Ghiţă, atac la preşedintele României: „Oricât de bună este relaţia lui Iohannis cu Kovesi, preşedintele nu-i poate oferi o situare deasupra legii ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, la ieşirea din Parchetul instanţei supreme, că a dat o declaraţie de martor şi a indicat persoanele care ar putea să certifice aspectele prezentate de el în autodenunţul privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, iar în perioada următoare va reveni pentru a aduce probe.

Update Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că Parchetul General a deschis în urma autodenunţului lui Sebastian Ghiţă o anchetă „în rem”- privind fapta, pentru infracţiunea de instigare la fals intelectual. Aceleaşi surse au explicat că Sebastian Ghiţă a fost audiat ca martor, dar că acesta nu a  depus niciun document. El ar fi spus procurorilor că urmează să revină cu noi probe în zilele următoare

Atac la Klaus Iohannis

  "Azi am dat o declaraţie de martor şi a rămas ca, în perioada următoare, să mai vin cu elemente de probă ce să ajute la soluţionarea acestui caz. Ştiţi că de multe ori sau în general evit să spun ce se întâmplă în dosare. Sunt convins că vor fi audiate şi alte persoane care să certifice cele spuse de mine. Am spus persoanele ce au fost vizate de cele spuse de mine şi care au fost implicate în această întâmplare. Trebuie domnii procurori să facă încadrarea faptelor respective şi să se raporteze la ele. E o chestiune de normalitate în statul român. Detalii din dosar nu vă pot oferi”, a spus Sebastian Ghiţă, citat de News.ro.

El a precizat că nu se simte vizat de mesajele preşedintelui şi că nu înţelege de ce o chestiune juridică este tratată politic de Laura Codruţa Kovesi, care nu este politician. „Şi nu prea pricep, tot timpul ni se atrage atenţia nu va referiţi la justiţie, iar ea acum se comportă ca un politician. Sau tratăm problema politic şi dânsa şi domnul Iohannis spun acum că e o chestiune politică. Oricât de bună este relaţia dintre domnul Iohannis şi doamna Kovesi, totuşi domnul Iohannis nu-i poate oferi dânsei o situare deasupra legii”, a declarat Ghiţă.

Deputatul a ţinut să menţioneze că nu a vorbit vreodată de vreun complot sau de vreo conspiraţie.

"Eu nu mă lupt cu doamna Kovesi şi nu vizez încheierea carierei dânsei. Eu n-am acuzat-o nici de plagiat, ci am spus o faptă pe care am făcut-o eu”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă a fost în relaţii apropiate cu Laura Codruţa Kovesi în perioada în care aceasta era procuror general al României şi a fost făcută sesizarea privind un posibil plagiat al lucrării acesteia de doctorat, Sebastian Ghiţă a spus: "Eram foarte prieten cu dânsa, aveam o relaţie foarte bună cu dânsa la acel moment, şi datorita poziţiei ei foarte importante, mi-am spus să nu planeze aceste suspiciuni asupra dânsei”.

Despre "afacerea Black Cube”,  Ghiţă a spus că este "una cu dedesubturi extrem de ciudate şi interesante”. „Ştiţi, totuşi, că nu tot timpul ce este în presa e şi adevărat”, a adăugat deputatul.           

Ce a declarat la intrare în Parchet

"Mă bucur că Parchetul General ne arată tuturor cetăţenilor că chiar şi Laura Codruţa Kovesi, ca orice cetăţean, poate fi investigată pentru că mie şi multora începuse să ni se pară că acei oameni sunt deasupra legii. Vedem că Parchetul General are această putere în România. Acest autodenunţ a fost înregistrat şi îşi urmează calea legală, cum se întâmplă cu orice plângere. (...) Ceea ce încerc eu să fac nu e împotriva Laurei Codruţa Kovesi, de altfel această plângere nu o vizează, e în legătură cu mine", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la Parchetul General.

 Sebastian Ghiţă a precizat că este convins că procurorii vor aprecia asupra dovezilor pe care le va prezenta şi vor putea să afle adevărul în cazul autodenunţului său, în care a arătat că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport al Consiliului Naţional de Etică care să arate că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, raport care a fost ”scris în Guvernul României”.

"Ceea ce eu încerc să fac nu este ceva împotriva Laurei Codruţa Kovesi şi, de altfel, nici nu o vizează această plângere, este ceva ce are legatură cu mine”, a mai spus Ghiţă, citat de News.ro

„Dan Voiculescu a devenit dintr-o dată fan al doamnei Kovesi”

Deputatul a adăugat că vrea să le transmită celor care s-au transformat din apărători ai adevărului şi a justiţiei în oameni care nu îşi doresc vreodată să se afle ceva despre vreun procuror de la DNA că "sunt şi ei oameni ca şi noi”.

"Mă refer aici la domnul Dan Voiculescu care a devenit dintr-o dată fan al doamnei Kovesi şi Antena 3 mai avea puţin să mă desfiinţeze doar că am făcut un gest normal. Mă refer la domnul Cristian Tudor Popescu, care mi-a spus că, pentru că am îndrăznit să pronunţ măcar doamna Kovesi, sunt o maimuţă manipulatoare. Mă refer la multe alte persoane care ani de zile mi-au explicat despre adevăr şi cum toţi trebuie să ne supunem legilor, dar, dintr-o dată, când e vorba de un procuror DNA, nu ne mai putem supune legilor, nu mai trebuie să ştim nimic şi oamenii aceia pot face orice în România”, a declarat Ghiţă.

El a mai spus că este convins că, dacă vor dori cei de la Parchetul General şi vor considera de cuviinţă, vor putea chiar ei să se adreseze "acelui consiliu şi să descopere dacă într-adevăr în acea teză este vorba despre un plagiat sau nu”. "Eu nu am făcut acest demers, eu am venit să spun nişte lucruri despre mine”, a adăugat Ghiţă.

Întrebat în legătură cu declaraţiile oficialilor de la Ministerul Educaţiei potrivit cărora membrii CNATDCU nu se vor sesiza din oficiu în cazul unui posibil plagiat al tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, ci aşteaptă să fie sesizaţi, Sebastian Ghiţă a spus: "În cazul lui Ponta am văzut că s-au autosesizat".

"În cazul doamnei Kovesi, este surprinzător pentru mine că o instituţie care se dă atât de importantă şi serioasă şi corectă tratează lucrurile discriminatoriu. Nu este treaba mea să mă bag în evaluarea tehnică a lucrării doamnei Kovesi, este treaba celor de la Ministerul Educaţiei. Aştept să îl văd pe acel domn ministru dacă mai e atât de vehement şi atât de curajos când este vorba de doamna Kovesi. Le înţeleg frica acelor oameni", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Audierea la Parchetul General

Sebastian Ghiţă este audiat, joi, la Parchetul General în legătură cu autodenunţul depus în ceea ce priveşte teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, deputatul precizând că procurorii Parchetului arată că orice cetăţean, "chiar şi Laura Codruţa Kovesi", poate fi investigat.

Autodenunţul

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care nmi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

Parlamentarul susţine că procurorul-şef DNA avea cunoştinţă de cele întâmplate.

"În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulţi demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruţa Kovesi - n.r.) avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi (...) Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite