Rinichii şi ficatul tinerei care a fost împuşcată de iubitul ei, poliţist, au fost prelevaţi la Institutul Fundeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ficatul şi rinichii tinerei de 23 de ani au fost prelevate la Institutul Clinic Fundeni FOTO Adevărul
Ficatul şi rinichii tinerei de 23 de ani au fost prelevate la Institutul Clinic Fundeni FOTO Adevărul

Ficatul şi rinichii tinerei de 23 de ani din judeţul Dâmboviţa, impuşcată în cap de iubitul ei, poliţist, care ulterior s-a sinucis, au fost prelevaţi, marţi dimineaţă, de două echipe de specialişti de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. Prin urmare, organele tinerei vor ajunge la trei pacienţi care se află pe listele de aşteptare, intervenţiile urmând a avea loc tot în Institutul Fundeni.

Transplatul de ficat va fi realizat în Clinica de Chirurgie şi Transplant Hepatic condusă de profesorul Irinel Popescu. Rinichii prelevaţi, care vor ajunge la doi pacienţi, vor fi transplantaţi în Clinica de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal condusă de profesorul Ioanel Sinescu.

„Pentru rinichi am chemat şase potenţiali receptori care se potrivesc din punct de vedere imunologic cu tânăra decedată, iar dintre ei îi vom alege pe cei doi beneficiari. În cursul zilei de azi, vom face şi alte investigaţii. Alegerea receptorilor se bazează pe criterii pur medicale şi chiar matematice, dacă vreţi”, a declarat pentru adevarul.ro acad. prof. dr. Ioanel Sinescu.

„Spre exemplu, persoana care avea nevoie de transplant de ficat nu mai avea nicio şansă dacă nu ar fi primit organul la timp. Ceilalţi doi pacienţi care vor beneficia de rinichi au şi altă alternativa, dializa, dar nici nu se compară cu un transplant. Cele trei persoane au primit o nouă viaţă”, a explicat pentru adevarul.ro dr. Victor Zota, coordonator naţional de transplant.

Potrivit acestuia, familia Elenei Pârşă nu s-a opus nicio clipă  prelevării de organe.

„Este o familie civilizată, dar încercată de viată pentru că au pierdut cel de-al doilea copil. Sunt, însă, oameni loviţi de soartă care au înţeles că pot oferi o a doua şansă unor persoane pe care nu le vor cunoaşte niciodată”, a continuat medicul.

Inima nu a putut fi prelevată întrucât „n-a avut receptori compatibili. În cazul inimii este o situaţie mai complicată. Ai nevoie inclusiv de compatibilitate din punct de vedere fizic. Or, nu puteam lua inima unei tinere de 1 metru 60 de centimetri şi să o transplantăm unei persoane de 1 metru 80 de centimetri”, a conchis dr. Victor Zota.

Tânăra a fost declarată în moarte cerebrală luni noapte. Imediat a început şi prelevarea de organe, după cum a declarat medicul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde tânăra fusese adusă duminică, în comă profundă, după ce a fost împuşcată în cap de prietenul ei, poliţist în Dâmboviţa.

Potrivit dr. Opriţa, trupul neînsufleţit al tinerei va fi dus la Institutul Naţional de Medicină Legală.

Tatăl fetei ucise de poliţist spune că tânărul o ameninţase cu moartea în trecut

Tatăl fetei susţine că poliţistul care a ucis-o pe tânără o ameninţase cu moartea în trecut, însă el a crezut că este "o glumă" şi că neînţelegerile dintre tineri au fost cauzate de mama băiatului care nu era de acord cu relaţia lor.

"A ameninţat-o de mai multe ori că o omoară. Am crezut că este o glumă. Totul a început de la faptul că noi suntem ţigani şi de la mama şi sora lui, care îl tot presau. De la asta a plecat toată discuţia. Până să vină mama lui din Italia, băiatul şi fata mea s-au înţeles foarte bine. Nu vreau acum să bat în Poliţia Română, dar băiatul avea un caracter când se îmbrăca în hainele de poliţist, iar când era în haine civile era un om de toată isprava. Deci faptul că în momentul în care era civil discuta foarte frumos, foarte maleabil, iar în momentul în care se schimba şi venea în uniformă dintr-o dată se transforma, avea două feţe. Chiar şi fata îmi spunea «ăsta are două înfăţişări, două caractere». Chestia asta mi s-a părut ciudată", a declarat Costel Pârşă, tatăl tinerei ucise.

Bărbatul a mai povestit că le-a propus tinerilor să vină să locuiască împreună cu el, însă poliţistul nu a vrut, întrucât era "presat" tot timpul de mama lui care nu era de acord cu relaţia lor.

De asemenea, bărbatul a spus că a fost o decizie grea să accepte să doneze organele fiicei sale şi că această decizie a fost luată în familie.

 

Poliţistul, iubitul tinerei, a fost găsit mort în maşina sa

Poliţistul Marius Cârstea, ajutor al şefului postului de Poliţie din comuna I.L. Caragiale, în vârstă de 30 de ani, a fost găsit mort în maşina sa, duminică dimineaţă, iar prietena lui, Elena Pârşă, de 23 de ani, a fost găsită în stare gravă, fiind împuşcată în cap.

Primele date arată că agent principal Marius Cârstea, care lucra la Poliţia Dâmboviţa din anul 2004, şi-a împuşcat iubita în cap cu arma din dotare, apoi s-a sinucis, cei doi fiind descoperiţi de către o patrulă de Poliţie duminică dimineaţă, în jurul orei 6.30, în maşina poliţistului, care era parcată în spatele dispensarului din comună.

Elena Pârşă este sora fostului fotbalist de la Petrolul Ploieşti Marian Pârşă, mort în februarie 2010, la vârsta de 23 de ani, după ce cu patru ani înainte fusese diagnosticat cu cancer.

Costel Pârşă, tatăl tinerei, care este preşedintele Partidei Romilor din comuna dâmboviţeană Vlădeni, spune că fata a lucrat ca funcţionar public la Primăria Vlădeni, dar acum nu mai avea un loc de muncă.
Şeful Poliţiei Dâmboviţa, Marian Gălbenuş, a spus că Marius Cârstea a fost testat psihologic în 28 noiembrie 2012, controlul arătând rezultate corespunzătoare.

"Era un poliţist exemplar, iar postul de poliţie din Ion Luca Caragiale era un post cu rezultate bune. Era un poliţist exemplar şi nu era cunoscut cu probleme. Îşi făcea datoria, avea o familie normală. Era divorţat, nu avea copii", a adăugat şeful Poliţiei Dâmboviţa.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite