Reacţia de bucurie pe care o aveau poliţiştii şpăgari din Biroul Rutier Piatra Neamţ la vederea mitei: „Ce-ai făcut, măi nene, mă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Replicile controversatului afacerist Andrei Versace erau pomenite de agenţii de circulaţie de la Piatra Neamţ după fiecare şpagă primită. Oamenii legii nu s-au dat în lături să pretindă mită nici de la preoţi, dar nici de la cei care circulau atât de haotic încât puneau viaţa lor şi a altor participanţi la trafic în pericol

Ori de câte ori primeau mită de la şoferii care încălcau regulile de circulaţie, poliţiştii de la Biroul Rutier Piatra Neamţ îl imitau perfect pe controversatul afacerist Andrei Versace, autointitulat „Regele fiţelor“. „Ce-ai făcut, măi nene, mă?“/ „Ia hai, mă nene mă, să mergem“ îşi spuneau satisfăcuţi poliţiştii la fiecare şpagă primită. Detaliile apar în dosarul în care şeful Biroului Rutier Piatra Neamţ, Viorel Andronic, şi alţi şase subordonaţi de-ai săi au fost arestaţi de judecătorii Curţii de Apel Bacău pentru luare de mită şi fals intelectual.

Poliţiştii nu ştiau că procurorii DNA au montat o cameră de supraveghere audio-video în autoturismul Logan cu care aceştia mergeau pe teren. Practic, aşa au aflat anchetatorii cum primeau şi împărţeau mita agenţii de circulaţie din Piatra Neamţ. Timp de o lună, în perioada aprilie-mai 2016,  poliţiştii care au folosit Loganul pus sub supraveghere au primit 115 şpăgi. Şoferii opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau pentru alte abateri de la regimul rutier au plătit sume cuprinse între 50 şi 400 de lei.

Judecătorul care a emis mandatele de arestare preventivă pe numele poliţiştilor acuzaţi de corupţie a constatat că „faptele de luare de mită sunt săvârşite zilnic, în cadrul oricărui schimb, indiferent de componenţa echipajului de poliţie şi reprezintă o practică răspândită printre toţi lucrătorii de poliţie care au fost repartizaţi să efectueze servicii în perioada monitorizării pe acea autospecială, lucrători ce reprezintă jumătate din efectivul Biroului Rutier“.

Nu voiau să ajungă în arest alături de hoţi

Unii dintre agenţi au încercat să îi îmbuneze pe magistraţi să nu emită mandatul de arestare, deoarece ar fi ajuns în arest alături de infractori. „Susţinerea avocatului lui Miziligeanu Bogdan Eugen  referitoare la necesitatea realizării unei distincţii sau diferenţe de tratament intre inculpaţii din cauză – poliţişti – şi „infractorii de rând” este nepertinentă, tocmai pentru că infracţiunea de luare de mită poate avea ca subiect activ poliţişti sau alţi funcţionari ai statului şi reprezintă o infracţiune care aduce atingere unor valori sociale foarte importante, in strânsă legătură cu asigurarea supremaţiei legii şi a egalităţii in faţa legii şi a autorităţilor publice”, a motivat Curtea de Apel Bacău.

Magistraţii au arătat că determinate sub aspectul gravităţii infracţiunii de luare de mită in prezenta cauză sunt, nu cuantumul mitei, „ci consecinţele primirii acesteia şi anume neaplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care incalcă regulile circulaţiei pe drumurile publice, conduita poliţiştilor rutieră fiind de natură să incurajeze incălcarea legii, nerespectarea regulilor de circulaţie, şi implicit să faciliteze producerea de accidente de circulaţie soldate de multe ori cu pierderi de vieţi omeneşti, vătămarea integrităţii corporale a persoanelor implicate sau producerea de pagube materiale”.
 

Luau mită, deşi bănuiau că sunt monitorizaţi

În total, 14 poliţişti sunt cercetaţi în acest caz. Şeful Biroului Rutier Viorel Andronic era cel care planifica misiunile angajaţilor săi pe autospeciala dotată cu radar. Potrivit monitorizării, agenţii de poliţie strângeau bani şi îi puneau deoparte pentru şeful lor. De altfel, după reţinerile făcute de DNA, doi dintre poliţiştii aflaţi în atenţia procurorilor, Viorel Andronic şi Laurenţiu Greaca, şi-au depus cereri de pensionare.

„Periculozitatea pe care inculpaţii o prezintă rezultă şi din faptul că deşi aceştia aveau bănuieli asupra faptului că ar putea fi urmăriţi, respectiv interceptaţi sau înregistraţi ambiental, aceştia persistă în comiterea acţiunilor specifice elementului material al infracţiunii de luare de mită“, a motivat arestarea agenţilor Curtea de Apel Bacău.

Fericirea din maşina de poliţie

Aproape 400 de ore de înregistrări cu poliţiştii corupţi a tras camera montată pe maşina de poliţie dotată cu radar. Când au vizionat înregistrările, procurorii DNA au constatat că atunci când şoferii opriţi în trafic veneau la maşina de poliţie, agenţii dădeau radioul tare, pentru a acoperi eventualele interceptări. Banii lăsaţi de şoferi erau ascunşi în torpedou, în cartea „Sfântul Iov din Uglea, fiu al Maramureşului (1902-1985), Viaţa, Minunile şi Acatistul“.

Pe una dintre imagini se vede cum pe 26 aprilie, în jurul orei 19.00, agentul Marius Greaca a deschis torpedoul şi a scos cartea de rugăciuni pentru a număra banii din şpăgi. „Mă nene, mă… ia să vedem… „, se bucura agentul de activitatea sa.

Pe 2 mai 2016 a fost un moment similar de euforie, de data aceasta în jurul orei 7.00, atunci când în maşină era agenţii Iulian Ciolpan şi Ionuţ Berbec. Potrivit, DNA cei doi primiseră o şpagă de 200 de lei de la un şofer prins cu viteză neregulamentară. „Ce-ai făcut, mă nene, mă…?“, au început să râdă aceştia, atunci când au scos la iveală patru bancnote de 500 de lei.

Confesiunea: „Cântăreţul o băut mai mult ca mine“

Pe 1 mai 2016, aceeişi agenţi au primit şpagă de la un preot, care a fost oprit după ce depăşise viteza legală. „Problema dumneavoastră este că v-aţi şi împărtăşit oleacă cam tare…acasă“. „Am băut un pahar de vin cu oamenii la urmă… Faceţi cum credeţi, dacă mi-aţi luat permisul…“. „Da părinte, dar îi şi alcool. Îi şi alcool, că mirosiţi“ … „Lasă la aprecierea părintelui. Lasă aşa cum. Îi greu pentru toată lumea… nu vă mai pun fiola, că dacă mai pun fiola...“, era împăciuitor Berbec.

„Nu vorbi prea mult aici, că nu-i bine… „, a completat precaut agentul Ciolpan care se afla în Logan. „N-am băut 40 de zile, am băut în seara asta, în noaptea de Înviere“, s-a scuzat preotul. Apoi o făcut o mică confesiune: „Păi cântăreţul o băut mai mult ca mine“. Faţa bisericească şi-a plătit păcatul cu o şpagă, după care le-a urat poliţiştilor „O seară bună şi Hristos a Înviat! Să trăiţi! Doamne-ajută!“. 

„Bă, da eşti nesimţită, mă!“

Agenţii de poliţie aveau momente în care erau şocaţi de manevrele făcute în trafic de unii şoferi, care încălcau flagrant legea. Chiar şi aşa, la vederea banilor, treceau cu vederea totul. Este şi situaţia unei şoferiţe care, dintr-un foc, a depăşit linia continuă şi nu a acordat prioritate. „Ia uite-l, mă! Uite, oleacă la el, mă! Du-te oleacă după ală cu… i-o ieşit în faţă lu ăsta cu… o proastă, nu?“, remarca agentul Laurenţiu Greaca. „Bă, da eşti nesimţită, mă!“, a izbucnit colegul său.

Deşi potrivit legii şoferiţa trebuia amendată cu 945 de lei, ea a scăpat doar cu o sancţiune de 100 de lei, deoarece a mai dat o şpagă 200 de lei. „Proasta nu zice că nu…“, era amuzat de situaţie Greaca. Colegul de echipaj îi ţinea isonul: „Da cum să zică că nu, că… se suia tiru’ pe ea“. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite