Raed Arafat, secretar de stat: Jandarmii au folosit gaze CS. Nu există un tratament specific pentru eliminarea efectelor gazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat Raed Arafat
Secretarul de stat Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a dezvăluit, pentru „Adevărul“, ce gaze au folosit jandarmii la reprimarea protestului diasporei din Piaţa Victoriei.

Potrivit şefului DSU Raed Arafat, jandarmii au utilizat gaze lacrimogene de tip CS,  care pot fi extrem de toxice dacă sunt sunt folosite în concentraţii mari. Raed Arafat spune că a fost asigurat de producătorul gazului folosit de jandarmi că substanţele sunt  fabricate conform standardelor europene şi internaţionale. Secretarul de stat spune că medicii care îi tratează pe pacienţi nu au fost informaţi despre tipul de gaz lacrimogen care a făcut victime în Piaţa Victoriei întrucât nu există un tratament specific pentru eliminarea efectelor sale.

Zeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august.

„Se ştie ce gaz lacrimogen a fost folosit, este vorba de CS. Datele acestei substanţe sunt publice. Medicii nu au fost informaţi, pentru că nu există un tratament specific, nu are antidot. Altfel, am fi emis imediat o informare. Există doar tratamente simptomatice. De exemplu, dacă vine un pacient iritat la gât, se tratează acea iritaţie. Dacă cineva tuşeşte, se face radiografie, se examizează oxigenarea, dacă este în parametri normali. Nu sunt ca gazele de război care au un antidot. (...) Aceste depind de la om la om. Ar fi trebuit ca efectele să dispară la majoritatea celor care au fost afectaţi. La perosanele expuse mai mult, este posibil ca efectele să mai persiste. Să mai apară dureri la nivelul gâtului sau iritaţia mucoaselor“, a explicat, pentru „Adevărul“, secretarul de stat Raed Arafat.

Specialişti CBRN (Chemical, biological, radiological and nuclear defense) contactaţi de “Adevărul ” au declarat că, cel mai probabil, Jandarmeria a folosit pentru dispersarea mitingului diasporei substanţe lacrimogene în exces. 

Peste 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipele SMURD în noaptea de 10 spre 11 august, când au avut loc evenimentele violente din Piaţa Victoriei, dintre acestea, aproximativ 290 având simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene, iar 70 fiind transferate la spitale. Nouă dintre ele au rămas internate pentru diferite probleme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite