea DNA de reţinere a deputatului Sebastian Ghiţă. 302 deputaţi au fost prezenţi, dar o parte dintre aceştia nu au mers şi să voteze, preferând doar să-şi confirme prezenţa.

Cu 179 de voturi „împotrivă“ şi doar 107 „pentru“, deputaţii au respins şi cererea DNA de arestare a deputatului Sebastian Ghiţă.

Portretul detaliat de infractor al lui Sebastian Ghiţă

În cerererea de reţinere şi arestare preventivă trimisă Camerei Deputaţilor, procurorii  i-au făcut un portret detaliat de infractor lui Sebastian Ghiţă, pentru a-i sensibiliza pe colegii acestuia de la Camera Deputaţilor, să voteze pentru  încuviinţarea arestării preventive a magnatului. 

„Deputatul Sebastian Ghiţă, folosindu-se de încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate şi cinste a unei înalte demnităţi publice cîm este cea de parlamentar – ales al cetăţenilor români, a săvârşit mai multe infracţiuni, dovedindu-şi astfel dispreţul făţiş faţă de legi, faţă de colectivitatea reprezentată în Parlament şi cetăţenii care l-au ales, faţă de instituţiile statului“, au arătat procurorii DNA la începutul cererii prin care au cerut ridicarea imunităţii parlamentare pentru Ghiţă.

Deputatul este descris de anchetatori ca fiind asemenea unui naş mafiot, care, deşi nu avea o funcţie în stat, controla toate instituţiile publice din judeţul Prahova.

„Sebastian Ghiţă a dobândit o putere financiară şi relaţională care i-a permis să determine în mod real numirea/menţinerea unor persoane în funcţii importante. Această forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Sebastian Ghiţă ca monedă de schimb pentru cointeresarea unor funcţionari publici şi angrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputatului. (...) Cu alte cuvinte, având în spate o puternică susţinere, inclusiv politică, Sebastian Ghiţă oferea o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei pe segmentul atribuţiilor de serviciu conferite de funcţia deţinută de persoanele co-interesate“, susţin procurorii.

   

Influenţa deosebită a deputatului în numirea apropiaţilor săi în funcţii-cheie este confirmată şi de declaraţia unui martor cu identitate protejată. 

„Din anul 2012 şi până în prezent, deputatul Sebastian Ghiţă este persoana care hotărăşte promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcţii de conducere din cadrul unor instituţii descentralizate“, a declarat martorul în faţa anchetatorilor.

Pe aceeaşi temă:

Sebastian Ghiţă, salvat de arestare. Deputaţii au făcut scut în jurul său. Ponta şi Udrea au votat împotriva arestării

Stilul mafiot în care Sebastian Ghiţă controla instituţiile publice din Prahova

EXCLUSIV Sebastian Ghiţă s-a pus în genunchi ca să-l salveze pe Mircea Cosma

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite