Concluziile anchetei după ce o femeie s-a aruncat în gol în Capitală şi a murit, prezentate de Raed Arafat: „Contactul verbal cu victima a fost imposibil!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a prezentat duminică un rezumat al anchetei privind decesul femeii care s-a sinucis sub ochii salvatorilor, după 35 de ore petrecute pe acoperişul unui bloc din Capitală. „Considerăm că s-au respectat toate procedurile”, a declarat Arafat, adăugând că nu a existat contact verbal între victimă şi negociatori.

„În aceste situaţii nu există o procedură fixă care se urmăreşte cap-coadă, este imposibil, sunt situaţii în care negociatorii sunt nevoiţi să se adapteze şi iar decizii care duc la succesul misiunii sau nu. Considerăm că în acest caz s-au respectat toate tehnicile şi tacticile procedurale, măsura utilizării pernei a fost adoptată cu caracter de excepţie, ea fiind strict pentru persoanele cooperante care pot fi instruite în prealabil”, a declarat Raed Afarat.

Acesta a explicat că în momentul în care femeia de 53 de ani s-a aruncat în gol, toate instrumentele necesare salvării ei erau la faţa locului.

„Perna a fost adusă din Argeş pentru că cele din Bucureşti au fost casate de mult timp. Toate echipamentele erau la faţa locului atunci când victima a căzut. Victima a fost permanent necooperantă şi starea sa fizică era precară. Au încercat mult timp să o salveze, negociatorii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a o salva. Raportul poate să suporte multe întrebări, multe ipoteze, am analizat la rece, am urmărit ce au făcut salvatorii, dacă au neglijat ceva, dar au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a o salva”, a completat Arafat la conferinţa de presă.

Femeia s-a aruncat de pe bloc exact când perna pneumatică era umflată

Potrivit secretarului de stat în MAI, femeia s-a aruncat de pe bloc chiar atunci când cei de la ISU umflau perna pneumatică. Oficialul a mai punctat că în cele 35 de ore cât a petrecut pe acoperişul blocului femeia a avut o atitudine absentă şi rigidă, şi că a discutat doar non verbal cu negociatorii. A acceptat paharele cu apă oferite de ei şi o brioşă.

„Posibilele cauze erau decesul recent al fiicei ei. La faţa locului au fost mobilizate mai multe persoane şi, în primă fază, o platformă de 38 de metri, dar având în vedere că victima se deplasa pe acoperiş, a fost înlocuită cu una de 70 de metri”, a precizat Arafat.

Operaţiunea de salvare s-a făcut în afara razei vizuale a victimei

Potrivit acestuia, ca etape, intervenţia a început prin contactul cu victima, negociatorul încercând să stabilească o relaţie cu aceasta, tentativă ce a eşuat.

„Contactul verbal a fost imposibil pe tot parcursul celor 35 de ore, negociatorii vorbeau unidirecţional cu victima. Starea ei a fost monitorizată permanent, inclusiv alpinişti de intervenţie au fost acolo, în cazul în care s-ar fi decis salvarea ei prin intermediul lor. Au fost contactate şi persoane apropiate victimei, mai precis concubinul său dar şi medicul său curant de la Spitalul Obregia, în vederea stabilirii diagosticului”, a mai spus oficialul.

În ceea ce priveşte perna pneumatică, Arafat a precizat că ea a reprezentat un risc major, dat fiind faptul că pusă în funcţiune ar fi făcut mult zgomot. În plus, perna este folosită mai degrabă pentru înălţimi mici, şi nu pentru cele la care se afla femeia de 53 de ani.

„La recomandarea expresă a negociatorilor, operaţiunea de salvare s-a făcut în afara razei vizuale a victimei”, a mai spus secretarul de stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite