Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Audierile elevilor, reluate luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii liceului susţin că au fost ţinuţi de poliţişti în două laboratoare, vineri, timp de aproape două ore  FOTO: Adevărul
Elevii liceului susţin că au fost ţinuţi de poliţişti în două laboratoare, vineri, timp de aproape două ore  FOTO: Adevărul

Audierile elevilor care au dat Bac-ul la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au fost amânate pentru luni, la ora 10.00, când ar urma să fie audiaţi în jur de 20 de tineri. 17 dintre cei 250 de elevi vizaţi de ancheta procurorilor au fost audiaţi vineri, după ultima probă scrisă a examenului de maturitate.

UPDATE: Fostul minstru al Educaţiei Daniel Funeriu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că ceea ce s-a întâmplat la examenul de bacalaureat reprezintă "demonstraţia că USL girează reţelele de colectare a şpăgii din educaţie", reţele care acum "se regrupează şi se repoziţionează", potrivit Mediafax.

"Ceea ce se întâmplă acum este demonstraţia că USL girează, de fapt, reţelele de colectare a şpăgii din educaţie. Cu ce am făcut în 2010 şi 2011, prin organizarea corectă a examenului de bacalaureat, am arătat că se poate rupe reţeaua şpăgii din educaţie, care începe de la elevi, părinţi, profesori, directori, sindicate, inspectorate şi partide politice. Vorbim despre reţele. Cazul «Bolintineanu», directoarea de la «Bolintineanu», nu este adevărata miză, care este destructurarea reţelelor cvasimafiote de colectare a şpăgii din educaţie. Asta am făcut eu şi Guvernul Boc în 2010 şi am dat lovitura de graţie în 2011. Acum aceste reţele de colectare a şpăgii din educaţie se regrupează, se repoziţionează sub atenta îngrijire a USL", a declarat Funeriu.

Fostul ministru al Educaţiei a spus că cea mai bună probă în susţinerea afirmaţiilor sale este aceea că "şpaga la «Bolintineanu» era colectată de un profesor consilier local PSD".

Daniel Funeriu a mai spus că, atunci când este o problemă, "organele abilitate ale statului trebuie să-şi ducă misiunea până la capăt".

"Vă rog să observaţi că în perioada mandatului meu am mizat pe excelenţă, am clasificat universităţile, am ierarhizat programele de studii, am făcut astfel încât elevii buni să ia bacalaureatul, profesorii buni să fie răsplătiţi. Asta se numeşte reformă, să dai resurse şi putere celor de calitate. Soluţia este aplicarea Legii Educaţiei, însă vedem că toţi cei care se opun excelenţei, cei care sunt exponenţii mediocrităţii, nu vor", a declarat Funeriu la Bistriţa, prezent la lansarea filialei Fundaţiei Mişcarea Populară.

UPDATE: Luni, de la ora 10.00, sunt programaţi la audieri la Poliţia Capitalei aproximativ 20 de elevi, audieri care ar urma să se încheie miercuri, au declarat pentru adevarul.ro surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

”Vor fi audiaţi în principal cei 100 de elevi din primul lot, până miercuri, adică acei elevi despre care ştim că fie au dat examen în sălile unde au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt pe lista celor care ar fi primit rezolvările subiectelor la limba română xeroxate. Abia apoi vom decide dacă vom extinde audierile pentru restul elevilor, până la 250”, au explicat sursele citate.

UPDATE: Audierea elevilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" va fi reluată luni, de la ora 10.00, la Poliţia Capitalei, nefiind planificate pentru weekend audieri în acest caz, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Corina Paraschivescu.

Paraschivescu a mai spus că nu au fost planificate pentru sâmbătă audieri ale elevilor de la ”Bolintineanu”, deşi procurorul şef al Parchetului Capitalei Bogdan Staicu anunţa vineri că audierile începute în aceeaşi zi vor continua sâmbătă, cu o pauză duminică.

Şi Bogdan Staicu a confirmat reluarea audierilor luni, potrivit Mediafax.

UPDATE: Audierea elevilor de la ”Bolintineanu” a fost amânată pentru ziua de luni, potrivit unor surse din Poliţie. ”Audierile începute vineri vor fi continuate săptămâna viitoare, astăzi (n.r. - sâmbătă) nu au loc audieri şi nici mâine (n.r. - duminică)”, au explicat sursele citate.


Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, anunţase vineri că vor avea loc noi audieri sâmbătă în cazul celor 250 de absolvenţi de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” care au dat bacalaureatul anul acesta, în dosarul în care există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat la acest liceu.

17 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Staicu, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

Mandatele de aducere erau emise pentru aproximativ 100 de elevi, dar nu s-a pus problema punerii lor în aplicare înainte de realizarea procedurii de citare, a declarat ulterior Bogdan Staicu, vineri seara, la Realitatea TV.

100 de elevi, primul ”eşalon” cu mandate de aducere

"Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitală, n.r.) erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi, mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate", a declarat Staicu, potrivit Mediafax.

Identificaţi, citaţi şi aduşi doar dacă nu se prezintă singuri

Procurorul a spus că cei 100 de elevi trebuiau identificaţi, la liceu, şi citaţi. "În situaţia în care aceşti elevi nu se prezentau în momentul convenit pentru audiere în urma acestei citări, se puneau în executare mandatele de aducere referitoare la aceştia (...) Având în vedere numărul foarte mare de persoane care trebuiau audiate, au fost emise (mandate de aducere, n.r.), dar nu puteau fi puse în executare", a mai declarat magistratul.

Staicu a mai spus că elevii care nu voiau să meargă în acel moment, direct de la liceu, la audieri ar fi convenit cu poliţistul să vină altă dată, şi dacă nici la data respectivă nu se prezentau, atunci ar fi fost pus în executare mandatul de aducere, adică ar fi fost conduşi la audieri.

Anchetă la Poliţie

Ministrul de Interne Radu Stroe a declarat, vineri seară, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în legătură cu un acuzaţiile potrivit cărora un părinte ar fi fost bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Ancheta va viza şi declaraţiile purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

"Eu am dispus deja la IGPR să se facă o anchetă pe cele două situaţii. (...) A fost o busculadă, una singură a fost cu un părinte şi nu e în regulă că s-a întâmplat pentru că omul ăla nu era venit chiar de pe câmp, era după copilul lui. Vom vedea cine e vinovat, cine a acţionat prea dur, cine n-a acţionat în momentul oportun. Cu purtătorul de cuvânt, la fel. El e tânăr, a avut o bâlbă cu privire la tribunal. E limpede că a fost o greşeală. Eu spun că toţi putem greşi la un moment dat mai mult sau mai puţin. Chestiunea este că noi, pe terenul nostru, al MAI şi al Poliţiei vom încerca să lămurim foarte scurt lucrurile", a spus Radu Stroe, la Realitatea TV.

Costica Vărzaru, directoarea liceului Bolintineanu, arestată marţi seara

Costica Vărzaru, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu“,a fost  arestată marţi seara pentru trafic de influenţă, îi îndemna pe diriginţi să le ceară părinţilor banii pentru subiectele rezolvate la examenul de maturitate încă din luna mai, când elevii începeau pregătirile pentru banchetul de sfârşit de an.

Potrivit sesizării venite de la ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, sesizare de la care procurorii şi poliţiştii bucureşteni au pornit această anchetă, practica şpăgii la Bac funcţionează la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ de mulţi ani.

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. 

Citiţi mai multe articole pe această temă

UPDATE VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite