România va avea graniţă cu Rusia şi încă alte câteva nenorociri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora la care aştern eu pe ecranul computerului aceste rânduri e sigur că la alegerile prezidenţiale din Moldova d-na Maia Sandu şi pro-europenii au pierdut. Jocurile sunt în cea mai mare parte făcute, singurul lucru care se schimbă din oră în oră fiind procentul cu care va câştiga pro-rusul Igor Dodon

Vom avea în consecinţă graniţă directă cu Rusia. Sigur, vor spune unii, am mai avut, la începutul anilor 2000, atunci când preşedintele Republicii Moldova a devenit Vladimir Voronin.

Însă când însuşi acelaşi Voronin a declarat, în urmă cu câteva zile că nu îl va vota pe Igor Dodon, motivele de îngrijorare nu doar ale preşedintelui României, ale guvernului, ale ministrului de Externe şi ale tuturor celor însărcinaţi cu securitatea naţională şi cu asigurarea condiţiilor pentru conservarea orientării pro-occidentale a României se cuvin să devină subiecte de reflecţie pentru orişice român.

Şi pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, tot duminică seară am aflat că premierul bulgar Borisov a demisionat. Ca urmare a faptului că noul preşedinte ales al ţării, Rumen Radev, este binecunoscut a-l avea drept far călăuzitor şi muză inspiratoare pe ţarul Vladimir Putin.

Dacă mai punem la socoteală faptul că Ungaria vecină a premierului Orbán Viktor e naţionalistă şi izolaţionistă, că nu mai prea răspunde la comenzile de la Strasbourg şi de la Bruxelles, că îşi îngăduie excese tolerate de NATO şi de UE, că Serbia şi Slovacia sunt roşii, că nici Polonia nu are un colorit prea încurajator, că UE nu se simte tocmai bine şi că sunt încă destule necunoscute legate de cât preţ mai pune pe NATO preşedintele ales al SUA, Donald Trump, parcă-parcă suntem îndreptăţiţi să spunem precum se zice că ar fi spus fostul şef al KGB, Yuryi Andropov, atunci când a aflat că la Vatican se va afla un Papă polonez, avem o problemăChiar dacă ştim că istoria nu se repetă, ştim şi că aproape nimeni nu ne mai poate garanta că nu va fi mai rău.

Zilele, săptămânile şi lunile viitoare nu vor fi deloc foarte uşoare pentru România, pentru conducătorii ei. Care vor trebui să decidă cum o gestionăm. Cred că o sugestie de răspuns putem formula şi noi, românii de rând, alegătorii, prin felul în care vom vota pe 11 decembrie.

Votul însemnând o garanţie, prima, şi un semnal că nu-i lăsăm pe alţii să decidă pentru noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite