Războiul medicamentelor. Cum încearcă Ministerul Sănătăţii să forţeze industria farmaceutică să acopere cererea pieţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătăţii stocurile, dar şi operaţiunile comerciale pe care le fac
Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătăţii stocurile, dar şi operaţiunile comerciale pe care le fac

Ministerul Sănătăţii forţează industria farmaceutică să acopere necesarul de medicamente cerut de piaţă şi este hotărât să oblige actorii din industria farma să raporteze zilnic stocurile de medicamente şi operaţiunile comerciale pe care le fac. Asta spre disperarea producătorilor, distribuitorilor şi farmaciilor.

În plină criză a medicamentelor, producătorii, distribuitorii şi farmaciile, inclusiv cele din spitale, vor fi obligaţi să raporteze zilnic, Ministerului Sănătăţii stocurile, dar şi operaţiunile comerciale pe care le fac. Aşa prevede un proiect de ordin pus în dezbatere publică de instituţie, document care a stârnit furia celor din industria farmaceutică, dar care nu este agreat nici măcar de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), responsabilă cu monitorizarea actorilor din sectorul farmaceutic.

„În ultimi ani, au dispărut de pe piaţă mai mult de 1.000 de medicamente. În acest moment, CaNaMed (catalogul naţional al preţurilor la medicamente – n.r.) conţine vreo 4.500 de poziţii, ceea ce este puţin. Înseamnă că unele companii au decis pur şi simplu să nu mai vină în România sau să-şi retragă produsele din România. Asta are de-a face, pe de o parte, cu mecanismul de preţuri, pe de altă parte cu lipsa de predictibilitate a acţiunilor statului. Încercăm să îmbunătăţim mecansimul de preţuri. În următoarele zile vom avea un ordin de ministru care reglementează mecanismul de preţuri, cât şi câteva alte aspecte care să asigure accesul pacienţilor la medicamente — un sistem de raportare a lipsei medicamentelor, un sistem de monitorizare a stocurilor disponibile şi măsuri coercitive. Pentru a asigura din nou încrederea, unde nu există bunăvoinţă vor trebui luate măsuri, fie că este vorba de lucruri în curtea statului, fie că este vorba de partenerii privaţi", spunea în urmă cu puţin timp Vlad Voiculescu,

Sunt probleme de confidenţialitate

Însă reprezentanţii distribuitorilor de medicamente afirmă că oferirea de informaţii zilnice referitoare la stocurile de medicamente este imposibilă. „Nu putem face aşa ceva, e un volum enorm. Această raportare ridică probleme legate de constituţionalitate, de confidenţialitate şi de utilitate. Nu înţelegem dacă scopul acestui ordin este acela de a vedea dacă stocul necesar e asigurat de piaţă sau ca instituţia să vadă cine cui vinde medicamente”, au explicat oficiali din rândul distribuitorilor.

Potrivit acestora, există deja lege prin care actorii din industria farma sunt obligaţi să facă raportări de stocuri, da nu atât de în amănunt. „Ei încearcă să limiteze exportul paralel, dar sunt situaţii în care exportul paralel se face direct din farmacii. Fă control pe lanţ şi aplică sancţiunile din lege. Ce cer ei este imposibil şi nu avem nicio garanţie că putem trage pe cineva la răspundere dacă le oferim date legate de activităţile noastre comerciale”, arată aceiaşi specialişti.

Sistemul securizat va fi gestionat de STS

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii arată că sistemul în care vor fi făcute raportările va fi unul securizat, gestionat de Serviciul Român de Telecomunicaţii Speciale. „Nu există o corelaţie a stocurilor. Ce pleacă de la producător nu ajunge în aceeaşi cantitate la un distribuitor şi la farmacie. E imposibil de făcut ce ne cere Ministerul Sănătăţii. Cei care au de pierdut sunt pacienţii, care deja au văzut că nu mai găsesc produse în farmacii”, a explicat şi Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Ce medicamente esenţiale lipsesc

În prezent, cinci medicamente esenţiale, care nu au alternativă terapeutică, au fost retrase complet din România. Este vorba de Madopar, pentru Parkinson, Bonviva - pentru osteoporoză, Siofor - pentru diabet, Bondronat - pentru osteoporoză şi Metrotrexat comprimate - pentru post transplant. Toate cele cinci produse se numără printre medicamentele esenţiale pentru supravieţuirea bolnavilor cu aceste patologii. Alte 13 molecule destinate cancerului nu se găsesc, o parte din ele fiind prescrise copiilor.

„Ce sa monitorizeze Ministerul Sănătăţii? Dezastrul este major, ne-a pus în faţa faptului împlinit cu acest ordin prin care se doreşte monitorizarea stocurilor de medicamente. Ministrul Sănătăţii spune că va proteja 56 de molecule considerate esenţiale, din Catalogul Naţional de Medicamente, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat o listă cu peste 400 de produse protejate pentru Africa. Suntem mai rău ca cei din lumea a treia”, susţine Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, precizând că politica de preţuri din România va duce la decesul multor pacienţi.

Ce se va întâmpla în următoarele luni

Însă nu doar medicamentele ieftine lipsesc din farmacii, ci şi cele scumpe. Spre exemplu, Cialis, un medicament pentru potenţă, e de negăsit în farmacii, susţin specialiştii. Distonocalmul nu se mai găseşte nici el, nici Eliquis, un medicament pentru circulaţie, care previne formarea cheagurilor de sânge. Totodată, Sintrom nu se găseşte, acesta neavând în momentul de faţă un înlocuitor cu aceeaşi concentraţie, susţin farmaciştii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite